Kroniskt sjuk, säger läkarna – frisk, tycker f-kassanJeanette Storm i Kristinehamn har flera läkarintyg på att hon har kroniska ryggproblem och att hon kan jobba max halvtid. Men Försäkringskassan bedömer henne som frisk och drar in sjukersättningen. Just nu har hon 4 700 i månaden att leva på.

”KRISTINEHAMN: Kroniskt sjuk, säger läkarna – frisk, tycker kassan.

Jeanettes problem syns inte utanpå. Det är svårt att tro att det är en 47-årig kvinna med ständig värk och sömnproblem som sitter på andra sidan köksbordet.

Det problemet delar hon med många andra kvinnor som slitit hårt i vården och som enligt de nya sjukförsäkringsreglerna ändå bedöms som helt arbetsföra.

Trots att Jeanette varit sjukskriven av och till de senaste 20 åren vill inte Försäkringskassan gå med på att hon har en arbetsskada.

I det utlåtande hon fick på sin senaste överklagan anser man att hon bör kunna jobba heltid. Detta trots att hon bara under 2009 fått intyg av två olika läkare på att hennes problem är av kronisk karaktär och att hon inte bör arbeta mer än 50 procent.

Försäkringskassans brev har gjort att hon börjat få ont i magen också.

Vad ska jag jobba med, frågar hon sig. Vem vill anställa en person med smärtproblematik när det finns massor av helt friska ungdomar som köar för jobben.

De senaste åren har Jeanette haft en deltidsanställning i bokhandeln i Kristinehamn. Det är lönen därifrån som är A-kassegrundande och som ger henne knappt 5 000 i månaden – efter skatt.

Sjukersättningen, som nu alltså är indragen, räknar A-kassan inte som inkomst. Utan makens lön hade Jeanette varit hänvisad till socialen. Men att gå dit ser hon som den absolut sista utvägen.

Med sjukersättningen har vi lyckats få det att gå runt något så när, men får jag inget jobb som jag orkar med vet jag inte hur det ska gå. Vi kan inte göra oss av med bilen för den måste maken ha för att ta sig till sitt jobb vi vill heller inte bli av med vår lilla sommarstuga. Den är ett andningshål i en annars ganska bister vardag.

På nätterna ligger Jeanette och gruvar sig över framtiden. Hon börjar känna samma symptom på depression som drabbade henne under en tidigare sjukskrivningsperiod.

Jag försöker hålla humöret uppe men det är inte helt lätt när man är ständigt ifrågasatt och knappt har pengar till mat för dagen.

Arbetsförmedlingen har hittills inte haft tid att ta sig an hennes fall och Jeanette känner sig en bricka i ett hänsynslöst politiskt spel.

Inte nog med att man är fattig – de får en att känna sig värdelös som människa också, säger hon och bläddrar i högen med läkarintyg som hon fått till ingen nytta”.

Jeanette största problem är att hon är svensk. Försäkringskassan har fullständig kontroll över alla svenskar.

Kanindansaren och hans familj lyckades däremot plocka ut ett antal miljoner kronor under tiden som försäkringskassan jagade sjukskrivna svenskar.

Kroniskt sjuk, säger läkarna – frisk, tycker kassan

Annonser

4 Responses to Kroniskt sjuk, säger läkarna – frisk, tycker f-kassan

 1. tollen skriver:

  Det finns en lösning på detta problemet.

  1:Hon får konvertera till islam

  2:Byt ut sitt svenska namn till något arab klingande

  3:Sedan är det dags att börja köra den kränktas kör och för allt i världen
  ring DO.

 2. Per-åke skriver:

  Är också den en lösningen som skulle hjälpa denna svenska familj.

 3. NIsse skriver:

  Bra inlägg, fortsätt dessa jämförelser. De sätter fingret på den sinnessjuka snedvridningen av resurser. Invandrade helskägg lyfter mer i bidrag än svenska pensionärer och svenskar som är sjuka på riktigt blir av med sin ersättning. Man mår illa! Fyfan!

 4. annullera skriver:

  Det är inget annat en stor dj…..la skam! Snart, mycket snart måste folket ut på gator och torg för att protestera. Vi kan inte fortsätta tillåta bli behandlade på detta sätt medan vi i andra änden skall vara tvingade till att försörja en massa ekonomiska invandrare utan asylstatus! Nu får det vara NOG!

%d bloggare gillar detta: