Finns 349 tomrum i Riksdagen både till höger och vänster


Moderaternas förnyelse kan ge Sverigedemokraterna en chans att växa sig större på högerkanten. Det säger statsvetaren Peter Esaiasson, men han tror att valrörelsen fortfarande kan bjuda på många överraskningar och ännu är inget givet.

”I ett självsäkert pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna att ”vi hyser inga tvivel om att personerna på denna lista kommer att bli de första sverigedemokraterna någonsin att inta sina platser i Sveriges riksdag”.

Statsvetarprofessorn Peter Esaiasson menar att Moderaternas förnyelse har skapat ett tomrum som kan ge Sverigedemokraterna en chans att växa.

Ja, absolut. Men det beror också på hur valrörelsen kommer att se ut och i vilken utsträckning som de etablerade partierna får debatten att handla om annat än invandring, säger han till SvD.se.

Att Sverigedemokraterna har dragit till sig människor från högersidan är inte konstigt, menar han, eftersom det allmänt sett finns en större benägenhet för nya partiengagemang där. Men samtidigt rekryterar Sverigedemokraterna från två håll, och i förra valet kom fler väljare från vänster.

Vi vet från internationell forskning att de partier som har starkast incitament att börja driva invandringsfrågor är partier till höger. Frågor som oftast är förknippade med invandring brukar vara deras frågor, till exempel brott, säger Peter Esaiasson.

Han menar att de etablerade partiernas sätt att reagera på Sverigedemokraterna har väldigt stor betydelse för partiets möjligheter i höstens riksdagsval.

I exempelvis grannländerna Danmark och Norge har de invandrarfientliga partierna påverkat de etablerade partierna, som har anpassat sig till budskapet. Hittills har partierna i Sverige inte gått den vägen.

Hur stor är risken/chansen att riksdagen stuvas om rejält efter höstens val?

Det beror på så många faktorer. Valrörelsen och den offentliga debatten framöver har väldigt stor betydelse för hur det kommer att gå i valet. Det är inte så givet som många bedömare slår fast i nuläget”.

Peter Esaiasson vet mycket väl att SD:s framgångar beror på deras svenskvänliga politik som lockar fler och fler väljare från dom flesta andra partierna.

Peters snack om ”tomrum” måste väl vara det tomrummet som finns mellan axlarna på 349 Riksdagsledamöter.

Underligt att Sverigedemokraternas framgångar alltid måste bero på andra än dom själva.

Men SD tackar och tar emot, all reklam är bra reklam inför valet, framför allt när ni lyfter fram att SD har tre ”brottsliga” riksdagskandidater som har en liten betalningsanmärkning.

Jämför detta med bl.a Mona Sahlins digra register och flera andra inom (S) som blivit dömda för bl.a pedofili, bedrägeri, rattfylla, misshandel, urkundsförfalskning etc etc. Fick ni en annan syn på saken nu?

Tomrum till höger kan ge SD spelrum

Annonser

8 Responses to Finns 349 tomrum i Riksdagen både till höger och vänster

 1. A-mannen skriver:

  349 är ruskigt mycket dökött med tanke på att allt är klappat och klart innan voteringarna.
  Nä det är bättre de erkänner pk diktaturen fullt ut och avskaffar den impotenta riksdagen.
  För övrigt är SR och Aftonbladet fullt tillräckliga i sin rapportering så de bästa vore att lägga ner nätet också denna förhatliga lilla fluga.

 2. Anna skriver:

  En stor applåd till dig Spikharry! Bra skrivet.

 3. svansken skriver:

  – ”Att fortsätta lyfta fram de frågor som partierna anser är viktigast är den attityd som hittills har fungerat bäst, säger Peter Esaiasson” i SvD.

  Det är ju precis det SD gör! Invandringsfrågan ÄR den viktigaste fråga.
  De etablerade partierna är så upptagna av att berätta för alla som orkar lyssna, att dom absolut inte vill samarbeta med SD och att indvandringen (Islam) inte är eller blir något problem.
  Samtidig bråkar dom inbördes, om vem som är dugtigast på att lösa de andra problem, som om inte så värst månge år er helt utan betydelse, när lagboken heter Sharia och partierna inte längre finns!

 4. Jox skriver:

  Tack Harry.. Hoppet lever!!

 5. lasse1 skriver:

  Jo, visst kan det vara så…

  De nya moderaterna kan betraktas som ett halvkommunistiskt parti likt det socialdemokratiska arbetarepartiet i de flesta frågor…

  Några exempel;
  Hur ser moderaterna på den växande kriminaliteten? Ingen vet…
  Hur ser moderaterna på de växande fejkningarna av både A -kassan o. Försäkringskassan?
  Ingen vet…
  Hur ser moderaterna på den lössläppta invandringspolitiken?
  Ingen vet?
  Hur ser moderaterna på den havererade skolpolitiken?
  Ingen vet…
  Hur ser moderaterna på de milda straffskalorna?
  Ingen vet…

  De nya moderaterna gav ett visst hopp inför valet 2006, men med facit i hand… så är moderaterna en transparant kopia av det socialdemokratiska arbetarepartiet.

  Varför inte slå ihop sossarna med de nya moderaterna…
  Båda partierna står som garant till Sveriges framtida islamisering… Helt klart.

 6. Robin_Shadowes skriver:

  När mussarna tagit över förväntar jag mig att se 349 tomma skallar sitta på lika många pålar utanför riksdagshuset. Då får vi äntligen nån glädje av dom.

 7. JOG skriver:

  Det finns en väldig massa tomrum i riksdagen.Intellektuellt tomrum.

 8. lasse1 skriver:

  Vad kan det svenska folket förvänta sig….
  om sverigedemokraterna inte kommer in till den svenska riksdagen?

  En fortsättning på den hejdlösa o. slappa invandringspolitiken?
  Naturligtvis kan det bli så… Då har de etablerade riksdagspartierna man fått allt mandat i världen, det svenska folkets välvilja till en generös invandringspolitik…
  Helt klart.

  En ”låt gå politik” med dagens invandringvolym?
  Ja, kanske t.o.m. en ökning av insläppet.
  ”Finns det hjärtrum så finns det stjärtrum för att citera ett välkänt uttryck.”..
  Någon politiker vill säkert bli den förste att använada denna slogan…

  Vi kanske också på sikt förvänta oss en del smärtsamma lagförslag..
  Höjda skatter? Kanske t.o.m. en skatt som får ses som en ”mottagningsskatt”.
  Kan ev. läggas till på momsuttaget för att ge ett effektivt o. snabbt resultat.
  En annan tänkbar möjlighet är, att vissa personer som idag sitter med stora villor och lägenheter måste bidra med en möjlighet av logi..
  Finns ensampersoner framför allt äldre, som sitter med stora utrymmen i villa o. lägenhetsbestånden…
  Naturligtvis så kommer dessa personer att kompenseras på något sätt…men det går snabbt att besluta om.
  Taken är nog inte helt främmande för vissa etablerade riksdagspolitiker…

  På sikt är det inte fråga om dagens antal utan kanske en fördubbling av mottagandet.
  ”Vi har ju fått mandatet av folket i val, så vad gnäller folket om, kan en fullblodspolitiker inom 7 -klövern med rätta tycka”…

  Någonstans måste de nyanläda bo. Bostäder har aldrig funnits i överflöd, framförallt inte i storstadsregionerna dit de flesta flyktingar har som första alternativ.

  Vi kommer säkert att bli varse om vissa lagändringar inom flyktingpolitiken om nu sverigedemokratera skulle utebli från riksdagen…

  Någon som tvivlar?

%d bloggare gillar detta: