Peter Althin och Mehdi Ghezali = farligt


Advokat Peter Althin är mycket kritisk till att utrikesminister Carl Bildt menar att svenska myndigheter inte ”jobbar så hårt” med frågan om de gripna svenskarna i Pakistan. Han säger till SvD.se att uttalandet är häpnadsväckande när uppgiften för svenska myndigheter just nu är att få fram information.

”Det var i samband med ett utrikesministermöte i Bryssel på tisdagen som Carl Bildt kommenterade gripandet av den före detta Guantanamofången Mahdi Ghezali. Han gjorde då klart att det inte är aktuellt med någon diplomatisk storoffensiv även om ”det finns viss konsulär service som är nödvändig”.

Den förra regeringen gjorde enorma insatser för att Ghezali skulle bli fri. Men jag ser väl inte riktigt det (scenariot) på horisonten för ögonblicket, sade Bildt.

Ghezali greps 2001 nära gränsen mellan Afghanistan och Pakistan och fördes till Guantanamo. Han släpptes därifrån 2004 efter förhandlingar mellan USA och Sverige.

Advokat Peter Althin var juridiskt ombud för Mehdi Ghezali och har även nu i uppdrag av Mehdi Ghezalis familj att få honom släppt eller se till att han får en rättvis rättegång.

Att utrikesministern i det här läget går ut med en mer känslosam förklaring om att ärendet inte är prioriterat är att sända helt fel signaler menar Peter Althin.

Det sitter en svensk medborgare gripen och då är det självklart att de svenska myndigheterna – i det här fallet UD – får svar på frågorna var han finns, om han är delgiven misstanke och om han i så fall har han fått tillgång till försvarare så att det blir en rättssäker process.

Menar Carl Bildt att man inte ska lägga ned all möda så är det häpnadsväckande egentligen”

Peter Althin påstår att den ”förra regeringen” inte jobbade så hårt som det framställs i media för att hjälpa den terrormisstänkte Mehdi Ghezali.

Dagliga kontakter med UD, socialdemokrater och vänsterpartister fyllde media med valser om hur synd det var om den terrormisstänkte.

Ambassader ställde upp regelbundet. Sällan har väl någon person fått så mycket hjälp som Mehdi fick under denna tid. När han senare kom ”hem” med regeringens eget flygplan blev han mottagen som en hjälte och fick blommor av socialdemokrater.

20 dagar senare var hans nya ID-kort ufärdat.

Nu beklagar sig Peter Althins över ett par ord som Carl Bild skrev:

”svenska myndigheter ”jobbar inte så hårt” med frågan om de gripna svenskarna i Pakistan”

Vill Althin att Carl Bild och övriga i regeringen skall krypa på alla fyra och be för den stackars Mehdi Ghezali?

Varför är terror-misstänkta viktigare än övriga svenskar i dagens samhälle!!

För närvarande är så vitt känt 13 svenskar frihetsberövade, misstänkta eller dömda för koppling till terrorism utomlands.

Av dem är fyra dömda för terroristbrott. De övriga nio har ännu inte fått sin sak avgjord i domstol.

Skall Mehdi Ghezali återigen få ”Rättshjälp” som han fick sist för att stämma USA? Sluta klena med Islamister/terrorister låt dom sitta där dom är tills dom har ruttnat bort.

Pakistan bekräftar fängslandet av svenskarna

Althin kritiserar Carl Bildt

13 svenskar frihetsberövade, misstänkta eller dömda för koppling till terrorism utomlands.
Av dem är fyra dömda för terroristbrott.

Carl Bildt kritiseras av terrormisstänktes advokat

”Svenskarna var på väg till talibanfäste”
Publicerat i dag. 18:49

11 Responses to Peter Althin och Mehdi Ghezali = farligt

  1. Mia Sanden skriver:

    Det är nog Herr alhtin som sänder fel signaler, han visar på dumheten som finns hos vissa Svenskar, och även på hur han är villig att gå vidare med den naiviteten och missbruka svenska skattemedel.

  2. Bernte skriver:

    Lysande!

  3. allemand skriver:

    Undrar var familjen Ghezali får sina pengar ifrån?
    Utflykt för fem till Pakistan, betala Herr Althin o.s.v

    • Sten Jacobson skriver:

      Ja man kan undra var kommer pengarna i från killen arbetar ju inte har han gjort någon gång
      så vem betalar alla hans resor till Pakistan.

  4. hacke skriver:

    Det är ju inte direkt så att man semestrar i dessa områden. Jag kan se många områden i det svenska samhället där man hellre bör lägga skattepengar.

  5. Schwanhof skriver:

    Men att svenskar som begår brott utomlands på alla sätt skall skyddas är ju en gammal (s)vensk tradition. Allt från pedofilmisstänkta i Thailand (UD fixade nytt pass när polisen beslagtagit den misstänktes för att han inte skulle fly landet), till de som sitter av för medhjälp till mord. Inget annat land har så bra rättsystem som i Sverige (där vi släpper mördare för vi inte vet vem som slog det dödande slaget) och vi litar helt enkelt inte på att en misstänkt brottsling får samma rättssäkra behandling någonstans annars i världen.

    Så svenskar – ut i världen och skaffa kriminella erfarenheter. UD kommer alltid att rycka ut till ert försvar (om S sitter vid makten och du slåss mot ”Imperialism” eller ”Kapitalism”).

  6. Ickehataren skriver:

    Mycket hat-tjat på den här bloggen. Må så vara att Ghezali har terroristsympatier, men innan han är dömd för nåt så är han *oskyldig* och har samma rätt till UD-engagemang som vem som helst. Detta borde särskilt gälla när allvarliga misstankar riktas mot svenska medborgare i en skendemokrati som tillämpar dödsstraff. Samma princip ska gälla alla, även skäggiga invandrare med skumma resvanor, annars kan man lägga ner hela rättsväsendet imorgon.

  7. haringenmail skriver:

    Låt skamfläckarna sitta i Pakistanskt fängelse till de ruttnar, det gick åt alldeles för mycket skattepengar för att få ut ett av puckona från Guantanamo en gång.
    Ska vi betala för att få honom fri igen så att han kan åka dit igen och åka fast…igen?

  8. Il Padre skriver:

    Äras den som äras bör och nog blev vi trevligt överraskade över den rakryggade kommentar som måste ha kommit ur djupet från Bildts svenska hjärta och tankar på framtiden i Sverige för barn och barnbarn osv – precis som alla goda fäder och mödrar gör. Bildt är bekymrad och den känslan delar han med allt flera som börjar få upp ögonen för hur svår situationen egentligen är i Sverige. Att sedan en advokat spelar sin roll väl, kanske är sur på den inre kretsen i regeringen för att han inte fick bli justitieminister och har satsat på ett parti som kan åka ut ur riksdagen.. tja ni förstår, även Althin är ju inte mer än människa.

    Däremot återstår att se vad Ghezali och hans illustra följe är för slags människor. Att andra gången bli gripas efter flera år i Guantanamo i Pakistan och den uppståndelse som var omkring hemtagningen med regeringsplanet kan vem som helst begripa inte precis styrker gott omdöme. Blir vi sedan överens om att de som kan identifieras som terrorister knappast kan kallas omdömesgilla, tja….
    Resten av sällskapet, dottern till Helena Benaouda, ordföranden i Sveriges Muslimska Råd och dotterns man och barn greps ju också för andra gången och har tidigare tagits hem som misstänkta terrorister. Jag är spänd på om det kommer något uttalande från rådet eller dess ordförande. Förra gången var ju modern, numer också mormor, väldigt aktiv och har uppträtt i tv med väldigt bestämda åsikter. Vad händer nu? Tryter måhända argumenten? Tid för omprövningar?

  9. allemand skriver:

    Ickehataren,

    Det är inte några vanliga turister vi talar om, utan en person som gjort sig känd som förbrytare, dömd eller inte, ren är han inte. Självklart han skall få samma stöd som Calle Johansson fick, d.v.s nästan inget alls.