Politiken ber om ursäkt för Muhammedbilder


Danska Politiken har som första danska dagstidning bett om ursäkt för den kränkning som tidningens publicering av Muhammedkarikatyrerna orsakade muslimer 2008. Ursäkten kritiseras av politiker.

Saxat ur SvD:

”Förlikningen har nåtts mellan tidningen och åtta organisationer som representerar närmare 95 000 muslimer.

Politikens chefredaktör Töger Seidefaden anser inte att tidningen sålt ut yttrandefriheten med uppgörelsen. Kanske kan den minska en del av spänningarna och förbättra relationerna mellan danska medier och den muslimska världen, säger han.

I uppgörelsen avsäger sig Politiken inte rätten att åter trycka teckningarna, och tidningen ber inte om ursäkt för publiceringen av bilderna som ursprungligen trycktes av tidningen Jyllands-Posten.

Ursäkten gäller den kränkning som muslimer kan ha känt, och det är tillräckligt, säger den saudiske advokat som representerat de åtta organisationerna. Advokaten Faisal Yaman kallar det modigt av tidningen att be om ursäkt, även om det aldrig var tidningens avsikt att såra.

Jyllands-Postens ansvarige chefredaktör Jörn Mikkelsen beklagar att Politiken ”har lagt sig” i stället för att göra gemensam sak med de övriga tidningarna.

Politiken sviker kampen för yttrandefriheten, säger han. Förlikningen kritiseras även på bred front av de politiska partierna. Socialdemokraternas ledare Helle Thorning-Schmidt kallar uppgörelsen vanvettig.

Det förekommer kränkningar i medierna varenda dag. Sådan är yttrandefriheten, säger hon till Politiken.

Hon får stöd av Sosialistisk folkepartis ordförande Villy Sövndal, som instämmer i att man inte kan förhandla om yttrandefriheten.

Dansk folkepartis ordförande Pia Kjaersgård kallar situationen absurd och djupt, djupt pinsam. Venstres politiska ledare Peter Christensen säger att ”det är märkligt att Politiken har behov av att ursäkta sig”.

Danska Politiken.dk ber om ursäkt på grund av att Danmark har yttrandefrihet. Tragiskt att en tidning ber om ursäkt får något som inte behöver ursäktas.

Detta var tyvärr ett steg bakåt vad gäller yttrandefriheten som vi alla värnar om. Ber ni om ursäkt på grund av rädsla eller på grund av ren skär dumhet?

Politiken förvinner nu från min blogg för alltid. Fega krakar vill jag inte länka till.

Ber om ursäkt för Muhammedbilder

Tidning ber om ursäkt för Muhammedbilder

Annonser

5 Responses to Politiken ber om ursäkt för Muhammedbilder

 1. Putt skriver:

  Jahapp, då är vi där.

  Först småskaligt: Kurt Westergaard får hembesök av en kniv- och yxviftande man, undkommer med blotta förskräckelsen och gör avbön.
  Hembesöket: [http://www.dn.se/nyheter/varlden/skott-vid-muhammedtecknarens-hem-1.1021419]
  Avbön: [http://www.svd.se/nyheter/inrikes/inte-muhammed-utan-en-terrorist_4230427.svd]

  Sen, lite mer storskaligt: Jyllandsposten skulle attackeras med bomb och tidningen Politiken går ned på knä och ber om nåd.[http://www.dn.se/nyheter/varlden/j-p-skulle-attackeras-med-lastbil-fylld-av-sprangamnen-1.1027181]

  Lysande fundamentalistisk argumetation. Vad ska de göra för att ”kalifatet” Danmark ska anpassa sig ännu mer? Inkräva straffskatt?

  Bend over Dhimmark, or else…

  Det värsta är väl att det bara är en tidsfråga innan vi har det i Sverige och Lars Vilks är lika illa ute.

  Tänk på vad ni röstar på gott folk.

 2. Rase skriver:

  Vad är nästa steg? Ska tidningarna be kristna fundamentalister om ursäkt för att man publicerar artiklar om utvecklingsläran?

 3. Jack skriver:

  Lustigt att danska politiker kan kritisera tidningen när tidningen själv i yttrandefrihetens namn väljer att be om ursäkt.

 4. RICHARD skriver:

  Danskarna börjar visst mjukna.

 5. Robin_Shadowes skriver:

  Danskarna är nu med officiellt dhimmis också och har rättat in sig i musse-ledet. Nu står Europas sista hopp till Geert Wilders.

%d bloggare gillar detta: