Åke Gunnar Sundman får inte stanna i SverigeKommer ni ihåg  Åke Gunnar Sundman, den blonde killen med svenska rötter som fick ett beslut om utvisning?

Kör en repris för att yttreligare förstärka hur illa ställt det är i Sverige.

”Åke Gunnar Sundman får inte stanna i Sverige. Han ska utvisas.

Han är ganska lång och har långt blont hår. Ser ut som urtypen för en svensk, kan man tycka. Men 25-årige Åke Gunnar Sundman är argentinsk medborgare. Han har aldrig varit svensk. Men han vill bli.

-Åke, säger han när vi hälsar och innan han berättar sin något tragikomiska historia som just nu har ett slut i att han ska visas ut ur Sverige.

Han kan inte förstå varför. Här har han många kusiner och kusinbarn, bland annat i Linköping, Norrköping, Mjölby, och en faster i Linköping, här trivs han och känner sig hemma.

Han smälter in i folklivet på ett helt annat sätt än han gör i Argentina, säger han. Nu vill han lära sig mer och ta del av sin pappas fäderneland. Han vill bli svensk.

Min pappa är svensk medborgare. Han heter Åke Wilhelm Sundman och är född 1946 i Solna. För 40 år sedan kom han till Buenos Aires i Argentina och där träffade han även min mamma, Ilse Mittelstedt från Brasilien och de fick två barn, min syster Silvia och jag.

Åke Gunnar talar bra svenska med tanke på att han bara varit här i ett år. Han är klädd i en svensk fotbollströja och har shorts på sig. Han ser ut som vilken svensk som helst. Eller inte, han ser ut som äldre variant av flickidolen Johan Palm. Då och då kastar han med sitt blonda hår eller stryker det bakåt.

I fjol kom Åke Gunnar till Sverige. Han hade utbildat sig till elektriker i Argentina och arbetade i sin pappas företag. Men han reste till Spanien och jobbade där något år innan han 27 september 2008 kom till Sverige. Efter bara någon dag eller två här ansökte han om uppehållstillstånd.

Han anmälde sig också till, och gick på svenskkurs på Medborgarskolan och började så småningom även jobba som volontär i Röda korset. Ett arbete han även gjort tidigare som ambulanspersonal. I Linköping har han även hjälpt till lite med fotbollsträning i Östria Lambohov.

Jag vill stanna i Sverige och skapa en framtid här. Jag har rest omkring lite och sett att allt som min pappa berättat om stämmer. Att jag nu har fått nej har gjort mig väldigt besviken. Det är tråkigt och jag är ledsen. Jag kan inte förstå varför jag har fått nej. Jag har inte valt att födas utomlands och Sverige är en del av min identitet och kultur.

I beslutet från Migrationsverket står att Åke Gunnar Sundman inte anses ha tillräckligt starka skäl för att stanna i Sverige.

De säger att jag inte kan svenska, men ingen på Migrationsverket har pratat med mig. De säger att jag inte har svensk utbildning och att jag inte har starkt svenskt påbrå. Men min pappa är ju svensk, mina släktingar bor här. Vi har haft kontakt med brev och internet under alla åren.

Åke Gunnar Sundman slår ut med händerna, suckar och utbrister:

Det finns inget annat fall som mitt. Jag är ingen asylsökare, jag kommer inte från ett land i krig, eller flyr från andra saker. Jag har haft det bra i Argentina, men har ibland känt mig utanför. Som en turist.

Jag vill stanna i Sverige där jag har halva mitt blod ifrån och ska överklaga beslutet. Men varför måste ett beslut ta så lång tid? Det har gått ett helt år sedan jag sökte. Man går och väntar och väntar, och får nej. Man blir ledsen.

Tre veckor har han på sig att överklaga.

Jag ska överklaga, men vill inte att det ska dröja ett helt år till innan jag får besked. Man blir deprimerad”.

Har letat efter ett beslut, men hittar tyvärr inget om Åke Gunnar som enligt migrationsverket skulle utvisas den 3 september 2009 om han inte hade lämnat in någon överklagan.

Är det någon läsare som vet vad som hänt med blonde svenskättlingen Åke Gunnar Sundman?

Ja ja vi vet alla att Zlatan är svensk 🙂

Annonser

14 Responses to Åke Gunnar Sundman får inte stanna i Sverige

 1. Sadman Huissen skriver:

  Finns det ingen ”rasist” som kan gömma honom?

 2. Robin_Shadowes skriver:

  Vem är egentligen svensk? Så brukar det låta från dessa förbannade landsförrädar-slödder var gång nån ifrågasätter massinvandringen av kamelhumpare och raketforskare som definitivt inte har nåt svenskt blod i ådorna. Kanske dags att starta en Fejan-grupp och namninsamling för killen?

 3. Sveas rika skriver:

  Det sorgliga är ju att grabben verkar ha svenska värderingar och stolt över sin Svenska far.
  Men det är väl såna värderingar man inte får ha i det här landet så då passar de på att avvisa honom för att slippa fler svenskvärderingar.
  Eller oxå är det för att han inte har KRÄVT att få asyl.
  Men han kan väl åka till Norska gränsen och ta ett foto och söka som arbetskraftsinvandrare.

  Jag lånar ett par ord av Tage Sundin

  FY FAN

  \Svea (en gång så stolt svensk)

 4. murv skriver:

  Minst sagt upprörande.

  Han skall utvisas… Men kaninmannen slipper bli utvisad.

  Upprörande.
  Vilket annat land hade behandlat sina egna ättlingar på detta vis?

  Fy faaan.

 5. Liba skriver:

  Värkligen synd om killen. Kan det bero på att han inte är intressant för politiker, nu under valåret? Inte asylsökande? då är han inte atraktiv för etablerade partier.

 6. Robin_Shadowes skriver:

  Märkligt också hur viktigt det var att få hit Annika Östberg men hon hade kanske turen att ha dubbelt medborgarskap? Men skit samma, detta visar tydligt hur dom vurmar både för utlänningar och grovt kriminella. Men kaka söker väl maka som man säger. Dom 349 asen är banne mig lika kriminella som slöddret dom importerar hit.

 7. […] Originally posted here: Åke Gunnar Sundman får inte stanna i Sverige […]

 8. annullera skriver:

  Man kan protestera högljutt här på Spikharrys blog och hoppas att så många som möjligt läser och för det vidare, men i detta fallet borde man kanske även bombardera migrationsverket, kan vi inte börja göra som en viss annan folkgrupp, protestera så att det både syns och hörs!

 9. Göte Borg skriver:

  Man saknar ord! Istället slår man sig för pannan. Nej, ta hit fler Somaliska islamistiska analfabeter istället. Landet befinner sig i fritt fall på alla fronter. Vem katten styr det här landet egentligen? Dom har i alla fall inte min tillåtelse att fördärva Sverige som dom gör. Ge Åke Gunnar Sundman Permanent uppehållstillstånd. nu1

  • annullera skriver:

   Våra styrande- och övriga Riksdagspartier gör som de vill över huvudet på det svenska folket, tyvärr med folkets goda vilja genom att mycket mörkläggs, sopas under mattan och genom att sanningen aldrig kommer fram.

   Om den sanning som lyfts fram här på Spikharrys blog, samt många andra bloggar hade visats på TV-Nyheterna vid bästa tänkbara sändningstid, samt att media varit lika öppna och ärliga som egentligen förväntas av dem, då hade det förmodligen sett annorlunda ut idag. Alla hade fått veta, nu är det bara en bråkdel som vet, men man kan hoppas att det sprider sig likt ringarna på vattnet.

   Vi borde avsätta hela det svenska Riksdagspolitiska etablissemanget, de håller på att störta Sverige i fördärvet.

 10. Sveas Rika skriver:

  Håller fullständigt med ”annullera” i vartenda ord.
  Det enda vi kan göra är att fortsätta så som vi gör och få fram sanningen till så många som möjligt.
  Tänk vilken härlig syn när det sittande etablissemanget får gå till arbetsförmedlingen och söka städjobb ,för som politiker vill ingen ha dem längre…. ”SÖNDRA & SEGRA”
  \Svea

  • annullera skriver:

   Det hade inte varit mer än rätt, men tyvärr är det andra regler som gäller för detta klientel av maktmissbrukare. Det gäller inte detsamma för dem som för vanligt folk. Med andraord de klarar sig alltid, TYVÄRR!

 11. […] … som framgår av Spikharrys utmärkta blogg: […]

%d bloggare gillar detta: