Svensk sjukvård blev hennes död


I mer än sex timmar lämnades en kvinna med smärtor orsakade av blindtarmsinflammation ensam i ett rum på akuten innan hon undersöktes av läkare. I sin förtvivlan kastade hon en sko på dörren i ett försök att få hjälp mot smärtorna.

”Den här artikeln handlar om en medelålders kvinna som led av en hel rad med kroniska sjukdomar. Bland annat hade hon haft sex hjärtattacker och en hjärnblödning. Hon hade också svårt att röra sig.

Sent en torsdagskväll alldeles i slutet av februari förra året drabbades hon plötsligt av svåra smärtor i buken. När smärtorna inte gick över såg hon till att komma till akutmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Där gällde den vanliga så kallade triagerutinen, det vill säga att berätta om sina problem för sjuksköterskan i receptionen när denna väl blev ledig. Hon klassades som ”prio 3” vilket enligt handboken betyder att hon skulle undersökas av läkare inom en timme.

I själva verket blev hon liggande ensam på ett undersökningsrum i mer än sex timmar. Det var hårt tryck med patienter och först klockan fem på morgonen dagen därpå kom en läkare in till henne och konstaterade att smärtorna nog berodde på en brusten blindtarm med bukhinneinflammation som följd.

Avled i hemmet

Kvinnan opererades men drabbades av en sjunde hjärtattack och blev kvar på sjukhuset en tid. Strax efter att hon skickats hem avled hon.

Landstinget har bett Socialstyrelsen granska den vård kvinnan erbjöds och den granskningen är nu klar. Socialstyrelsens utredare är minst sagt kritiska.

Utredarna anser att kvinnan mot bakgrund av sin sjukdomshistoria borde ha undersökts av läkare omedelbart. Åtminstone borde man ha gjort en ny bedömning när det visade sig att den första prioriteringen inte höll.

Nästan hela natten lämnades kvinnan helt ensam på undersökningsrummet. Den ringklocka hon fått för att kunna larma fungerade inte.

Kastade sko på dörren

Hon ropade på hjälp men ingen hörde henne. Då kastade hon i stället en sko mot dörren men inte heller detta gav något resultat. Efter många försök lyckades hon i stället få fatt på sin mobiltelefon. Med den ringde hon sjukhusets växel som kunde koppla samtalet till akuten.

Först då fick hon hjälp mot sina smärtor. Men en läkare kom inte in till henne förrän flera timmar senare.

Ansvariga på akuten säger sig ha tagit till sig de förfärliga erfarenheterna av denna vårdincident. En handlingsplan för hur man ska ta emot patienterna och säkerställa att de får en bra vård har tagits fram. Sedan senhösten förra året är det också ett nytt arbetssätt som gäller på akuten.

Socialstyrelsen vidtar därför inga fler åtgärder. Men utredarna lovar att komma tillbaka nästa höst för att se om det nya arbetssättet fungerar bättre än det gamla”.

Besparningsåtgärder har tyvärr pånytt berövat en svårt sjuk patient livet. Socialstyrelsen beslutar då att komma tillbaks nästa höst och se om det fungerar bättre.

Inte ens ringklockan fungerade när patienten försökte kontakta sköterskan genom att kasta en sko på dörren, när det inte hjälpte fick hon fram sin mobil och ringde till sjukhusets växel som sedan kopplade henne till akuten där hon redan låg.

Undrar vart alla skattepengar tar vägen i vårt avlånga land!!! Jag kan med garanti lova att detta aldrig hänt om det vore en invandrare som hade sökte hjälp.

Världens bästa sjukvård: Blindtarmspatient fick vänta sex timmar

Annonser

13 Responses to Svensk sjukvård blev hennes död

 1. TARZAN skriver:

  Från min synvinkel , kvinnan hade dött iallafall hennes dagar var räknade. Naturligtvis sånt här händer inom svensk sjukvård.
  Men den stora frågan är ; var tar världens högsta skatter vägen.

  • spikharry skriver:

   ”Från min synvinkel , kvinnan hade dött iallafall hennes dagar var räknade”

   Hade du uttryckt dig på samma sätt om det vore din egen mor som blev behandlad på detta sätt? Vi skall alla dö och våra dagar är också räknade, men skriva som du gör er rena rama jävla hånet mot hennes anhöriga.

   • TARZAN skriver:

    Spikharry jag är inte så grym som du tror. Jag hade regeringen hemma , hon är sjuksköterska och jag bad henne läsa artikeln. Hon menade att så många hjärt attacker + hjärnblödning och nu en operation på detta skulle göra att hon inte skulle ha levt länge till.
    Alltså bättre att dö nu en att plågas ett par månader till. Vi har olika synvinklar på det här med döden – läkarna har sin – de religiösa en annan och den vanlige svensken en annan.

 2. naivtive skriver:

  Det finns i huvudsak bara en kvalificerad fråga och den ställs även av Tarzan här oven, Vart tar alla pengar vägen i landet med världens högsta skatter?

  • Per-Åke skriver:

   Den frågan ställde Harry i inlägget längst ner om du varit mer uppmärksam, vart alla pengar tar vägen är vi nog ganska eniga om.

   Men inte ser jag det som en kvalificerad fråga direkt. Är själv en av dom som vissa härinne anser tiden vara ute för, men ska jag behandlas illa för det?

   Nu är jag övertygad om att skribenten som skrev lite nedsättande om kvinnan inte menade så illa som det ser som i texten.

   Vårt gemensamma mål är viktigare än intriger på en blogg.

   Kram på er alla.

 3. Sadman Huissen skriver:

  Men Tarzan. Man kan ju tänka sig att läkare som misslyckas med en patient. Kan trösta sig med att personen för eller senare ska ju ändå dö. Du vet. Shit happen. So what! Kärring hade ju redan haft sex stycken. Det var dags att kila vidare. Rör inte min höga läkarlön.
  Nej vad jag mera tänker på är. Hur ont hade hon inte där hon låg i sin ensamhet. Tänk vad ångesten välde fram. Hon behövde hjälp. Men det fanns ingen hjälp att få i ”välfärds” staten Sverige.

 4. Sadman Huissen skriver:

  Ditt svar till Harry. Får en att tro att du är veterinär Tarzan. Varför inte en insommnings spruta efter. Ska vi säga andra hjärtattacken.

  • TARZAN skriver:

   Tydligen så är det en del här som inte har varit på akuten dom sista 10 åren. Ibland är det ett inferno speciellt på lördag nätter när alla alkohol relaterade fall kommer in.
   Svenska läkare är inte genier däremot är dom överarbetade. Man kan inte förvänta sig att om man kommer inpå akuten så blir man omhändertagen av den bästa och mest erfarna läkaren.
   -Det här som hände denna stackars kvinna i Karlstad kan hända varsomhelst.
   -Att tro att bara för att vi betalar världens högsta skatter så har vi värdens bästa sjukvård är naivt. Jag anser att jag har blivit felbehandlad minst 10 gånger och jag har en viss förståelse för det eftersom jag vet att läkares kunskap är begränsad.

 5. Sadman Huissen skriver:

  Jajaja. Man måste vara frisk. För att orka vara sjuk. En spruta i förebyggande syfte. Så slipper man uppsöka akuten. Och vem säger att djuren inte har det bra. Där är väl aldrig någon kö till veterinären.

 6. nadacomprende skriver:

  ”En handlingsplan för hur man ska ta emot patienterna och säkerställa att de får en bra vård har tagits fram. Sedan senhösten förra året är det också ett nytt arbetssätt som gäller på akuten”

  Oj vad frammåt och med i tiden man kan vara då.

  Var är pengarna?????

 7. A-mannen skriver:

  Jag vet och ni vet vart pengarna tar vägen. Hur många självförsörjande var det nu i Bergsjön som exempel?

 8. Robin_Shadowes skriver:

  Undrar hur många araber och somalier med huvudvärk och nageltrång som man prioriterade under dessa sex timmar?

 9. annullera skriver:

  I Sverige prioriteras fel saker och vi hjälper fel människor. Vill folket ha en förändring får de rösta på rätt parti! SD!

%d bloggare gillar detta: