Vård till papperslösa/illegala/gömda utreds


Erna Zelmin får i dag i uppdrag av socialminister Göran Hägglund att utreda frågan hur papperslösa personer på bästa sätt ska ges vård i Sverige.

”Hägglund hoppas att utredningen ska ge tydligare regler för vård av papperslösa. Erna Zelmin är i dag generaldirektör för Rättsmedicinalverket och har tidigare varit expeditionschef på socialdepartementet.

Det har tagit tid för partierna att komma överens om vem de skulle utse att utreda frågan. Erna Zelmin säger att hon är glad över uppdraget”.

Regeringens beslutade den 28 januari att tillsätta en särskild utredare. Nu är det klart och Erna Zelmin ska lämna förslag på hur den reglering som avser hälso och sjukvård åt asylsökande, personer som håller sig undan verkställighet av ett beslut om avvisning eller utvisning samt personer som befinner sig i Sverige utan att ha ansökt om nödvändiga tillstånd för att vistas här, kan göras mer ändamålsenlig än i dag.

Erna Zelmin skall också lämna förslag på hur en utvidgad skyldighet för landstingen att erbjuda subventionerad hälso och sjukvård åt de berörda grupperna kan utformas.

Gömda (personer som håller sig undan verkställighet av ett beslut om avvisning eller utvisning) och som inte har fyllt 18 år har tillgång till hälso- och sjukvård samt tandvård på samma villkor som barn och ungdomar som är bosatta i landstinget.

De som har fyllt 18 år har enbart tillgång till omedelbar sjukvård samt tandvård (enligt HSL respektive tandvårdslagen) dock inte subventionerat.

Papperslösa (personer som befinner sig i Sverige utan att ha ansökt om nödvändiga tillstånd att vistas här) har enbart tillgång till omedelbar hälso och sjukvård eller tandvård (enligt HSL respektive tandvårdslagen). Denna vård är inte subventionerad.

För asylsökande som fyllt 20 år kostar ett läkarbesök 50 kr.

Fattigpensionären betalar minst 100 kr.

Asylsökande tidsbokat besök hos distriktssköterskan kostar 25 kr.

Fattigpensionären betalar 100 kr

Asylsökande betalar 25 kr för ett besök hos kuratorn.

Fattigpensionären betalar 100 kr för besök hos kuratorn.

Asylsökande har ett högkostnadsskydd på max 400 kr sedan är läkemedlen gratis.

Fattigpensionären betalar för motsvarande 1800 kr.

Akut tandvård för vuxna asylsökande
kostar 50 kronor.

Akut tandvård för fattigpensionären Vardagar: En akutbehandling under ordinarie öppettid kostar mellan 680kr – 2945kr.

Helger: En akutbehandling under helger kostar mellan 1020 kr -4418kr. Lite skillnad på den summan och dom 50 kronor som asylsökande betalar.

Ambulanstransporter av asylsökande debiteras Asylsjukvården dvs den asylsökande betalar inget.

För fattigpensionären kostar det 150 kr.

Finns mängder av andra jämförelser när man ställer asylsökande mot våra egna fattigpensionärer så är det alltid våra egna som råkar illa ut och tvingas betala flera gånger mer för samma sak som dom asylsökande gör.

Det bästa är nog att dom flesta svenskar lämnar landet och sedan återvänder och söker asyl.

Vård till papperslösa utreds

Regeringen om sjukvård till illegala invandrare

Vad kostar vården för asylsökande?

SJUKVÅRD FÖR ASYLSÖKANDE M.FL

Annonser

9 Responses to Vård till papperslösa/illegala/gömda utreds

 1. Anneli skriver:

  Jag vill bara spy när jag läser detta, det är så jävla vidrigt hur svinen skor sej på bekostnad av t.ex. våra gamla!
  Dessutom är det faktiskt kriminella människor som håller sej undan rättvisan, men rättigheter det ska man ändå ha!
  Att kyrkor ställer upp på att gömma kriminella har jag aldrig hört i andra sammanhang och det är skamligt gjort. Självfallet ska polisen hämta drägget även om det är i en kyrka man gömmer sej!!

 2. Pia skriver:

  Stinker diskriminering lång väg, varför ska asylsökande betala mindre än svenskar som byggt upp landet för likvärdig sjukvård?

  Är äcklad av sju klöverns politiker.

 3. lasse1 skriver:

  Det är ju så här det svenska folket vill ha det.
  Eller hur?

  Har man under tidigare val stött något av de 7 – klöverpartierna, så har man också gett dem mandatet att spendera de surt inhåvade skatterna på en nyanländ population, som aldrig har erlagt en krona i skatt.
  Det kallas för solidaritet.

  Fråga Mona & Fredrik, de kommer säkert att hålla med mig om min tolkning.
  Det är bara att rösta rätt i september, om man inte gillar läget.

  Så enkelt är det.

 4. JOG skriver:

  Och även om man röstar rätt vilket jag självklart gör
  så lär tyvärr inte saker och ting rätta till sig omedelbart,utan det är bara en början.

 5. […] Och inte nog med det: Våra pensionärer får betala mer för vården i Sverige än asylsökande socialturister som inte bidragit med en krona till välfärden. Nu vill politikerna genomdriva gratis sjukvård även för illegala invandrare. […]

 6. kalleman skriver:

  Detta lands diskriminering av gamla är helt sjukt!

  De som under många år slitit och släpat under miserabla förhållanden, för att bygga upp vårt land, får nu under de sista åren i livet bara veta att det finns inga resurser till att de skall få en dräglig tillvaro innan de lämnar detta jordeliv.

  Jag säger bara, satans självuppfyllda PK-politiker.

  Hoppas ni förlorar valet och någon tar ifrån er alla förmåner som ni tror att ni skall ha efter att ha fördärvat vårt land.

  Nu får det fan i mig vara nog!

 7. lasse1 skriver:

  Ibland så har jag ställt mig frågan…Till vad, skall vi ha politiker?

  Allt sedan Hattar o. Mössors tid från mitten av 1700 -talet, så har vi mer eller mindre styrts av politiker.
  De olika kungarnas roll inte att förglömma i sammanhanget.

  Men politiker? Utvecklingen från 1700 – talet och till dags dato är enorm, medan politikerväsendet i stort är intakta.
  Små nyanser men ändock politisk styrning. Till vilken nytta?.
  Intriger, mygel, maktbegär, maktfullkomlighet, själviskhet, självbevarelsedrift…Ja, adjektiven är oändliga.
  Medborgarna blir ständigt grundlurade från århundrade till århundrade.

  Det borde finnas andra verktyg i ett samhälle som klart och tydligt kan se på Göran Hägglunds tänka utredning, om de papperslösas sjukvård.

  En papperslös person kontra en fattigpensionärs villkor.
  Vem borde prioriteras och vem borde stå först i kön? Han/hon som har betalat skatt sedan barnsben…

  För detta behövs ingen utredning.

  Men vilket i nuläge berättigar ett politisktflyt på en räkmacka, rakt in i sjukvården för den papperslöse.

  Tack för de erlagda skattekronorna.

 8. Jo skriver:

  Alla invandrare mer eller mindre kommer hit pga av ekonomiska skäl och dom enda som tror på sagorna om krig och politiska flyktingar är våra politiker.En lösning är att förklara att när man tar sig till Sverige så är det enda man får är mat kuponger utställda till en legitimerad person i familjen vilka inte kan bytas emot pengar eller ges till någon annan person. Tak över huvudet,driftkostnader betalda men inget utöver det som man bara kan ha om man har jobb.

  Samt att när man ska ha kläder så får man gå till Frälsningsarmen eller Myrorna där man får plocka fritt i uppvisning av ett invandrar id bevis! Alltså inga kontanta pengar överhuvudtaget till ”kulturberikarna” !!Det finns ingen anledning att ge dom några som helst favörer, inga märkeskläder eller någon som helst standard över våra fattigpensionärer eller ensamstående mammor tex! För som så kallad flyking så behöver man inte några som helst kontanter utan den dagen man själv kan dra sitt strå till stacken så får man pengar i form av RIKTIG lön från ett jobb.

  När dom små tomtarna får klart för sig att i Sverige så får man inte kontanta medel så vänder snart den så kallade flyktingströmmen och dom personer som verkligen har kommit hit för att jobba och skapa sig en framtid dom tar sig ur sin flykting status på egen hand med lite hjälp från olika myndigheter.För människor med riktiga, normala värderingar är välkomna att stanna här för att hjälpa till att bygga upp det här landet !

 9. JOG skriver:

  Jo:s lösning på det här tror jag delas av stor del av
  svenska folket ,så är i alla fall tongångarna när man pratar privat med folk .
  Men sen under lite mer officiella sammanhang ,då sträcker folk upp sig och utrycker sig helt annorlunda.Jag hörde en gång några kända journalister uttrycka liknande tankegångar som Jo gör här.(TRANEBERGSBÅTKLUBBB)Blir en intressant artikelserie tänkte jag naivt.Ja det blev det i viss mån för dom skrev precis tvärt om.Det har blivit som det var i gamla östblocket man säger en sak offentligt eller skriver den men ,i själva verket tycker man tvärtom .Vilken ynkedom!

%d bloggare gillar detta: