Jugoslaviska soldater bakom rånet?


Helikopterligan visade militär precision vid rånet mot värdedepån i Västberga. Rånarna misstänks vara före detta jugoslaviska soldater, enligt uppgifter till Expressen.

”Varken polisen eller G4S vill kommentera rånbytets storlek.
Men om de var fyra personer i en helikopter av den typen kan de max ha lastat extra 100 kilo – en vikt som motsvarar 45 miljoner kronor i 500-kronorssedlar, säger Aram Rubinstein, pilot på Heliair Sweden.

De två personer som frihetsberövades i går misstänks inte för inblandning i rånet utan för häleri. En av dem släpptes i går kväll medan den andre fortfarande sitter hos polisen. Han var efterlyst eftersom han inte inställt sig för att avtjäna ett utdömt fängelsestraff.

Rikspolischef Bengt Svenson säger till SVT:s Aktuellt att det inte är acceptabelt att polisen inte har kunnat skydda sina helikoptrar på ett bättre sätt på den temporära basen i Myttinge”

Enligt Christian Agdur, chef för polisens operativa avdelning i Stockholm, begärdes tillstånd om att få skjuta verkanseld mot helikoptern. Svaret blev nej.

Hjärnan bakom kuppen skall vara en maffiaboss, som dessutom är dömd flera gånger förut. Han har tidigare pekats ut som en av ledarna för den organiserade brottsligheten i Stockholm.

Om det nu är Jugoslaviska före detta soldater så är det inte förvånande.

Ett sådant här rån klarar troligen inga svenskar av att genomföra. Hur illa man än tycker om rånare, så genomförde dom det på ett fruktansvärt proffsigt sätt som säkert skulle göra deckarförfattare gröna av avund.

Nu får polisen kritik, men varför? Jo Sten-Olov Hellberg, länspolismästare i Dalarna, påpekade förra året att säkerheten i Myttinge är ett problem.

Full säkerhet kan aldrig uppnås om inte poliser eller väktare bevakar området dygnet runt 365 dagar per år. Men hur skall det gå till utan pengar?

Det är alltid lätt att hänga ut poliser i media och ge dom skulden, men problemet är inte polisen, det är våra politiker som inte tillhanda håller dom resurser som polisen behöver som är bovarna i dramat.

Det är likadant med misshandel och annat skit som händer dygnet runt på stadens gator, vi behöver fler poliser och pengar så dom regelbundet kunde patrullera på gator och torg så skulle mycket av vålsbrotten och brottsligheten gå ner kraftigt.

Men visst det är enklare att jag bilister och på så sätt få in snabba pengar på statens konto..

Till vissa saker finns det obegränsat med pengar, till annat finns det inga pengar alls.

Mannen som Aftonblaskan pekar ut som före detta ledarna för den organiserade brottsligheten i Stockholm är troligen Milan Sevo som tog över efter det att hans svärfar Ratko Djokic sköts ihjäl i Skärholmens centrum.

Läs även länken här under som visar hur 19 invandrare köpte sitt svenska medborgarskap trots grova brott så som rån misshandel narkotikabrott och mångmijlonskulder och annat skit.

Att sådan personer får behålla sitt meborgarskap är helt otroligt.

Fortsatt jakt på helikopterrånarna

Helikopterrånet – detta har hänt

Bevakning av polishelikoptrar dömdes ut i fjol

Polisen misstänkter före detta Jugoslaviska soldater

Hur kunde helikopterkuppen lyckas?

Rånarna skar upp tygduk för att komma åt helikopter

Polisen bedömde tidigt att man inte kunde gå in i värdedepån då rånarna befann sig där. De var tungt beväpnade

Poliser ville öppna eld men fick NEJ Enligt Christian Agdur, chef för polisens operativa avdelning i Stockholm

Kan ha militär – eller idrottsbakgrund

Rånet kostade pengar att genomföra

Sikkerheden svigtede ved svensk storkup

Svenske røvere slår til med helikopter

Jugoslavisk maffiaboss som styrde Sthlm undre värld är misstänkt som hjärnan bakom rånet

DN 2004 Milan Sevo, utpekad ligaledare i Stockholms undre värld

Inga gripna för helikopterrånet men misstänkta finns

Vi kan inte plötsligt agera som på film

Helikopterrånet – en världsnyhet

Samtidigt leder några av polisens teorier mot Balkan

Värdedepåns ritning var offentlig

Polisen tränade att landa på G4S-taket

Milan Sevo och 18 andra invandrare mutade sig till svenskt medborgarskap

21 Responses to Jugoslaviska soldater bakom rånet?

  1. allemand skriver:

    Direktträff, Spik-Harry.

  2. annullera skriver:

    Sverige är ett RIKT LAND enligt våra Rikdsagspolitiker! Konstigt då att det inte finns pengar till en bra sjukvård, omsorg, skola, vård, polis, militär m.m. m.m. m.m.

    Vart tar skattebetalarnas pengar vägen?

    Kanske på tiden att folket och skattebetalarna nu kräver en EKONOMISK REDOVISNING av vart våra pengar landar.

  3. Mr Opinion skriver:

    Det var väl inget särskilt proffsigt med det här rånet det var bara mer spektakulärt än vanliga rån då de använde helikopter.

    som vanligt så har du ingen koll lilla spikis
    det här är absolut ett polisiärt problem, om de inte kan vakta sina helikoptrar, så är det minst sagt deras eget problem, med helikoptrar stationerade på Bromma flygplats, så kunde de lyfta snabbt dessutom är Bromma skyddsobjekt så där finns dygnetrunt bevakning

    men ditt lilla inlägg i debatten attraherar säkert de som du som inte kan/orkar tänka

  4. Gustav skriver:

    Dessutom kan man ju undra varför en värdedepå inte har bättre fysiskt skydd?

  5. annullera skriver:

    Man får ju skämmas inför omvärlden över hur bedrövligt allt har blivit här i Sverige!
    Förr var man stolt över att vara svensk men nu skäms man. Jag har alltid tyckt att Norge och Danmark varit små lilleputtländer, men idag hade jag varit betydligt stoltare över att vara Dansk eller Norsk.

    • spikharry skriver:

      Kriminella slödder som begår brott kan sedan muta till svensk medborgarskap.

      Vilket FANTASTISKT land för alla kriminiella.

      SD 2010 ett självklart val.

  6. försvarslös skriver:

    .

    Jahaja, den där generalrepetitionen
    gick ju över förväntan.

    När kommer de tillbaka och övertar
    Radio&TV- samt Riksdagshuset?

    Hinner vi då få hem försvaret från
    Afghanistan? Är Stridsbåt 90
    fortfarande på Kongofloden?
    .

  7. Mike skriver:

    Största problemet är ju att polisen är totalt sossefierad. Spelar ju knappt någon roll hur många nya poliser man skaffar fram (Visst det behövs ju såklart fler). Men grundproblemet är att polisen helt enkelt inte får ingripa. Polisen skall helt enkelt stå och se på medan brott begås, att ingripa med nödvändigt våld skulle ju ses som nån slags facism.

  8. lasse skriver:

    Låt länsstyrelsen förklara polisens helikopterbas som skyddsobjekt och se sedan till att hemvärnet bevakar eller ännu hellre skyddar den. Hur svårt kan det vara?

  9. Henri skriver:

    Så här går det när man satsar mer på lilla Babba som är ”hotad” i sitt hemland än oss som faktiskt jobbar, betalar skatt och gör det rätt för oss.

    All heder åt våra poliser, de gör ett kanonjobb. Jobbigt bara när vi bor i ett land där det ska skrivas på x antal papper, som i sin tur ska godkännas av en kommitté som i sin tur ska skicka papperna till Statliga Stämplingsverket för den obligatoriska stämpeln, innan en polis ska få skjuta verkanseld.

    Fyfan…

  10. Henri skriver:

    SpikHarry: Äntligen har man hittat en likasinnad i den här falafelröran till land Sverige har blivit.

    Både Norge, Danmark och Finland vet hur det går, därför är de benhårda i dessa frågor.

  11. World Traveller skriver:

    Jag aer ende svensk paa jobbet haer och jag faar ju skaemmas over allt som sker i Sverige med raan, braender, vaaldtaekter m.m. Mina kollegor undrar varfoer i h-e aldrig naan svensk blir foerbannad. Se bara vad som haende i Australien foer naagra aar sen naer 2 badvakter blev misshandlade av muslimer. Naagra australiensiska tjejer hade ocksaa blivit vaaldtagna tror jag. Oever 10.000 australier gick man ur huse och spoeade upp varenda muslim. En kollega var paa semester precis daer det haende och han fick sig ett gott skratt.

  12. naivtive skriver:

    Man undrar vad som behövs för att vi skall få vårt eget Cronulla Beach som World Traveller berättar om. ”Vännäs visar vägen” för en tid sen men Gottsunda, Biskopsgården med flera blatteghetton lever rövare med polis och andra myndigheter och de får hållas. Tjära och fjäder är vad skulle till och sen åt helvete med packet.

  13. Dennis Nilsson skriver:

    Tja, så går det när bevakningsföretag som G4S prioriterar sin vinst istället för att ha hög säkerhet.

    Det var inte så länge sedan man kunde läsa i tidningarna att bl.a G4S och de andra bevakningsföretagen hellre anställde gröngölingar, med låga lönekrav, d.v.s var billiga i drift, än de som hade kunskap och kompetens för denna hantering.

    I bästa fall lär sig G4S och de andra bevakningsföretagen en läxa av detta. Deras kunder, våra banker, får allt lära sig också att ställa krav, och inte köpa tjänster från företag som erbjuder dem billigast.

    När något är för bra för att vara sant, så skall man dra öronen åt sig. Det är alltid en hake….

  14. hasse skriver:

    vi kommer garanterat se mer av den här typen av gärningar när varken polis eller militär har resurser eller ens får ingripa vid situationer.. ibland kanske man inte ska vara så human mot runtomliggande faktorer utan bara köra över.det får folk att tänka om.vi har i vårat land nu fullt med föredetta gerilla soldater gamla militärer från ex-jugoslavien irak chile och mer folk än man tror som du kanske till och med möter på din lokala pizzeria fullt kapabla att mörda dig med sina bara händer och som är utbildade på både stridsflygplan helikoptrar mm,.väldigt många svenska tungt kriminella personer har utbildning som jägarsoldater på k4a i arvidsjaur eller som kustjägare.med allt vad det innebär vapenkännedom och hur man gör vad med vad.spränga hål i en byggnad kan vem som helst göra med rätt grejer.trotyl tex kan du koka själv hemma i garaget med saker från färgaffären.så vill nån så är det mesta möjligt. sen gäller det bara att veta var när och hur men om nån tex börjar rota i en sak så är det väl inte svårt. bara tänka logiskt.följ efter en värdetransport spana på byggnaden dom åker till.. begära ritningar från stadsbyggnadskontor mm offentlig handling. jag blir inte förvånad över vad som kommer att hända inom dom närmaste 10 åren. snarare skulle jag bli förvånad om vi mycket länge till kommer att kunna ha papperspengar.problemet med det elektroniskt blir att vi blir minst lika sårbara där för hackers mm,gör något vettigt med vårt lands ekonomi.hjälp företag ge polis och militär resurser och stäng våra gränser lite mera nu är det ju helt öppet då kanske vi kan se mindre av det här.

  15. Anders skriver:

    Hör ju lite till detta ämne, vad tycker du om denna artikel spikharry? http://www.dn.se/sthlm/segregationen-okar-stort-i-invandrartata-fororter-1.961261

  16. Anders skriver:

    Och de invandrartäta förorterna ska fyllas på ytterligare.

    ”Sverige och ett dussintal andra länder i Europa har kommit överens med FN:s flyktingorgan UNHCR om att föra över somaliska och eritreanska flyktingar från läger i Kenya och Sudan till Europa. Här ska de tas emot som kvotflyktingar.

    Dessutom håller länderna tillsammans med USA på att tömma tre flyktingläger mellan Irak och Syrien, där framför allt statslösa palestinier vistats. Av de runt 3 000 flyktingarna ska ett par hundra tas emot i Sverige, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

    Sverige har varit drivande inom EU när det gäller att ta emot fler kvotflyktingar. Sverige är det EU-land som tar emot flest kvotflyktingar, med totalt 1 900 förra året, av de runt 4 800 som kom till Europa”.
    Från TT.

    Det räcker tydligen inte med att de på egna ben kommer hit i 10 000-tals per år (hur det är möjligt när vissa är 70 år och går med käppar kan man ju undra förstås) utan de ska även hämtas hit, förorterna ska fyllas på. Skrämmande utveckling.

  17. Stefan K skriver:

    Kvällens Agenda innehåller en del intressanta inslag..
    http://svt.se/2.101877/agenda?lid=20090927&lpos=SVT2_0000_sitelink&from=tabla

  18. Anonym skriver:

    De som gjorde det omtalade helikopterrånet har självklart med sig det etablerade sverige allt ifrån journalister till folk på regerings och EU nivå.

    Tror ni annat så är det dumstruten som gäller.

  19. Anonym skriver:

    Vi alla vet att journalister måste skriva som deras ägare begär. Det vill säga osanning om de önskar att ha kvar sina arbeten. Vad är en enskild journalist? Svar: En individ som vill ha kvar sitt arbete men vill om den får möjlighet göra karriär. Vad är en byggnadsarbetare/undersköterska? Svar: En individ som vill ha kvar sitt arbete och kanske kan göra karriär. Det är där vi står idag och man kan även dra in myndighetspersoner i detta. Socialarbetaren, arbetsförmedlaren och försäkringskassans anställda. De vill också göra karriär.

  20. Anonym skriver:

    Massinvandringen ger arbete till mängder av människor i dagens sverige. De vill inte bli arbetslösa och säger därför ja till alla och allha som vill hit från hela världen. Men vad händer sedan? Vad händer när inte dessa (etniska svenskar) får sina pensioner när de fyller 65, vad händer om de blir sjukskrivna innan pensionen?