Iranier i Umeå misstänkt för att ha kopplingar till Irans kärnvapenprogram


På torsdag inleds rättegången mot en umeåföretagare som är misstänkt för grovt bokföringsbrott.

”Men affären kan vara betydligt större än så. Det handlar om miljardbelopp och härvan kan ha förgreningar upp på högsta internationella nivå: Irans kärnvapenprogram.

Misstankarna rör illegal handel med Iran och det handlar om utrustning till Irans kärnenergi- och kärnvapenprogram. Varor som enligt internationella regler inte får exporteras till Iran.

Säkerhetspolisen och åklagarkammaren för säkerhetsmål har startat en utredning mot mannen, men de är i övrigt förtegna om misstankarna.

Bröt mot Iran-sanktioner
Misstankarna mot umeåföretagaren, som har rötter i Iran, väcktes då Ekobrottsmyndigheten började granska mannens företagsaffärer.

En större penningsumma som skulle ha gått till USA stoppades då den omfattade varor som är belagda med exportförbud till Iran, säger Björn Rosenlöf, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten till Rapport. Vilken typ av varor det rörde sig om vill han dock inte berätta.

Ursprungligen kom larmet från Finansinspektionen och företagarens bank som reagerade på de närmast astronomiska belopp som passerade mannens konton utan att redovisas. Totalt handlar det om närmare 9 000 transaktioner på sammanlagt 10 miljarder kronor.

Under två års tid har fem miljarder kronor strömmat in på mannens konton, uteslutande från Iran. Sen har lika mycket förts ut till konton runt om i världen och ingenting har redovisats, säger Björn Rosenlöf, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten till Rapport.

Det handlar om grovt bokföringsbrott och straffvärdet är flera års fängelse

Nekar till brott
Mannen häktades i januari men är försatt på fri fot. Han har dock reseförbud. Som försvarare har han begärt och fått Leif Silbersky. Själv nekar umeåföretagaren till brott.

Han säger att han hjälpt iranska småföretagare med att köpa och sälja varor utomlands. De har fått utnyttja hans konton för att genomföra affärerna och i gengäld har han fått provision, säger Björn Rosenlöf”.

Pengarna skulle säkerligen användas till ett försök att utrota oss otrogna hundar. Islams framfart i Sverige och övriga delar av världen är skrämmande.

Det är så tragiskt att svenska riksdagspolitiker inte vill inse faran och göra något för att försöka stoppa det som håller på att hända.

Att polisen släpper Iraniern på fri fot är mer överraskande än hans kopplingar till Irans kärnvapenprogram. Eller är det egentligen överraskande att brottsliga invandrare släpps fria!!

Umeåföretagare mörkade 5 miljarder, SÄPO misstänker koppling till Irans kärnvapenprogram

En företagare i Umeå misstänks för grovt bokföringsbrott efter att ha gjort miljardaffärer med Iran som inte redovisats.

9 Responses to Iranier i Umeå misstänkt för att ha kopplingar till Irans kärnvapenprogram

 1. Allemand skriver:

  DN och SVD tar naturligtvis upp detta innan du gör det Spiken, eller hur?

 2. spikharry skriver:

  Är inte av intresse för DN och SvD, dom skriver hellre om en nedgång på förstasidan om SD:s 0,2 procents tapp 🙂

 3. InfidelJerk skriver:

  Vore intressant att veta vilken bank som släpper igenom miljardaffärer från en liten iransk småföretagare utan att vakna till och anmäla kontoinnehavaren för penningtvätt – någon som har kollen?

 4. Robin Shadowes skriver:

  Finns säkert många smyg-konverterade musslor både i riksdagen och sjuklövern.

 5. carl10 skriver:

  Robin shadowes, Tyvärr har Ni nog rätt. Svenska politiker kör en alltför Islamvänlig agenda, det väcker frågetecken.

  märkligt att studenter från länder som inte har skrivit på/gått ur, Ickespridningsavtalet mot kärnvapen, ändå kan studera kärnfysik i Sverige.
  och i Cern. visserligen skiljer ju grundkurserna i kärnfysik från själva teknikinriktingen på beräkningar mot kärnkraft och vapeninriktning. men det är högst olämpligt och svårare sen att neka en driven och duktig elev att gå vidare bara för politiska skäl.

 6. Maria Magdalena skriver:

  Jag säjer bara….varför skulle ett land som fullkomligt flyter på olja anse sej behöva skaffa kärnkraftverk?
  Jag menar svaret ligger ju faktiskt redan klart i frågan……

 7. Il Padre skriver:

  Det är naturligtvis bra att svensk polis intresserar sig för vad moder Svea fått in över tröskeln, men det allra bästa hade ju varit om såna där aldrig fått tillträde. Jag kan inte låta bli att känna mig väldigt arg för att de ”folkvalda” har låtit detta ske. Dessa landsförstörare borde få ruttna ägg kastade på sig och sedan doppas i tjära och fjädrar och löpa gatlopp. Låt oss klippa till dem rejält i kommande val!

  • Robin Shadowes skriver:

   Ja, tjära, fjädrar och gatlopp låter bra när det gäller landsförrädarna. Men för mussarna blir det grisfett och hundhår istället innan gatloppet.

 8. Kevin skriver:

  Jag ska inte bli förvånad att han jobba med Irans regim, eftersom hörde jag att en av hans broder jobbar i Iranska ambassaden i Stockholm.

%d bloggare gillar detta: