Föräldrarna hade inte en aning om att bilar brann
Efter en orolig höst med både bilbränder och stenkastning arbetar Göteborgspolisen nu bland annat med områdespoliser och förtroendesamtal för att angripa ungdomsbrottsligheten.

”Hösten 2009 ändrades arbetsförhållandena för Göteborgspoliserna plötsligt. En kväll i augusti blev två polispatruller utsatta för stenkastning.

Det blev början på en lång rad av oroligheter, bilbränder och angrepp mot polis, räddningstjänst och kollektivtrafik.

Många av de inblandade var ungdomar. Vi hade påbörjat arbetet med den nationella ungdomssatsningen, med insatser mot våld utomhus och försäljning av alkohol. Men vi insåg snabbt att vi behövde intensifiera och rikta arbetet mot den akuta situationen, säger Martin Staxäng vid polismyndigheten i Västra Götaland.

En åtgärd var att låta flera spaningsgrupper gå samman i en riktad insats mot de områden där flest bilbränder ägde rum. Spanarna upptäckte bland annat att ett fåtal ledargestalter gav andra ungdomar i uppdrag att hålla igång oroligheterna.

Jag blev förvånad över att det fanns en så tydlig struktur bakom oroligheterna. Det var några få personer som i stort sett styrde en hel stadsdel, säger Martin Staxäng.

När polisen identifierat de pådrivande personerna kunde de ingripa mot dem, genom att ta in dem till förhör eller att bara prata med dem.

Det handlar om att bryta anonymiteten. Personerna som rör sig i de här gängen ska veta att vi vet vilka de är. Kartläggningen har varit en väldigt viktig del i vårt arbete, vi såg att bilbränderna minskade direkt, säger Martin Staxäng.

Polisen i Göteborg utförde också ett hundratal så kallade förtroendesamtal. I samtalen deltar poliser som arbetar i området, socialtjänsten, vårdnadshavare och ungdomen själv.

Samtalen syftar inte till att skuldbelägga eller söka efter misstänkta, utan att skapa en förtroendefull dialog och att förmå föräldrarna att engagera sig mer i sina tonåringar.

När vi hade samtalen upptäckte vi att flera av föräldrarna inte hade en aning om de bilbränder som pågick, eftersom de inte följde svenska nyheter, säger Martin Staxäng.

Att tillsätta kontaktskapande områdespoliser har varit en annan viktig del i arbetet. Planeringen påbörjades långt innan bränderna härjade i Göteborg, men under hösten blev arbetssättet verklighet och poliserna började jobba nära de boende i fem utvalda områden.

Medborgarna ska inte bara möta poliser under tråkiga omständigheter, när det inträffat något. Områdespoliserna möter de boende även i vardagen, vilket är en förutsättning för att kunna bygga upp förtroende, säger Martin Staxäng.

Poliserna bidrar också till att skapa en närmare kontakt med de boende i ett område genom samverkan. Täta kontakter med bland annat skola, socialtjänst och bostadsbolag gör att man tidigt ser vilka ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet.

Med föräldrarnas medgivande kan alla parter samarbeta och rätt åtgärder sättas in på ett tidigt stadium”.

Rikspolisstyrelsen Publicerad: 2010-01-18 09:28

Polisen i Göteborg hade hundratals förtroende samtal med ”berikarna” syftet var inte att skuldbelägga eller misstänka dom stackarna!!

Föräldrarna hade ingen om att det förekom ”bilbränder” de inte följde svenska nyheter, säger Martin Staxäng.

Klart dom inget visste om bränderna eller hur? Tjutande sirener massor av brand och polisbilar, natten blir till dag på grund av bränderna.

Just det dom kikade inte svenska nyheter, nu hade det iofs inte hjälpt då media överlag försökte mörka in i det sista.

Skandal att polisen också anslutet sig till den Politiskt Korrekta eliten. Sedan kan man ställa sig frågan vad kostar allt detta med förtroendesamtal, socialtjänsten, vårdnadshavare, bostadsbolaget, skolor etc etc.

Rikspolisstyrelsen
informerar: Ändrat arbetssätt i Göteborg efter bilbränder

11 Responses to Föräldrarna hade inte en aning om att bilar brann

 1. TARZAN skriver:

  Tro det eller ej men Nalim Pekgul satt i teve för några år sedan och sa att när dom dom hittar på sånt här djävulskap ska hela familjen utvisas. Det är bara att ställa frågan – vilket tror ni är bäst dialog poliser eller utvisning. Det skulle på en gång synas i brotts statistiken

 2. Sveas Rika skriver:

  Tidigare tyckte jag bara illa om alla icke efter lagen levande invandrare.
  Men denna enorma invandring som ingen klarar av att styra som är en följd av den svenska flyktingpolitiken har gjort mig till trångsynt invandrarhatare.
  Förut kunde man säga att det bara är en liten del som beter sig illa men när det bara är en helvetes massa skit var eviga dag,då kan jag inte annat än tycka….
  …..UT MED PACKET !!……
  Det här mår alla parter dåligt av..

  \Svea

 3. spikharry skriver:

  Sveas Rika!

  Du skrev ner exakt det jag haft i mina tankar en längre tid.

  Ofta hör man ”generalisera inte” men va tusan det händer ju varje timme dygnet runt att invandrare är inblandade brottslighet.

 4. Sveas Rika skriver:

  Och allt detta skyller jag faktiskt på tidigare sittandes & nu sittande regeringar.
  Jag har tidigare ALDRIG varit politiskt intresserad och har levt ett vanligt liv som de flesta andra,där man skött sig själv och inte ställt till skit för andra.
  Men det går inte längre att gå omkring med skygglappar på för nu hopar sig skiten framför en.
  Men NU är det dags att göra något!!!!

  SD är det mesta valbara partiet om än inte riktigt rumsrent i mina ögon men utan övning kan ingen vara perfekt. Så därför ger jag min röst till SD i september.
  \Svea

  • Pia skriver:

   Just dom orden du skriver SR ”inte riktigt rumsrent i mina ögon” är ett uttryck fulmedia ofta avänder sig i syfte att svartmåla.

   Finns det något parti som är rumsrent!?

   • Sveas rika skriver:

    Det var inte bra.
    Min mening var absolut inte att svartmåla SD,så blunda för den kommentaren 😉 snälla du & alla ni andra.
    \Svea

 5. lasse1 skriver:

  Är någon förvånad?
  Vad händer till ex. Mellanöstern, (Palestina) Irak o. Afghanistan m.fl länder bortom Medelhavet?
  Oförklariga bränder, stenkastnigar, hemmagjorda bomber, sabotage och dessutom ren religiös terrorism.

  Många är ju uppväxta med dyliga sysselsättningar.
  Helt klart, att man tar seden med sig, dit man kommer.
  Kanske ett livsmönster.
  Vem är förvånad?

  Att det inte förekommer betydligt grövre yttringar i Sverige, är desto mer förvånande…

 6. JOG skriver:

  Det som Harry beskriver i sin artikel ovan ,har man
  alla redan prövat i rinkeby och tensta i stockholmsområdet.Utan något som helst vettigt resultat.Förvånade poliser fick bara konstatera att
  deras gullande med det unga invandrarslöddret inte på något sätt hindrade slöddret från att attackera exact
  samma poliser under ett mindre upplopp.Fan jag kände
  ju grabbarna sa en polis ,igår satt vi och pratade som kompisar och idag tänkte dom misshandla mig eller
  ännu värre.Och jag visste deras namn till och med var
  dom bodde och hade talat med deras föräldrar.JA den polisen blev av med sina illusioner mycket snabbt.Nu förespråkar han och kollegorna att man går till väga på ett lite mer realistiskt sätt.Och hur kommer det att gå i göteborg?ja man behöver inte vara direkt medial för att räkna ut den saken…..

 7. Robin_Shadowes skriver:

  Det kommer sluta med att poliser går samman och bildar hemliga gäng som maskerade åker ut och rensar upp på sin fritid likt i Brasilien.

%d bloggare gillar detta: