SD-toppnamn i upphovsrättsligt övertramp


Sverigedemokraten Britt Engqvist, som toppar partiets lista i Karlstad inför kommunvalet, har kopierat och lagt ut ett stort antal upphovsrättsskyddade artiklar på sin blogg. Både från NWT och andra medier.

”Åtminstone 19 nyhetsartiklar från nwt.se har lagts ut i sin helhet på Molkomsbon Britt Engqvists blogg Gammelsvensk under tiden från mars 2009 till mars 2010, utan NWT:s tillstånd. I andra fall har stora delar av artiklar lagts ut. I vissa fall har källan angetts, i andra inte.

Till det kommer mängder av utlagda nyhetsartiklar från Värmlands Folkblad, Metro, Dagens Nyheter, Sveriges Television och flera andra medier, samt diverse debattartiklar.

Det är högst olämpligt och anmärkningsvärt. Någon som ställer upp i ett val borde ha ett bättre omdöme, och kunna lagarna, säger Rolf Matthies, redaktionschef och ansvarig utgivare på NWT.

Det är tragiskt att hon inte har en aning om vilka regler som gäller. Vi får försöka ta tag i det här, hon får inte plocka vårt material hur som helst. Det här går långt utöver citaträtten, säger Peter Franke, chefredaktör och ansvarig utgivare på VF.

Britt Engqvist står på första plats på Sverigedemokraternas lista i höstens kommunval i Karlstad. Hon är även partiets andranamn i landstingsvalet.

De utlagda NWT-artiklarna rör vitt skilda ämnen. Ett kinesiskt tv-teams Karlstadsbesök, ett giftigt parti persikor från Egypten, landstingsdirektör Hans Karlssons lön och den värmländska bröllopsgåvan till kronprinsessparet är några exempel.

Efter att ha blivit kontaktad av NWT har Britt Engqvist lovat att ta bort artiklarna från bloggen, och flera har nu också försvunnit.

Det är över 600 inlägg som jag måste gå igenom och kolla. Det tar lite tid, säger hon när NWT når henne på telefon.

Du har lagt ut många andra mediers artiklar också…

Ja, men det är bara NWT som har reagerat.

Så det är bara NWT:s artiklar du tar bort?

Ja, just nu i alla fall. Sedan ska jag rensa bloggen i alla fall, det finns ingen anledning att ha så mycket liggande. Men NWT är det mest bråttom med.

Sverigedemokraterna pratar gärna om lag och ordning. Hur rimmar det med att förstanamnet för SD i Karlstad bryter mot upphovsrättslagen?

När jag började med bloggen visste jag inte sånt. Det jag fick reda på av vana bloggare var att jag fick ta avsnitt från artiklar. Det kan hända att jag har lagt ut några hela. För övrigt är jag väldigt laglydig. Men just det där kan jag inte neka till, att jag har varit slarvig.

NWT är som dom flesta andra PK-styrda blaskorna, när dom inte vet vem som är innehavare till bloggen då är det inga problem.

Nu kom det fram att det är en trevlig SD:are (Britt Engqvist) och omdelbart så så var dom framme med röda pekfingret.

En stor del av dom flesta bloggarna tar delar eller ibland allt från vissa artiklar och visar det klart och tydligt genom den medföljande länken, NWT har gått igenom över 600 artiklar och hittat 19 stycken som var deras.

Politiskt korrekta pisstidningar är byxis nu när dom ser att SD med stor sannolikhet blir ett riksdagsparti, och därför hoppar dom på SD-bloggare i syfte att skrämma dessa.

Jag har själv publicerat fler artiklar från NWT på ett par månader än vad Gammelsvensk gjort under hela sin blogg-karriär, men inte tusan har dom bett mig att radera några.

Gammelsvensk (Britt Engqvist) har i alla fall mitt fulla stöd. Innan jag skrev inlägget gick jag igenom flertalet kommunist och sosse-bloggar, dom har fler artiklar från NWT, men då är det visst okey.

Sverigedemokraterna skall stoppas till varje pris enligt medias alla halvkommunistiska DDR- influerade blaskor.

I NWT-koncernen ingår Nya Wermlands-Tidningen, Arvika Nyheter, Filipstads Tidning, Frykdals-Bygden, Karlskoga Tidning, Nya Kristinehamns-Posten och Säffle-Tidningen. Dessutom äger NWT Enköpings-Posten, Mariestads-Tidningen, Skaraborgs Allehanda och 50 procent av Helsingborgs Dagblad. År 2006 gick NWT med 350 miljoner kronor i vinst.

Klart som tusan att en gigant som NWT måste ge sig en liten bloggare, framförallt när personen är Sverigedemokrat.

NWT.se: Sverigedemokraten Britt Engqvist har kopierat och lagt ut ett stort antal upphovsrättsskyddade artiklar på sin blogg

Mer info hos Gammelsvensk (Britt Engqvists blogg)

Annonser

15 Responses to SD-toppnamn i upphovsrättsligt övertramp

 1. A-mannen skriver:

  Kan på studs säga upp 2 tidningsprenumerationer och mina små annonskampanjer i nämnda koncern utan att lyfta på ena ögonbrynet.

 2. A-mannen skriver:

  Måste tillägga att jag har ett riktigt litet företag. Inte Bonnierskoncernen precis

 3. Marielle skriver:

  Tipsa NWT om de andra bloggarnas publicering av deras artiklar. Händer det ingenting vet vi ju genast vad det egentligen handlar om.

 4. Pia skriver:

  Journalister är som kommunisterna var förr i tiden. 68 flummet sitter kvar som en unken stank överallt.

  //Pia

 5. Britt Engqvist skriver:

  Jag vill påpeka att jag är felciterad. Jag sa inte att jag var slarvig.
  Jag sade: Jag är för övrigt väldigt laglydig och har starkt rättspatos.

  • Allemand skriver:

   Att vara slarvig är enligt Mona muslim helt ok.

  • spikharry skriver:

   Tidningarna citerer precis hur dom vill. Spela alltid in varje samtal du har med dom Britt.

   DDR media kommer i fortsättningen ha vaka över dig likt en hök, du är Sverigedemokrat och ett hot med deras presstöd. Och dom lögner som sprids i deras blaskor.

 6. A-mannen skriver:

  Måste kännas skönt för familjen Ander att fjärmas från läsarna och förlita sig på det förhatliga presstödet.

 7. vinterbadaren skriver:

  Med ett gigantisk presstöd om 500miljoner/år skall PK-pressen enbart hålla truten ang upphovsrätt. Denna ”upphovsrätt” tillhör det skattetyngda svenska folket!

 8. kalleman skriver:

  Den Svenska pressen (merparten av den) är det största hotet mot demokratin i Sverige idag.

  Falska politiker är lätta att tas med,
  men journalister och chefredaktörer som gömmer sig i ”sanningsministeriet” och styr vad som skall sägas, är de verkliga yttrandefrihets-dödarna.

  Bort med PK-Maffian, Nu!!!

 9. Skogman skriver:

  De flesta bloggarna ligger väl i USA och därmed utanför Sverige. Ingen svensk lag kan tvinga Britt Engqvist att ta bort material på hennes blogg (om den ligger utanför Sverige) om hon inte vill?

 10. Blodsven skriver:

  Tror det bara bevisar att fulmedias PK-svin börjar bli skitnödiga, för att bli avslöjade med sina livslånga lögner! Läser ofta Britts utmärkta blogg, och skulle hon komma in i politiken så har vi ytterligare en svenskvänlig person att förlita oss på. Förmodligen det som fulmedias PK-arsel är livrädda för….

  • Allemand skriver:

   Dessutom skall väl tidningen var glad åt att en större läsekrets än deras begränsade läser deras alster, så egentligen skulle Britt ha betalt för att hon hjälper en sådan skitkoncern.

 11. JOG skriver:

  Jag kan inte se att Britt Engquist gjort något större
  fel om hon ens gjort något fel alls.
  Det är väl inte ursprungligen meningen från lagstiftarens sida att upphovsrätten ska tolkas på det här sättet.Har för mig att det måster vara en viss höjd och orginalitet på ett verk innan ,innan upphovsrätten så att säga skyddar det.
  Dom här journalisterna har ju också i många fall själva använt klipp och klistra metoden ,går det att skydda det upphovsrättsligt överhuvudtasget?
  Det här har nog bara med SD att göra…..ett
  försök från tidningar med rätt få läsare att etablera sig i det journalistiska pk etablissemanget.Helt misslyckat tycker jag.

%d bloggare gillar detta: