TBC-smitta på flyktingförläggningen i Gusum


TBC-smittan på flyktingförläggningen i Gusum har bekräftats i ett fall. Ytterligare två personer har misstänkta symtom. Alla tre vårdas på sjukhus.

”TBC är en svår sjukdom, eftersom det kan gå mycket lång tid innan sjukdomen bryter ut, säger smittskyddsläkare Bengt Normann i Östergötland.

De här personerna kommer från länder där TBC är vanligt och det finns ytterligare personer som har smittan, men som inte är sjuka, förklarar Bengt Normann.

Det är bara någon procent av de smittade som sedan blir sjuka, säger han”.

I Afrika har 80% av befolkningen positivt utslag i tuberkulintest, här i Sverige har vi under många decennier sett en minskning.

Men i takt med ökad invandring från framförallt Afrika så ökar nu spridningen av tuberkulos.

Citerar smittskyddsinstitutet:

”de senaste åren har det anmälts cirka 500 fall/år, flest bland vår utrikesfödda befolkning”

Många smittas i barn- och ungdomsåren och smittrisken är störst vid nära och upprepad kontakt inomhus, t.ex. inom hushållet.

Bland smittade individer med normalt immunförsvar utvecklar cirka en av tio sjukdom, i de flesta fall inom två till fem år efter smittotillfället. Vanligaste lokalisationen av tuberkulos är lungorna men de flesta organ kan drabbas, t.ex. lymfkörtlar, skelett och tarm.

Mer och mer elände på grund av en havererad invandringspolitik. Vi får tacka och 7-klövern för spridningen av tuberkulos. En sjukdom som var på väg att utrotas innan PK-packet öppnade dörrarna på vid gavel.

TBC-smitta på flyktingförläggningen i Gusum

Smittskydsinstiutet: Tuberkulos vanligt bland våra utrikesfödda befolkning

Annonser

10 Responses to TBC-smitta på flyktingförläggningen i Gusum

 1. Sveas rika skriver:

  Sen är det ju inte den resistenta tbc typen vi haft tidigare i Norden!!!
  Mycket av denna typ som inte ens går att bota kommer ju över våra gränser idag..
  Så även om vi kastar ut sittande regering så finns denna bakterie kvar.
  Återigen …FY FAN…(Jag har blivit en hejare på att svära sen jag började besöka din blogg ”Spiken”.) 😉

  \Svea

 2. Tage Sundin skriver:

  TBC är en allvarlig sjukdom och tog tusentals liv i Sverige förr i världen. Som framgår var den i stort sett dock utrotad i Sverige under 1970-talet. Nu sprids den igen, och som framgår av Smittskyddsinstitutets statistik är det en sjukdom som följer med de asylsökande från främst Afrika men även länder i f d Sovjetunionen. Numera finns även multiresistenta TBC-bakterier som är mycket svåra att bekämpa.

  Som framgår är TBS inte en sjukdom man vill få. Man vill framförallt inte att ens barn ska få den. I stockholmsområdet har det vid två tillfällen under senare år inträffat att dagispersonal smittat åtskilliga barn. Händelserna fick stor uppmärksamhet i media, men konstigt nog belystes då inte grundproblemen.

  Grundproblemen är två. Det första är att vi inte har något som helst krav på hälsokontroll när de asylsökande kommer till Sverige. I många andra länder släpps man överhuvudtaget inte in om man inte kan uppvisa läkarintyg avseende avsaknad av smittsamma sjukdomar inklusive TBC och AIDS.

  Det andra problemet är att bl a dagispersonal inte längre genomgår en läkarundersökning i samband med anställningen. Barnen undersöks inte heller för den delen.

  Den som har barn i förskoleåldern och funderar på att låta barnet eller barnen vistas på dagis har all anledning att se upp och tänka sig för lite. Den fysiska miljön på ett dagis där ett stort antal personer umgås tätt och intensivt på liten yta är en idealisk plats för sjukdomsöverföring.

 3. spikharry skriver:

  Ja! skyll du på mig Svea 🙂

  PS skrev det innan jag läst mejlet, men tack ändå. Vi skall inte kasta ut regeringen det är annat som skall ut.

 4. Dalkulla skriver:

  Det är dags att börja vaccinera svenska barn mot TBC igen och det är bråttom. Invandrarungarna har hela tiden vaccinerats men inte de svenska sedan mitten av 70-talet. Är detta ytterligare ett sätt att snabba på utrotningen av etniska svenskar?

 5. Sadman Huissen skriver:

  TBC är en ”glömde” sjukdom. Som sakta men säkert leder till döden för dem flesta.

 6. lasse1 skriver:

  Hälsokontroller av sklida slag var mycket vanligt i Sverige under, 50 o. 60 – talen. Det var ortoligt viktigt för regeringen. Alltså det socialdemokratiska arbetarepartiet, att den svenska folkstammen var frisk och sund i sitt levende…

  Går vi tillbaka till statsmin. P-A Hanssons tid så var det också viktigt att den svenska folkstammen hölls ren från främmande influenser.(Det finns t.o.m. radioinspelningar om detta.)
  Vad säger Mona idag månntro om sin partifrände?

  Vem minns inte den socialdemokratiska politikern och sedemera statsrådet Alva Myrdal många uttalanden..
  Bl.a..så förspråkade hon sig varm och dåtidens arbetarbarn o. övrigas barn …
  ”Friska, välmående och lekfulla barn är ett vackert inslag i det svenska folkhemmet”.

  (Ordalydelsen kanske inte är helt rätt, men överensstämmer till 90%)
  PS/ Tror någon idag, att ett statsråd törs fälla ett liknande yttrande?/Ds…
  Sov på saken…

 7. Jan Milld skriver:

  TBC var så gott som utrotad i Sverige, men har nu kommit tillbaka – genom invandringen. Och Dan Eiasson arbetar för att denna utveckling skall accelerera.

  Läs mer om TBC här:
  http://janmilld.wordpress.com/2010/01/25/tbc/

 8. Robin_Shadowes skriver:

  Som Jan Milld skriver på sin blogg så fort det gäller salmonella-kycklingar då skickar dom män i plast-dräkter och eldkastare. Kycklingar verkar vara mer värda än ett svenskt liv i dessa dagar.

 9. annullera skriver:

  Oansvarigt, oansvarigt och återigen oansvarigt!
  Men detta är väl inte något som våra styrande bekymrar sig över!

 10. TARZAN skriver:

  Här har vi TBC som kommer från Afrika och så har vi AIDS …
  och våldtäktsmän ….
  och knarklangare … etc etc etc

%d bloggare gillar detta: