Förskollärare fick lära sig arabiskaBLIR TVÅSPRÅKIGA. Sandra Al-Manhal och Saimoon Nasiev är två av barnen med arabiska som modersmål. Förskolläraren Ann-Christine Lindgren har lärt sig grundläggande vardagsord på språket för att kunna kommunicera bättre.

Saxat ur Arbetarbladet:

”Över hälften av barnen på Tallbacksgårdens förskola i Sandviken har annat modersmål än svenska. Nu har personalen fått lära sig arabiska vardagsuttryck, olika nationaliteters högtider och kultur.

Det var svårt i början, men roligt också, säger förskolläraren Ann-Christine Lindgren.

Det är snart dags för lunch på avdelningen Kotten. Saimoon Nasiev, tre år, gör bullar av vitfärgad lera och fyraåriga Sandra Al-Manhal kastar lystna blickar mot skåpet där halsbandspärlorna finns.

Sandra Al-Manhal kom till Sverige från Irak förra året.

Hon har lärt sig mycket svenska på kort tid, säger förskolläraren Ann-Christine Lindgren.

Samtidigt är det viktigt att Sandra och de andra barnen fortsätter prata sitt hemspråk. Forskning visar att parallellt lärande är gynnsamt när det gäller att komma in i det svenska språket, enligt rektorn Annsofie Falk.

Köksskåpen är täckta av lappar med vanliga fraser översatta från svenska till arabiska.

Sandra och Saimoon är två av totalt 33 barn på Tallbacksgårdens förskola som mer eller mindre nyligen kommit till Sverige. Nytt land, nytt klimat, ny kultur – och nytt språk. Det har inte alltid varit det lättaste vare sig för barnen eller för personalen.

Vid avdelningen för 4–5-åringarna, som är förlagd till Norrsätraskolan, arbetar Nidal Abdulla halvtid som språkstödjare.

Det vanligaste modersmålet på förskolan är arabiska. Nidal Abdulla, som kommer från Irak, har anlitats för att lära ut grunderna till ett antal förskollärare i studiecirkelform.

Ett antal förskollärare i kommunen har också fått undervisning i hur det är för ett barn att lära sig ett nytt språk”.

Läraren var tvungen att lära sig arabiska då det underlättar för barnen.

Vad blir nästa steg? Skall arbetsgivare som anställer araber tvingas gå en kurs i arabiska? skall kvinnor och män som bl.a sitter i kassan på ICA eller Konsum lära sig arabiska?

Vad är det som händer med Sverige och svenska folket?

Svaret är enkelt busenkelt, våra politiker har bestämt sig för att Sverige inom några år skall vara borta från kartan och svenska folket skall bytas ut mot Arabiska ”raketforskare” varav en stor del är analfabeter.

Klicka vidare längre ner och besök Jan Millds utsökta blogg. Saxar vissa dela ur hans artikel här:

”Vad jämförelsen visar är att en fattigpensionär, efter att ha betalt skatt och hyra, får cirka 700 kronor mindre pengar kvar att röra sig med än en ÄFS-pensionär, per månad”.

Förutsättningen för jämförelsen är att det rör sig om en ensamboende, med en hyra på 6.200 kronor, år 2009.

Garantipension: 7.780 kr
Skatt: 1.575 kr
Kvar efter skatt: 6.105 kr

Hyra: 6.200 kr
Hyresbidrag: 4.650 kr
Kvar att betala: 1.550 kr.

Kvar av nettoinkomsten efter hyra:
6.105 – 1.550 = 4.555 kr

Detta kan jämföras med ÄFS: 4.831 kr.
(som är skattefritt och där hyran är betald fullt ut)

Redan så långt får ÄFS-mottagaren alltså 780 kr mer att röra sig med.

Läs resten här hos Jan Milld och sprid det vidare till alla era vänner och bekanta det är viktigt att sådant här kommer till allmänhetens kännedom

Förskolläraren (Ann-Christine Lindgren) fick lära sig arabiska

18 Responses to Förskollärare fick lära sig arabiska

 1. Pia skriver:

  Sorgligt mycket sorgligt, måste vi flytta för att ge plats åt andra högutbildade ARABER.

 2. World Traveller skriver:

  Araber aer hatade oever hela vaerlden. Undrar hur det kommer sig…..
  Kan det bero paa att de aer saa intoleranta mot andra, paa deras hat mot alla icke-muslimer, paa deras hat mot kvinnor, paa deras hat mot djur, paa deras saett att bete sig?
  Och saana varelser/kraek vill Sveriges regering och opposition byta ut svenska folket mot!

 3. Mrs Thatcher skriver:

  Jag skulle vägra. Hade dom sparkat mig så hade jag gått till AD. Arabiska pratar ungarna hemma. Det är svenska dom måste lära sig ordentligt. När dessa ungar kommer till skolan är det säkert i en klass med många invandare och det brukar inte gynna språkutvecklingen. Tvärtom. Dom kommer att gå i skola för att bli effektiva bidragstagare och inte för att bli samhällsmedborgare som ger och inte bara tar. Jag skulle vilja se den svensk som kan kräva att personalen ska lära sig svenska i ett arabland.

  Skandal är bara förnamnet.

 4. Mats Edvardsson skriver:

  Vi bor i Sverige, vi är svensktalande, vi har svensk kultur!

 5. Robin_Shadowes skriver:

  Just nu är engelska andra språk i grundskolan och man har tydligen sänkt det så att barnen skall börja lära sig det så smått redan i första klass. Men hur länge dröjer det tills engelskan blir utbytt mot arabiska istället? Araberna hatar både engelska och svenska så det är förmodligen bara en fråga om, inte OM men NÄR, arabiskan blir andra-språk, vilket araberna naturligtvis inte kommer att nöja sig med förrän arabiskan är första-språk och i slutändan enda språk. Vilka repressioner kommer de styrande att utsätta oss svenskar för när vi vägrar att lära oss arabiska? Räcker det med rasist-kortet för att få svenne att underkasta sig och lära sig det hatade spott och fräs-språket? Eller kommer man hota med indragna sjukbidrag, a-kassa, barn-bidrag och liknande?

 6. annullera skriver:

  Som sagt! Hemspråket får dessa barn lära sig mer än väl i sina hem, eftersom de äldre oftast inte pratar svenska, det är ju i deras ögon ett så kallat hednaspråk. Många ungdomar och barn får heller inte umgås med svenskar, eftersom vi är orena kristna. Svenskan skall vara en självklarhet att lära sig i skolan! Vilket dj….la trams vissa håller på med, vad kostar inte detta utöver allt annat som dessa muslimer kräver.

  • Robin_Shadowes skriver:

   Det börjar med små steg. Nu är det svenska förskollärare som man kräver skall kunna arabiska. Sen blir det grundskolan, sjukhusen och en massa annat. Till slut blir det, nu behöver vi inte svenskan längre så då avskaffar vi den och kör på arabiska istället.

 7. Sadman Huissen skriver:

  Jag får det till att araben får 276 kr mer. 4831-4555=276. 700 eller 276 spelara ingen roll. Det här är fel. Det går knappt att fatta.
  Jag har skrivit det för. Ska det vara ett andra språk på dagis. Är det världsspråket engelska som ska gälla. Eller är det så att i framtiden ska världsspråket vara arabiska? Är det man jobbar på? Och ja araber är ett bizzart folk. Något värre folk finns inte. Nå sekulariserade kristna araber kan man kanske leva tillsammans med.

 8. Anna skriver:

  Tidigare kommentarer gör mig i det närmaste mörkrädd, och jag känner att det är dags för lite balanserande av åsikterna på denna sidan.
  Ingenstans i artikeln står indikerat att lärarna tvingades lära sig språket, snarare insåg det själva att detta är nödvändigt för att skapa en trygghet för barnen och deras uppväxt! De har inte tvingats, dessutom kan de enbart grundläggande fraser som används för att barnen ska känna sig hemma, och på ett tryggt sätt introduceras i språket.
  Att från denna artikel extrapolera så till den grad att ni implikerar att arabiskan håller på att bytas ut mot svenskan kan jag överhuvudtaget inte se något som helst belägg för. Ser man enbart till språket så behöver det dynamik för att inte totalt stagnera och sluta utvecklas.
  Det samma gäller även för kulturer. Jag kan inte hitta något tydligt exempel i historien där en kultur gagnats av en stagnation av externa influenser. Nya idéer måste konstant processeras för att vi ska komma vidare i samhället.

  Har avslutningsvis bara en fråga till annullera, ifall du läser detta. Att som gammal lära sig ett nytt språk är otroligt svårt. Jag har jobbat med svenska för invandrare, och på nära håll sett hur de kämpar, dag ut och dag in, för att lära sig språket, och blir otroligt stolta över minsta lilla framsteg. Dock är utvecklingen långsam, och de har ofta traumatiska psykologiska upplevelser i bakgrunden som vidare försvårar denna process. Hur ser du på det faktum att alla barn i skolan lär sig svenska, och dessutom får extra hjälp till att göra så? Svenskaundervisningen är starkt betonad inom skolan, för att sträva efter att alla ska kunna ta sig fram inom vårt samhälle på bästa möjliga sätt.

  • spikharry skriver:

   ”har jobbat med svenska för invandrare, och på nära håll sett hur de kämpar, dag ut och dag in, för att lära sig språket”

   Här vi en PK-ist som med hjälp v invandrare försöker klättra högre upp på PK- stegen. Såg du aldrig reportaget i SVT där det framkom att det väldigt många invandrare som inte vill klara kursen, och därför fuskar för att få fortsatt bidrag.

   Tragiskt att hjärntvättade PK-ister har så svårt att klara av sanningen.

   • Anna skriver:

    Kan säkert finnas de som inte vill lära sig språket, även om jag inte träffat dem själv. Jag antar att du inte heller, ifall du var tvungen att fly Sverige och komma till ett främmande land med ny kultur och nytt språk, skulle vara så väldigt taggad på att lära dig språket. Men om du dessutom inte hade några pengar, och förlorat precis allt, skulle du då inte försöka att klara dig fram på något sätt? Om då det enda sättet att klara sig bra på skulle vara att fortsätta gå en språkkurs, vore det värt det? Eller skulle du hellre bli utkastad?
    Och vad gäller reportaget, skicka gärna en länk.

  • Sveas rika skriver:

   Okey anna
   Förutom allt det som du tyckt så undrar jag.
   Hur ska vi göra med de Svenska barn som inte ens klarar av svenska undervisningen,matematiken eller ens får lära sig den tidigare i detta land så viktiga religions undervisningen?
   Det är kanske viktigare för dig att integrera invandrare?
   Som jag ser det så vill jag ta hand om de problem som redan finns och sen eventueelt ta hand om andra stackars nationer.
   \Svea

  • Robin_Shadowes skriver:

   Du får det till att låta som om personalen lär sig arabiska frivilligt. Vägrar dom inordna sig den nya ordningen så kommer dom helt sonika bli sparkade. I papperna kommer det inte stå något om deras vägran att lära sig arabiska, bara något vagt om samarbetssvårigheter. Som tidigare debattörer redan nämnt så har dom obegränsade möjligheter att tala arabiska i hemmet. På dagisen är det enbart svenska som skall gälla. När jag var liten fick vi några jugoslaver i klassen (ja det var på den tiden) som inte kunde ett ord svenska när dom började. Efter ett halvår pratade dom flytande svenska och på den tiden fanns det inget jävla SFI. Även Cornelis har uttalat sig i frågan. När han kom hit talade han bara holländska. Han lärde sig svenska genom sina nya kompisar och genom att läsa Fantomen! Men så kom varken juggar eller holländare från kulturer där inavel är legio. Det är meningslöst att ösa miljarder över dessa låg-begåvade muslim-yngel, då det enda dom duger till är pyromani och att kasta sten. Ja, och att vända röven i vädret fem gånger om dan förstås.

 9. spikharry skriver:

  Anna!

  95 procent av alla som tar sig hit har inte asylskäl d.v.s att dom behövde inte fly vilket är ett ord du gärna använder dig av.

  Uppdrag gransking program finns endast en kortare tid på SVT play sedan tas dom bort. Men försök du.

  PS du kanske är en av dom 95 procenten saknade såväl pedagogisk examen som 60 hp i svenska som andraspråk och därför inte passar in på SFI.

 10. anna skriver:

  Jag arbetar själv på en förskola i ett invandrartätt område och min erfarenhet är att invandrar föräldrarna vill (kräver) att vi personal ska lära deras barn svenska. Så problemet är inte föräldrarna det är våra chefer som tramsar om hemspråk hela tiden.

 11. Sadman Huissen skriver:

  Hej Anna. Är född svensk. Före 1645 var släkten dansk. Jag har blivit så illa behandlad här i sverige. Att jag vill fly landet. Dit jag kommer vill jag naturligt lära mig språket så fort som möjligt. Tyvärr kan inte landet står för utbildning eller levebrödet. Det måste jag ta med mig själv. Men kan du förklara varför jag måste få ett helvete. Bara för man inte kan hålla sams. I andra delar av världen. Om sverige först tog hand om sin gamla och sjuk. Kunde man hjälpa andra med det som blir kvar.

%d bloggare gillar detta: