Många somalier har det svårt


De senaste åren har antalet flyktingar från Somalia till länet ökat stort. Men för de familjer som kommer är det inte alltid en enkel tillvaro.

”Det är svårt för många, det kan vara språket, att det inte finns jobb eller att de inte får bostad, säger Adam Odaway, som är ordförande i Somaliska föreningen i Jönköping.

Rektorer som vi pratat med vittnar om att somaliska barn blir utsatta i skolan. Nu har Jönköpings kommun bestämt att försöka ta tag i problemen genom en kursdag.

Intresset är stort och tanken med kursen är att lärare ska på lära sig mer för att kunna möta dom somaliska barnen och deras familjer bättre i skolan. Därefter kan de föra kunskapen vidare till eleverna för att förhindra mobbning.

Vi tycker att det behövs mer kunskap. Det finns fördomar mot somalier. Det kan handla om kvinnornas sätt att klä sig. Det finns också fördomar mot muslimer och det drabbar ju även den här gruppen, säger Margot Herbertsson, flyktingsekreterare på Jönköpings kommun.

Det finns många fördomar och enda sättet att komma åt dem är med kunskap. Med kunskap kan fördomarna försvinna, tror Adam Odaway”.

”Det finns fördomar mot somalier. Det kan handla om kvinnornas sätt att klä sig”

Löjeväckande, svenska tjejer får dagligen höra att dom klär som horor och därför är lovligt byte för berikande våldtäktsmaskiner.

Är inte det fördomar mot dessa töser då? Är det en fördom att just Somalier tuggar KAT samt att dom flesta är analfabeter.

Dom får ingen bostad bla bla bla, det finns oändligt många fler svenskar som inte får bostader pga att invandrare har förtur.

Sveriges Muslimska Television (SMT) kör med snyft-reportage stup i kvarten om hur dom stackars invandrarna lider.

En invandrare, vi kan kalla honom för muhammed skall alltid ha förtur till arbete och bostäder enligt Socialdemokraternas egen muslimska talesman Mona Sahlin.

Många somalier har det svårt

SVT-play om dom stackars Somalierna

Annonser

16 Responses to Många somalier har det svårt

 1. TARZAN skriver:

  Det är kanske synd om KHAT-nissarna. Men om 10 år är det synd om oss svenskar som har varit så korkade att vi lät dom komma från första början……..

 2. Anders skriver:

  Vad trött jag blir. De får väl jobba och betala skatt som alla andra. De får klara sig själva, för varje improduktiv somalier som kommer hit så blir Sveriges välfärd allt mer ansträngd och urvattnad. Dansk invandringspolitik nu tack!

 3. Allemand skriver:

  De ser välgödda ut på bilden så värst svårt kan de vill inte ha.

  • Blodsven skriver:

   Exakt min tanke oxå. Däremot förstår jag nu att männen behöver tugga khat för att överhuvudtaget vilja ta i en sådan madam….

 4. JOG skriver:

  Om dom nu absolut måste hit ,vilket jag inte förstår alls eftersom att dom bara gnäller,så borde dom i alla fall vara lite ”snyggare”än damerna på bilden i den här artikeln.Sett ur ett estetiskt manligt perspektiv,

 5. insikt skriver:

  Intressant 1997-98 gick en del av våra gäster omkring i T shirt i Jönköping. På dom stod det skrivet: År 2000 tar vi över. Ingen lögn precis det är bara att det tagit lite längre tid. Sverige är fantastiskt kan inte tro att det finns nåt annat land i världen som ger bort sig själv utan motstånd. Visst vi är ett fredligt folk som inte haft krig på massor av år, men är det av vänlighet el feghet från våra politiker?

 6. Nuder skriver:

  ”Vi slog för nöjes skull”

  Tjejligan rånade och misshandlade åldringar

  Hur kunde det hända? Fem tonårstjejer, alla med bakgrund i det krigshärjade Somalia, förvandlas plötsligt till våldsbrottslingar.

  http://www.metro.se/se/article/2007/07/05/21/2824-23/index.xml

  • TARZAN skriver:

   I Sverige kan och får deras dårskap att blomma ut – vi är så tillåtande mot människor som det är synd om.

 7. Nuder skriver:

  En Rinkebymoderat — trolig efterträdare till Fredrik Reinfeldt.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/katmissbruket-okar-i-sverige_245817.svd

 8. V skriver:

  Själv är man invandrare, och hatar hur vissa invandrare behandlar Sverige detta är inte eran land ny kom hit för ett bättre liv men gör någonting då istället för att klaga, skaffa jobb lev inte på sos, om ni vill ha ett bättre liv kämpa för det istället för att få det serverad på en silver platt

 9. Robin Shadowes skriver:

  Fy fan vilka fula huckle-kossor! Ut med dom för helvete!!

 10. lasse1 skriver:

  Felet är inte en somaliers eller någon annan invandrad population…Felet är våra politiker, som har slängt kravspecen, öppnat portarna och accepterat att man kan få spela i egna divisioner inom det svenska samhället.

  Det kan bli totalt förödande på sikt…
  Finns nog av varnande exempel på detta i världshistorien.
  Jag är starkt övertygad om… att fler och fler blir övertygade om, att slapphet, likgiltighet och nonchalans från de etablerade politikernas sida har sin begränsning.
  Politikerna kommer att bli varse om, att Sverige faktiskt är Sverige…

  Förr eller senare.

 11. A-mannen skriver:

  Allvarligt talat om ni hade ett företag och behövde nyanställa, skulle ni ta en analfabetisk hucklekärring då?

 12. naivtive skriver:

  Idioter som pratar om fördomar, deras oförmåga att intressera sig för ett liv utanför kaht-tuggende karriärer är en verklighet för sociala verksamheter och även för Arbetsförmedligen. Så vi vill verkligen inte få våra iaktagelser i form av synintryck, statistik från Af, BRÅ, IV, SCB mfl att bli kallade för fördomar. Möjligtvis kan man säga att det fördummar om man inte kan läsa innantil och insikt därmed, men fördomar.

  För de som fortfarande tror på tomten och tror att somalierna är en form av pesionsräddare och raketforskare kan ju fördjupa sig i GPs atikelserie om somalierna ett folk i kris. Men vem blev förvånad egentligen, kanske lite över klarspråket av gammelmedia, och det var ju inte bättre än vår uppfattning heller.

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.115816-goteborgs-somalier-ett-folk-i-kris

 13. Toksvensken skriver:

  Så extremt korkad och dum som svensken är så tror jag att i alla småbyar råder undantagslös incest – små socialdemokrater med underutvecklad hjärna avlas fram med obskyr parbildning för att rösta på sossarna i valen! När man tillåter kulturberikare att uttala sig om våra flickor har man gått alldeles för långt, när man sedan inte straffar berikarkukarna för begångna väldtäkter har man sålt och förrått sitt land och sitt folk! Sossarna hyssjar ner de begångna brotten och köper därmed röster av kulturberikarna på svenskarnas bekostnad!! Har man liten hjärna är man säkerligen socialdemokrat eller vänsteranhängare också, det går ju hand-i-hand! Ut med hucklen och annat religiöst skräp, inget sånt har här att göra!! Lika lite som allt annat multikulti-mumbojumbo!!

 14. lasse1 skriver:

  Att det kungliga socialdemokratiska arbetarepartiet eftersträvar invandrarröster är ju helt klart.
  Medborgarskap erhålles numera på kortaste tid, 2 – 3 år mot tidigare 7 år för en utomnordisk invandrare…
  3 år under 60 – talet för en invandrare från våra nordiska grannländer…
  Men det var då det.
  Under 50 – 60 talen, när Sverige var Sverige.

  Varför jag inte nämner allianspartierna i mitt inlägg?..Ja, det kan man fråga sig..
  Men… jag ser dem som identiska med sossarna…
  Halvkommunister rakt igenom…

%d bloggare gillar detta: