Medelhavsfeber är inte en dödlig sjukdom


Flickan är två och ett halvt år och väger fem kilo. Hon är döende och lider av en ovanlig form av medelhavsfeber.

”Sjukdomen ger henne feber och diarré; hon får inte behålla någon mat. På sex veckor har hon förlorat ett kilo av sin vikt.

Ändå menar Migrationsverket att det inte finns något hinder mot att utvisa henne till Libanon. Beslutet om att verkställa beslutet fattades förra sommaren, men sedan dess har flickan blivit sämre, rapporterar Nerikes Allehanda.

Kicki Kjämpe på Migrationsverkets mottagningsenhet i Örebro vill inte uttala sig om det enskilda fallet. Men hon berättar för tidningen att antingen flickans mamma eller sjukvården kan informera Migrationsverket om att flickan blivit sämre.

På så vis kan det tas med i beaktandet om huruvida utvisningen kan verkställas eller inte”.

Det är alltid lika tragiskt när barn insjuknar då dom är det käraste vi har. Men det befängt när media sprider falska uppgifter om att sjukdomen som tösen har är dödligt.

Forskning om medelhavsfeber finns till gänglig på våra två största sjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Karolinska Universitetssjukhuset.

Det framgår tydligt och klart att sjukdomen inte är dödlig vilket media-drevet nu försöker lura i sina läsare.

Sjukdomen är ärftlig och har fått sitt namn av att den mest förekommer hos personer med en etnisk bakgrund från östra Medelhavsområdet. Den beskrevs som en egen sjukdom första gången 1945 och namngavs några år senare. Att läkemedlet kolkicin är effektivt som behandling upptäcktes på 1970-talet,.

Förekomsten är koncentrerad till etniska grupper i östra Medelhavsområdet, där den förekommer hos mellan 1 per 2 000 till 1 per 1 000 invånare. Uppskattningsvis 120 000 personer i världen har sjukdomen, så ovanlig är den inte heller som svenska tidningar vill påskina för sina läsare.

Cirka 100 personer i Sverige har sjukdomen medelhavsfeber men ingen har avlidit. Så att kalla den för dödlig är att ljuga för alla läsare.

Enligt läkartidningen och forskar-rapporter från både Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Karolinska Universitetssjukhuset.

Kan obehandlad kan familjär medelhavsfeber i värsta fall leda till njursvikt. Den behandlas effektivt med kolchicin. Orsaken till sjukdomen är genetisk.

Många med sjukdomen har fått blindtarmen bortopererad, eftersom symtomen misstagits för blindtarmsinflammation.

Det finns ingen botande behandling för sjukdomen, men med hjälp av kolkicin, ett läkemedel som länge har använts mot gikt, kan attackerna förebyggas och i många fall helt kontrolleras.

Symtomen på njursvikt kommer smygande, men med regelbundna kontroller kan en njurskada upptäckas tidigt och njursvikt nästan alltid förhindras.

Risken för njurskada minskar dramatiskt vid behandling med kolkicin, och det är viktigt att betona att behandlingen är livslång. En till två gånger om året bör protein i urin och kreatinin i blod (avspeglar njurarnas funktion) kontrolleras.

Eftersom de akuta attackerna minskar med stigande ålder kan motivationen att ta medicinen minska, men detta innebär risk för smygande amyloidosutveckling och njurskada.

Med behandling bör personer med familjär medelhavsfeber kunna leva som de flesta andra. Skolpersonalen behöver ändå vara informerad och veta att det kan komma en attack.

Sjukdomen utgör inget hinder för att delta i sport- och idrottsaktiviteter, men långdragen ledinflammation kan ge smärta och nedsatt rörelse i påverkade leder.

Visst tusan är det synd om barnet som fått sjukdomen bekräftad, men det är också väldigt falskt av media att kalla sjukdomen för dödligt och på så sätt försöka få sympatier på falska grunder.

Vi har inte hittat någon behandling som kan bota henne, säger hennes läkare Dan Gustafsson. Det finns inget läkemedel som kan bota sjukdomen, men det finns läkemedel som gör att tösen kan leva ett ganska normalt liv men det säger du inget om Dan Gustavsson.

”kolkicin, ett läkemedel som länge har använts mot gikt, kan attackerna förebyggas och i många fall helt kontrolleras”

Kicki Kjämpe på migrationsverket säger vidare ”att det faktum att sjukvården i Libanon är dyr, är inte skäl nog att stoppa utvisningen”

Där kom orsaken fram..

Migrationsverket vill utvisa döende tvååring

Sjukdomen ger henne feber och diarré

Socialstyrelsens rapport om medelhavsfeber

Läkartidningen obehandlad kan familjär medelhavsfeber i värsta fall leda till njursvikt

15 Responses to Medelhavsfeber är inte en dödlig sjukdom

 1. Per-Åke skriver:

  Lider alltid när småbarn blir sjuka, instämmer med Spiken likväl, varför sprider svenska tidningar lögner när det berör dom nya svenskarna?
  Är motbjudande när journalister undviker sanningen.

  Framgår relativt tydligt att det handlar om pengar då det i hennes hemland är dyrare med mediciner än i sverige.

 2. Poul skriver:

  Om man vill kan man ju läsa det som SvD/DN skriver ordentligt.

  ”… lider av en ovanlig form av medelhavsfeber.”

  Sedan kan man jämföra med vad Socialstyrelsen skriver

  ”Över 60 mutationer i MEFV-genen är kända, men av dessa svarar fem för de flesta fallen av familjär medelhavsfeber. Hos cirka en tredjedel av de personer som har sjukdomen går det inte att hitta någon mutation i en eller båda kromosomerna. Det kan bero på att det finns andra mutationer som orsakar sjukdomen.”

  Sedan kan man fundera på vad de andra 55 möjliga mutationerna eller den tredjedel av fallen som inte verkar relaterade till denna typ av mutationer kan innebära.

  Något som inte berörs alls i vare sig artiklarna eller din blog är huruvida barnet svarar på behandling med kolkicin. Socialstyrelsen igen ”I sällsynta fall är förebyggande kolkicinbehandling inte tillräcklig.”

  Sist men inte minst så finns ju möjligheten att man helt enkelt funderar på vad det innebär att en 2-åring väger 5 kilo och under de senaste veckorna har förlorat inte mindre än en sjättedel av sin vikt.

  Döende kanske är en liten överdrift i det generella fallet. Men njursvikt är ju verkligen inte att leka med och kan ju i förlängningen vara just dödligt. Dessutom kan man helt klart argumentera kring priset på sjukvården också. Om vi utvisar någon till ett land där denne inte har råd med vården, så får ju det också följder för personen ifråga.

  Sedan kan man ju tycka att en liten länk till artikeln i Nerikes Allehanda (http://na.se/nyheter/2.2503/1.770880-rim-2-ar-dodligt-sjuk-nu-ska-hon-utvisas) kanske hade varit trevlig. Med tanke på att du tar en del av de uppgifter som du kverulerar kring från den artikeln. Priset på vården i Libanon. Läkarens uttalande, etc. Däremot nämner du inte alls det som står i inledningen till artikeln ”I helgen var hon nära att dö.”.

 3. JOG skriver:

  Visst är det hemskt när barn är sjuka och blir utvisade,men man måste se dom bakomliggande orsakerna på ett sansatt sätt. Instämmer helt i Per-Åkes kommentar.För tidningarna och deras pappersupplager är det här bara säljrubriker,det finns inget som helst seriöst i deras
  skriverier.Vår vän Spiken bemödar sig om att återge saker på ett ärligt och balanserat sätt ,jag är glad för det.

 4. Fredrik skriver:

  Det står inte ett ord om att medelhavsfeber generellt betraktas som en dödlig sjukdom. Det står att hon lider av en ovanlig form av medelhavsfeber, och det står att hon är döende. Och om man är två och ett halvt år gammal och väger som en nyfödd är man riktigt illa däran – sedan kan ju du om du vill, med dina imponerande medicinska expertkunskaper, försöka hävda att det är omöjligt.

  Etablissemanget skakar verkligen i sina grundvalar när främlingsfientliga bloggar publicerar ”sanningar” som denna.

 5. pw skriver:

  En Libanes som jag känner menar på att sjukvården är mycket bättre i Libanon än i Sverige. Det handlar om att någon annan ska stå för pengarna dvs. skattebetalarna. Fy fan viket skitland Sverige har blivit.

 6. Ann-Marie skriver:

  Håller med Per-Åke men som sagt, det finns sjukhus i Libanon också!

 7. Fredrik skriver:

  Du godkänner alltså bara kommentarer som är i linje med dina egna åsikter? Är det inte precis det som ni ”svenskvänliga” brukar anklaga tidningarna för?

 8. spikharry skriver:

  Nejdå lille vän!

  Har till skillnad mot dig inte tid att sitta vid datorn dygnet runt och godkänna kommentarer, alla uppbär inte bidrag, några måste arbete så du kan överleva.

  Blev du glad nu kommunisten 🙂

 9. Fredrik skriver:

  Så bara för att jag påpekar att du grovt misstolkat en artikel, så är jag kommunist och uppbär bidrag? Eller grundar du din uppfattning på att jag skrivit två kommentarer under ”arbetstid”? Du känner till att det finns arbeten där man inte står på ett fabriksgolv från morgon till kväll, va?

  • A-mannen skriver:

   Och precis här avslöjade han sig som den myrdal-kommunist han är. Allt arbete utanför min lilla offentliga tjänstemanna-bidragsbubbla är avskyvärt och ju mer skattepengar från den privata sektorn som finansierar mitt skitjobb-bidrag desto mer hatar jag arbetare. Men för fan är man kommunist så kommer man undan med allt i den offentliga debatten men inte på bloggarna seru. Jävlar så jobbigt uppvaknandet kommer att bli för dig.

 10. Ann-Marie skriver:

  Fredrik, om du kommenterar på arbetstid, då stjäl du tid från din arbetsgivare. Det är fakta.

 11. Fredrik skriver:

  Ann-Marie och A-mannen: Jag jobbar inom den privata sektorn. Min arbetsgivare tycker att det är helt okej att personalen spelar spel, dricker öl eller kommenterar bloggar på arbetstid – så länge vi hinner med det vi ska och så länge vi jobbar över vid behov. Er syn på arbete verkar ganska 1800-talsmässig.

 12. A-mannen skriver:

  Ghb och ensamkommande flyktingbarn är inte precis den ultimata kombinationen för ett arbete men lite google på röda khmererna lär du hinna med iaf.

 13. Robin Shadowes skriver:

  Fredrik har säkert tankat ner en massa porr på arbetstid också. Undrar vad arbetsgivaren skulle tycka om det ifall han blev varse?

%d bloggare gillar detta: