Torsten, 89, får inte bo med frun Maggie det är för dyrt och Torsten är för frisk


Maggie Karlsson bor på ett äldreboende. Men maken Torsten är för frisk för att få bo med sin fru.

”Trots att han har haft tre hjärtinfarkter, pacemaker och är i det närmaste blind, anser kommunen att han inte kan få plats på samma boende som sin fru sedan 65 år tillbaka.

De gifte sig den 2 december 1944, ett halvår före slutet på andra världskriget.

Jag hade precis kommit hem från lumpen, säger Torsten Karlsson i Kungshamn.

I 65 år har de levt tillsammans, Torsten och Maggie. Med undantag för den senaste tiden, Vi fick fira vår bröllopsdag på varsitt håll nu senast, säger Torsten Karlsson.

Kommunen har lämnat avslag två gånger när Torsten Karlsson har ansökt om en plats på äldreboendet Kvarnbergshemmet, där hans älskade Maggie bor sedan en tid tillbaka.

Där är det hur bra som helst. Personalen är helt fantastisk, säger han.

Länsrätten prövade det första avslaget och även den gick på kommunens linje – Torsten är för frisk för att få bo med sin fru.

Att gå de 2 kilometer som det är mellan Kvarnbergshemmet där Maggie bor och makarnas tidigare gemensamma hem, där Torsten bor, är inte att tala om. Jag ser så dåligt. Jag kan inte ens läsa tidningen längre, säger han.

Han är i det närmaste blind. Han har haft tre hjärtinfarkter och har sedan en tid en pacemaker inopererad.

Som tur är har jag tre barn som bor här på orten, De skjutsar mig nästan så ofta som jag vill. Och det är ju varje dag det, säger Torsten Karlsson.

Sju ledamöter i den kommunala nämnden fattade beslutet om att Torsten inte ska få bo med Maggie. Två av dem reserverade sig,
men det räcker ju inte långt, säger han.

Han tror inte att kommunens politiker och tjänstemän gör så här för att jäklas med ett gammalt troget par. Nej, orsakerna är mer krassa än så, menar Torsten.

De vill spara pengar. Så är det ju naturligtvis.

Omsorgen i Sotenäs kommun dras med stora underskott. Förra året gick de back med 6 miljoner kronor. Och så har det sett ut de föregående åren också.

Det är folket på golvet som drabbas. Och kommuninvånarna. På kommunhuset finns det ju folk bakom varje skrivbord. Där är det inga neddragningar, säger Torsten.

Torsten och Maggie har ännu inte bestämt sig om de ska överklaga även det senaste avslaget. Men det är troligt”.

Varför får inte 89 årige Torsten bo med sin älskade hustru? Det är som Torsten själv säger, dom skall spara pengar i Sotenäs kommun.

Anledningen är att flyktingmottagningen under några års tid kostade mer än det smakade. Sotenäs har godkänt att ta emot 30 flyktingar per år till en merkostnad för skattebetalarna på drygt 30 miljoner kronor.

Det går självklart ut över det gamla paret som arbetat i hela sitt liv, och nu tvingas bo på var sitt håll.

SD:s förslag om att gamla alltid skulle få vara tillsammans på ålderns höst förkastades av Alliansen då det skulle bli för dyrt. Men sedan tog packet SD förslag och skall nu använda det som en valfråga.

Utbetalningarna av ekonomiskt bistånd i de flesta kommuner ökar, men i Sotenäs ökar dom mest – 82 procent mer under fjärde kvartalet 2009 än under samma kvartal 2008.

Kommunerna betalade ut 20 procent mer i ekonomiskt bistånd (socialbidrag) förra året jämfört med året innan, om man bortser från stödet till asylsökande.

Dvs att dom som fått PUT inte räknas som asylsökande vilket är viktigt i sammanhanget.

I dom flesta kommuner med asylsökande tvingas svenskar som under lång tid stått i bostadskö se hur asylsökande får förtur på lägenheter.

Citerar Lars Christer-Nilsson som är flyktingsamordnare i Sotenäs:

”Den stora bristen på bostäder gör att många som stått i kö länge, blir irriterade när flyktingar går före i kön”

Vem tusan hade inte blivit irriterad när bidragsberoende flyktingar får förtur till bostäder istället för kommunens egna invånare?

Lars Christer-Nilsson fortsätter gråta floder över dom stackars flyktingarna som inte får hemspråksundervisning i skolan.

Många är skickliga hantverkare, men kan inte ta sig in på arbetsmarknaden eftersom de inte kan språket.

Hemspråksundervisning och förtur till lägenheter för bidragsberoende invandrare verkar ligga Lars varmare om hjärtat än om dom gamla som byggt upp kommunen.

Personer som dig kallar jag förrädare, och en dag min vän skall även du ställas inför skranket och få sona för dina brott mot svenska folket.

Flyktingsamordnare Lars Christer-Nilsson TEL 0523-664569.

Omsorgsnämndens ordförande Kristina Frigert (M) tycker det ser okey ut trots att Sotenäs gick back med sex miljoner kronor under 2009.

Dom stora kostnaderna beror enligt Kristina Frigert på att kostnaderna för hemtjänsten, LSS och IFO är högre än budgeterat. Hemtjänsten drar över med två miljoner, LSS med tre miljoner och IFO med 2,8 miljoner kronor.

Inte ett ord hon nämner om dom extrema utgifterna som våra nya raketforskare kostar. Det är som vanligt, tig och kör karriär på bekostnad av svenska skattebetalare.

Torsten, 89, får inte bo med frun Maggie

Flyktingsamordnare besviken på Sotenäs

ekonomiskt bistånd i de flesta kommuner men mest i Sotenäs

Omsorgen i Sotenäs har det fortsatt mycket tufft med ekonomin

7 Responses to Torsten, 89, får inte bo med frun Maggie det är för dyrt och Torsten är för frisk

 1. Allemand skriver:

  På ren och skär svenska, för djävl-gt hur de gamla som byggt upp vårt samhälle behandlas. Skäms på er kommuner och må ett hårt straff drabba er snart.

 2. lasse1 skriver:

  Ja, vad säger man?…Helt åt helvete.
  Folkhemmet i sitt esse..

 3. Rikard Svensson skriver:

  Klart dom inte skall bo tillsammans, då kan vi ju inte ha råd med så många moskeer om alla svenskar skall ha en bra åldringsvård. Skäms på er som tror att våra skatter skall gå till svenskarna, då är ni rasister.

 4. Robin_Shadowes skriver:

  Så länge dom andas har dom röst-rätt. Det blir kanske sista gången för många av dem. Därför måste vi få ut mer information till dom gamla om den ständigt pågående massinvällningen av kaos-blattar och deras samband med ständiga nedskärningar på i stort allting utom just invällningen. Är dom bara inte senildementa så borde man ju kunna få dem att sluta traditionsrösta för en gångs skull om bara sanningen om Sveriges miserabla tillstånd kommer ut till offentligheten.

 5. niklasp skriver:

  Vi alla vet vart pengarna går, förtydligande exempel …

  ”Egyptisk bedragare misstänks ha lurat till sig 8,8 miljoner från Försäkringskassan” Källa Fria Nyheter.

  Dagen då det fås dras vapen så kommer Stormningen av Bastiljen ses som en mindre sammankomst.

 6. robban skriver:

  kostnaden för ”flyktingar” och nysvenskar märks mest på små komuner som sotenäs då det är relativt enkelt att få reda på antal med put och sos samt invandrare och dess kostnader. att ge invandrare förtur till lägenheter är ju snudd på tjänstefel om det finns en öppen kö.

 7. britt skriver:

  visa medmänsklighet mot våra äldre ge dem livskvalite

  medan de kan ta tll sej det, låt de som önskar vara tillsamman vara det oavsett hur den ene är till hälsan

%d bloggare gillar detta: