Abdullah och Somaliern ZackariaFör precis ett år sedan träffade Gefle Dagblad sex unga killar som kommit ensamma till Sverige. De bodde alla på Sesam på Öster och drömde om uppehållstillstånd i Sverige.

”Det visar sig att det hänt en hel del under det år som gått.

Zackaria från Somalia var den ende av de sex killarna som redan hade uppehållstillstånd när GD träffade honom för ett år sedan. Nu har han varit i Sverige i ett år och tre månader, han har hunnit fylla 18 år och flyttat till egen lägenhet.

Om, från Nepal har också fått uppehållstillstånd sedan sist men är inte hemma när GD kommer på besök. De övriga fyra har alla fått avslag.

Tre av killarna, Ali, Shoresh och Kafi från Irak, finns inte längre kvar på Sesam. Shoresh har skickats tillbaka till sitt hemland.

Kafi försvann för tre månader sedan när han fått sitt tredje avslag. Alis öde är okänt. Han har lämnat Sesam men ingen vet vart han tagit vägen.

Abdullah från Tjetjenien är den ende av de sex som bor kvar. Även han har fått sitt tredje avslag som inte går att överklaga men Abdullah tänker inte ge upp.

Zackaria berättar att han bor i egen lägenhet, men i samma område, sedan en tid tillbaka. Han går fortfarande i skolan, nu på Polhemsskolan, och han har utbildad sig till fotbollsdomare.

Han lever på studiebidrag och får några kronor för de domaruppdrag han har ibland. Men pengarna räcker inte ens till att köpa fotbollskläder för. Dem har han fått av en anställd på Sesam men trots det vill han alltså hjälpa andra som har det svårt.

Migrationsverket vill skicka tillbaka mig men jag kan åka tillbaka själv. Jag kom hit för att det var problem i Tjetjenien. Jag ser ingen framtid där och jag har inget stöd där.

Jag och mina föräldrar smugglades till Tyskland men jag tappade bort dem där. Jag vet inte om de är i livet. Vi skulle egentligen till Kanada och har betalat mycket till smugglare men man vet inte vem man kan lita på. Vi skulle åka bil till Danmark och båt till Kanada men det är svårt att ta sig dit. Vi hade en plats att gömma oss på. Jag har upplevt mycket.

Abdullah säger att han kom ensam med tåg till Sverige men det tror inte Migrationsverket på. Abdullah mår dåligt av att berätta så vi lämnar ämnet.

Vi äter Sodexomat både på skolan och här. Det är inte lätt, säger Abdullah och ler stort igen. Det var mycket bättre mat i Tjetjenien.

Det har blivit dags att bryta upp men innan vi går vill Abdullah visa sin lägenhet. Han visar julklapparna han fått, en väggalmanacka med bilder från hans tid på Sesam och ljus med härliga dofter av choklad och kaffe”

Efter ett år och tre månader i Sverige så har Zackaria från Somalia redan fått uppehållstillstånd och en egen lägenhet.

Vissa får visst bostäder väldigt fort, men egen son som har fast arbete och en bra inkomst har ett helvete att få en lägenhet.

Enligt flera bostadsförmedlare är hans enda chans att köpa en bostad eller hyra en i andra hand.

Nu beror det säkert på att min son är etnisk svensk och därför tillhör han dom som inte är prioriterade i samhället fast han betalar skatt till alla slödder och patrask.

Så är det att vara svenska i dagens svenskfientliga samhällen. Zackaria från Somalia har redan fått bostad.

Och dom hemlösa i artikeln jag skrev om från Västerås får väl aldrig någon bostad, dom har inte den uppbackningen som våra blivande raketforskare och pensionräddare har.

Zackaria från Somalia har varit i Sverige i ett år och tre månader och har egen lägenhet

Annonser

8 Responses to Abdullah och Somaliern Zackaria

 1. antisverigedemokraterna skriver:

  Vilken fin historia,bra att killarna fått bostad och hjälp fast mindre bra att några av dem skickats hem. Finns bostäder överallt bara man vill ha dem.

  • Blodsven skriver:

   Vad bra att du tycker svenska ungdomar ska stå tillbaka för en vettlös politik, som dessutom kostar ofattbara summor för det arbetande folket! Antingen är du PK-idiot, eller oxå har du en pervers förkärlek till pojkar. Gissar på båda alternativen…..

 2. Robin_Shadowes skriver:

  Jag antar att dessa dessutom räknas som barn i sedvanlig ordning? Så fall är det lite Pippi Långstrump-vibbar. Barn som bor ensamma…

 3. Sveas rika skriver:

  Vilka stackare
  Äta Sodexomat när det var bättre mat i tjetjenien?
  Jag vet folk som skulle bli överlyckliga av mat om det så kom från sophinken på Mc Donalds……
  Utbildad till fotbolls domare?
  Jag vet folk som inte får en chans att utbilda sig…
  De måste kröka rygg på underbetalda städjobb för att klara livhanken på sig själv och de sina.
  Så vad faen é problemet?…
  Om allt var så mycket bättre hemma varför inte åka hem igen då?!…….

 4. allemand skriver:

  Var är polisen när de behövs?

 5. A-mannen skriver:

  Ännu en ryggradslös journalist på en regionalblaska som inte fick lära sig att ställa följdfrågor på den flummiga folkhögsskolan eller kanske bara packad av rödvin som vanligt.

 6. JOG skriver:

  Ja Du Harry jag blir förbannad när jag läser att din
  skötsamma duktiga son inte kan få tag i en lägenhet
  utan blir hänvisad till att köpa lägenhet eller hyra i andra hand.
  Man är uppenbarligen inte rätt ute på bostadsmarknade
  om man är svensk.Vi är defenitivt inte prioterade i vårt eget land utan snarare trakasserade.
  Och vilken skitblaska gefle dagblad inte en enda kritisk frågeställning utan helt positiva till att bostäder i först hand går till invandrarslödder.

 7. Sadman Huissen skriver:

  Antisverigedemokraterna öppna egen bostadsförmedling. Ni tycks ju veta var lägenheterna finns. Fast med eran hjälp kanske man får pendla mellan jobbet i Lund och lägenheten i Gävle.

%d bloggare gillar detta: