Kött från (halalslaktade djur) i en butik nära digVanligt nöt- och lammkött som säljs i butiken eller serveras på krogen kan komma från djur som slaktats rituellt utan bedövning. Kunderna får inget veta och när SvD ringde runt till landets största grossister kunde ingen presentera dokument som visar att de kontrollerar hur djuren slaktas.

”Sverige är det enda EU-land där det är förbjudet att avliva djur utan föregående bedövning, vilket sker med slaktmask eller elchocker. I övriga EU är det lagligt att skära strupen av fullt medvetna djur och låta dem förblöda.

Det halalkött som tillverkas i Sverige kommer från bedövade kor och lamm, vilket accepteras av det stora flertalet muslimska konsumenter.

Men ute i Europa har den växande marknaden för halal- och kosherslaktade charkvaror skapat en stor överproduktion av kött från obedövade djur som lidit och känt ångest i ett utdraget dödsförlopp. I flera stora producentländer slaktas nästan alla får och lamm, och upp till var sjätte ko, nu utan bedövning.

Till det kommer att hela bakdelen av kosherslaktade djur anses oren av troende judar och därför avyttras som vanligt kött.

Branschens företrädare varnar för att detta importkött med största sannolikhet och i betydande omfattning letar sig in i svenska butiker och matsalar utan att vare sig säljare eller konsumenter informeras med någon märkning.

Det är alldeles uppenbart att det är på det viset. Marknaden styr och för att inte få brist på rituellt slaktat kött kan slakterier i andra länder överproducera. Sedan säljs det som vanligt kött, säger Åke Rutegård som är vd för branschens egen organisation, Kött och charkföretagen, KCF.

När SvD ringde runt till landets största charkgrossister inom handel och storkök kunde ingen redovisa avtalstexter eller kontrollrapporter som garanterar att kött från djur som plågats vid slakten inte når konsumenterna.

Bland dessa fanns Ica, Coop, Axfood och stora cateringgrossister som Servera och Martin Olsson.

Obedövad slakt är kvalificerat djurplågeri. Jag vet för jag är en av få svenska veterinärer som jobbat på ett slakteri i Nordafrika som använde metoden, säger Åke Rutegård.

Han beskriver hur obedövade kor stängs in i en ställning som mest liknar en torktumlare, vänds upp-och-ned på ett för kor helt onaturligt och plågsamt sätt, för att slutligen få strupen avskuren.

Trots att nerver, artärer, mat- och luftstrupe skärs av kan djuret vara vid medvetande flera minuter. Kniven når inte två stora artärer bakom halskotpelaren som fortsätter att pumpa upp blod i djurets hjärna.

En fransk kartläggning visade att det tog upp till elva minuter innan djuret dött av blodförlust. I genomsnitt tog det 4–5 minuter.

Det finns en risk i alla europeiska länder att det till synes helt vanliga kött som säljs i butiken kommer från obedövade djur, säger Michel Courat.

Myndigheterna för ingen löpande statistik men franska siffror visar att upp till 80 procent av lammen och 15 procent av korna slaktas utan bedövning. I Belgien uppskattas andelen obedövade får och lamm till 90 procent av veterinärer, och i Irland 50 procent.

Namir Zetali är en av grundarna till Qibbla Halal Kött AB i Stockholm som marknadsför rituellt slaktat lamm och nötkött till hela Skandinavien. Allt kött kommer från djur som slaktas i Sverige efter bedövning, på ett sätt som uppfyller den svenska djurskyddslagen.

Det finns en stor marknad utomlands för billigt kött från obedövade djur. Jag skulle kunna göra en jätteaffär på att köpa in sådant kött, men det vore dubbelmoral.”

Är inte förvånad alls, muslimer gör exakt som dom vill trots att det finns tydliga regler som förbjuder slakt utan bedövning.

Fredrik Reinfeldt hyllade här om året ett halalslakteri på samma sätt som han under sin period som statsminister alltid hyllat allt som muslimerna står för.

Kärlek omtanke, etik, moral etc etc. Detta är ju enligt Islam grundprincipen i denna fantastiska religion.

Chefen Ali Talah Jag tycker att man borde ändra lagen i Sverige så att man inte behöver bedöva.

Halalkött i populär korv

Annonser

22 Responses to Kött från (halalslaktade djur) i en butik nära dig

 1. Danne skriver:

  Varför måste man skära halsen av djur när det finns snabbare metoder?

 2. Mats skriver:

  ”Ja men ät nåt annat då?” Åka hem och skära halsen av djur istället? Det tycker jag är bättre. Anpassar de sig inte till ett civiliserat samhället finns det flyg tillbaka där de kom ifrån.

  /Mats

 3. Anders skriver:

  @Danne, för att vi som ”multikulturell” stat, har bestämt att rationellt beteende alltid ska ge vika för ”religiösa” ideer – dvs alltid irrationella – ideer.

  ”Rational arguments don’t usually work on religious people. Otherwise, there wouldn’t be religious people.”
  – Doris Egan

 4. Jo skriver:

  Gör samma sak på dom som slaktar dom stackars värnlösa djuren!!! Pack och inget annat!

 5. Magne skriver:

  Och hur vill du dö då Reinfeldt? I sömnen eller med avskuren hals vid fullt medvetande? Man bör väl ”leva” som man lär.

 6. Berit skriver:

  Det skall vara totalt förbjudet med slakt utan bedövning!
  Kan ni inte anpassa och respektera Svensk djurskyddslag så ut härifrån omedelbart!
  Vilken vidskeplighet från medeltiden,det hör inte hemma någonstans i världen 2010!

 7. Tadde skriver:

  Om halal slakt är tillåten i Sverige varför vill man inte tillåta sharia lagar eller könsstympning? Kvinnor kan ju också få bedövning?…

  • annullera skriver:

   Ora dig inte! Våra styrande i detta land har snart backat tillbaka så långt att det kommer att gå med på kraven om att införa sharialagar. Jag ber för våra efterkommande, vilket land- och arv ser vi till att lämna efter oss!

 8. NIsse skriver:

  Det här visar hur efterblivna muslimerna är, infantila och inavlade. Skaffa barn med din egen syster, hurra!

  • annullera skriver:

   Och hur efterblivna är då inte svenskarna som i en allt högre utsträckning accepterar- och tillmötesgår mer och mer vad gäller muslimernas krav!

 9. carl skriver:

  de som inte vaknat ur dhimman kan åka på FN-tjänst eller så kolla på:
  http://www.truthtube.tv/play.php?vid=2394
  (obs icke starka bilder)

  search på ”beheading” då får ni se starka bilder, men betänk då att detta är verkligheten som även kommer hända här i Sverige. man behöver inte åka på FN-tjänst för att se detta. snart kommer nog reinfelt och mona salin se till att vi alla blir halalslaktade. varning extremt starka bilder
  http:// w .truthtube.tv / play.php?vid=2178

  försök komma in i närmsta Muskee på fredagsbönen i Sverige, så får även den mest PK-indoktrinerade ett bryskt uppvaknande, jag lovar!

  exempel på ”ensamkommande barn” varför skickas unga män i vapenför ålder hit?och bara från områden där islam har etablerat sig starkt!
  http:// w .truthtube.tv / play.php?vid=2100

 10. Mr Executor skriver:

  Förutom denna osmakliga metod står det dessutom en
  pellejöns och mumlar en massa skit. Snacka om förned-ring för dom försvarslösa djuren. Påtala för butikerna
  som säljer förnedrat kött vilka respektlösa kräk dom är.

 11. TARZAN skriver:

  En anledning till att Sverige har utvecklats till en modern och demokratisk stat är att vi har så få människor med religiösa griller. Det konstiga är nu att vi importerar en massa skit till Sverige som vi inte har någon nytta av alls. Min uppfattning är att vi ska inte lyssna på muslimer och judars griller om omskärelse och slakt.

 12. A-mannen skriver:

  Följ Carls uppmaning alla som inte förstått hur muslimer funkar. Visst är det hemskt med det de gör mot djuren men de vill göra samma sak med dom de kallar otrogna dvs dig och mig.

 13. Robin_Shadowes skriver:

  Det är inte en fråga OM dom kommer såga av huvudet på en svensk utan om NÄR. Ju fler sådana dårar vi importerar desto närmare kommer vi fullbordat faktum. Som kvalificerad gissning tror jag att det kommer hända i år men jag spår att Danmark blir först ut i Skandinavien eftersom dom när ett större hat mot danskar än mot svenskar. Men har det sedan väl kommit så nära så dröjer det inte länge förrän vi har eländet här också.

  • Sveas rika skriver:

   Håller fullständigt med dig Robin.
   Men det är bara att hoppas att vi svenskar i samlad tropp fort som fan beger oss till Danmark den dan det smäller och lierar oss med Danskarna.
   För att stämma i bäcken..
   Fram för ett enat Norden.enbart för nordfolk.
   Okej då ,kanske nån tysk och holländare oxå.

   \Svea (som har svårare att sova för var dag med MENA utbyte)

   • spikharry skriver:

    Vallonerna var med och byggde upp Göteborg så visst tusan är dom välkommna. Ja du Svea rika ett norden som det var förr i tiden vore önskvärt.

    Läste en rapport (som jag tyvärr inte hittar) om arbetskraftsinvandrarna från 50 talet etc etc, det visade sig att just dom är mest hatiska av alla när det handlar om dagens bidrags-invandrare. Ungrare, Finnar, Jugoslaver m.m. fick jobba arslet av sig för att överleva. Idag är det tvärtom, ny-svenskarna vill inte arbeta även om media försöker påskina något annat.

 14. Sadman Huissen skriver:

  Dags att sluta med detta barbariska köttätande. Fågel och däggdjur hör inte hemma på vårat matbord 2010. Denna industri som är en blandning av koncentrationsläger/förintelseläger är ett ända stort djurplågeri. Vi kan tillgodo se animaliska proteiner till våra barn på annat vis. Som vuxna behöver vi inte dem. Genom att äta veganskt. Mår man bättre fysikt. Och ditt samvete är rent gent i mot djuren. Du är inte med brottsling till vad som händer djuren.
  Var beträffa omskärelse. Har jag svårt att förstå varför. Om nu Gud har skapat oss med förhud. Så är det väl hans vilja att den ska sitta kvar. Alltså är det för mig en hädelse och uppvigling mot Gud att utföra en omskärelse. Det är en av få saker jag har i mot judarna. Annas se jag inte dem som något hot. Där i mot Islam denna aggressiva religion. Och dess utövare sett att föröka sig som råttor. Det fyller mig med fruktan.

 15. finskan skriver:

  Vart faaaan tog djurskyddet vägen i Sverige ???????????????????????
  Jag mår illa när jag hör hur djuren slaktas 😦 och ändå mer illa när jag hör uttalandet på videon. Vad ska vi tillåta härnäst ??????????????

 16. saddamhuissan skriver:

  Det var holländarna som byggde Göteborg. Samtidigt som man byggde Batavia. Nu mera känt som Jarkarta.
  Det invandrade ca 1000 valloner (Belgien) under 50 år. Det ska jämföras med 100000 per år som det är nu.

  • spikharry skriver:

   100 000 invandrade valloner per år? du har missuppfattat något saddam 🙂 det finns drygt 100 000 vallon-ättlingar och det är en jäkla skillnad.

 17. saddamhuissan skriver:

  Det var på 1600 talet det invandrade ca 1000 valloner under en period på 50 år. Ursäkta att jag skrev så det inte gick att förstå. Men inte precise någon massa invandring.:);):). I stället var det ett beställningsverk från självaste kungen. Som ville ha fart på järnproduktionen och exporten. Det ska jämföras med den tärande invandring vi har i dag.
  Det är ganska intressant det här med Göteborg. Ett tag var holländska officiellt språk i staden. Den är väldig duktiga folk dem där holländarna. Fast det låter som dem har fått ett hårstrå i halsen när dem prata.:);):)

%d bloggare gillar detta: