Vi stjäl SD:s utmärkta förslag om ”Parboendegaranti”


Äldreminister Maria Larsson vill ha en lag som tvingar kommunerna att ordna ett gemensamt boende för äldre, om båda vill det. Äldre par ska ha rätt att bo tillsammans.

”Larsson har tröttnat på kommuner som inte sköter sig.

Det har varit för många fall på senare tid där det inte funkat och därför har vi nu nått en punkt då det krävs en tvingande lagstiftning, säger Maria Larsson. Kommunerna måste få en skyldighet att finna lösningar enligt de äldres vilja.

Lösningarna kan se lite olika ut och i de allra flesta kommuner fungerar det bra, påpekar hon.

Att ta fram en tvingande lag tar tid och det är inget som Larsson hinner med under de korta månader som återstår av mandatperioden. Det kan bli verklighet först efter valet. Utspelet nu kan ses som ett sätt att ta initiativet i äldrepolitiken.

Folkpartiet har redan gjort parboendegaranti till en av sina profilfrågor i valet för att återta partiets sociala profil. På 90-talet var FP starkt kopplat till kravet på eget rum i äldreomsorgen. På torsdag har FP kallat till presskonferens om garantin.

Men Larsson tror inte att det blir en valfråga, det finns inget motstånd mot förslaget, säger hon”.

§ 8 Remiss – Motion ”Angående kommunal parboendegaranti” (dnr 457/2008).

Ärendebeskrivning

Sverigedemokraterna har i en motion till kommunfullmäktige påtalat att de vill att Trelleborgs kommun inför en garanti, som ger äldre par rätten att bo ihop, även om bara den ena hälften av paret är i behov av äldreboende.

Beredning

Enligt förslaget föreslås kommunfullmäktige besluta att ”ge vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att se till att det utformas en kommunal parboende & omsorgsgaranti som ger äldre människor rätt till att bo ihop på ålderns höst.”

Svaret på SD:s förslag:

”Införandet av en kommunal parboende & omsorgsgaranti i enlighet med motionsställarens förslag är i dagsläget inte möjligt för Trelleborgs kommun att leva upp till.

Att bedriva verksamhet för målgruppen ”friska och sjuka äldre under samma tak” skulle med rätt förutsättningar dock vara fullt möjligt.

En parboende & omsorgsgaranti enligt motionsställarens förslag förutsätter således att vård- och omsorgsnämnden tillförs mera resurser”

Det var för dyrt att genomföra Sverigedemokraternas förslag.

Sverigedemokraternas förslag röstas ned av bl.a Folkpartiet. Nu har SD:s förslag helt plötsligt blivit en av Folkpartiets viktigaste valfrågor 🙂

Även dom andra partierna i Alliansen tycker att (Folkpartiets) förslag är en lysande idé.

Hycklande politiker röstar nej enbart på grund av att det var SD som lade fram förslaget, helt klart tyckte dom det var en lysande idé som dom inte ville ge SD kredit för.

Lag mot att skilja åldringar åt

DN Folkpartiet liberalernas landsmöte i Växjö. Partistyrelsen kommer att föreslå landsmötet att en så kallad parboendegaranti för äldre ska införas

Äldreminister Maria Larsson vill ha en lag som tvingar kommunerna att ordna ett gemensamt boende för äldre, om båda vill det.

Annonser

4 Responses to Vi stjäl SD:s utmärkta förslag om ”Parboendegaranti”

 1. soli01 skriver:

  Sådan är politiken i ett nötskal. Det är tjuv- och rackarspel det mesta i politiken och kommer ett bra förslag från SD så kan man ändå inte rösta för detta förslag. Ganska genomskinligt!

 2. attityd skriver:

  Bra att sjuklövern börjar stjäla ur SD:s program. Hoppas att alla stjäl SD:s invandringsprogram.

 3. Pia skriver:

  Tänk om det vore tvärtom, vilket liv det skulle blivit inom sjuklövern.

 4. lasse1 skriver:

  Det är nog bara en tidsfråga, innan flera förslag från sverigedemokraterna blir allmänt vedertagna..

  När de etablerade riksdagspartierna får känna av hur snålblåsten viner o. biter…. så kommer mycket att förändras i det svenska samhället.
  Man är väl rädd om sitt levebrödmed med sina otaliga förmåner.

  Det är bara att kolla över sundet till Danmark, så finns många av svaren…

%d bloggare gillar detta: