Hemlösa lider i kylan när Västerås stad sparar pengar


För de hemlösa har 2010 börjat extra kyligt. Stadsmissionen har haft sin dagverksamhet stängd i en vecka.

”Det är absolut inte bra, det blir för många stängda dagar helt enkelt, säger Ragnhild Källberg, ordförande för individ- och familjenämnden.

Varje dag brukar mellan 50 till 60 personer söka sig till Stadsmissionens lokaler på Sturegatan. Men från nyårsafton till och med trettondagen var dörrarna stängda, alltså sammanlagt sju kalla – en del smällkalla – dagar. Två dagar, måndag och tisdag, har dock Frälsningsarméns foajé varit öppen på dagtid.

Jag har noterat att fler än vanligt gått in och värmt sig, säger Peter Jonasson, kårledare för Frälsningsarmén.

På Stadsmissionens dagverksamhet kan besökarna få mat för en skälig summa, duscha och tvätta kläder. Och bara värma sig, fysiskt eller mentalt. Där är alltid stängt under helger.

Västerås stad betalar inte för mer.

Vi har kommunens uppdrag att ha öppet vardagar, måndagar till och med fre-dagar, säger Ronald Henriksson, ansvarig för Västerås stadsmissions öppna dagverksamhet för hemlösa.

Ragnhild Källberg igen:

Vi har ärligt talat inte diskuterat hur de ska ha det under helgerna.

Om de två dagarna när Stadsmissionen egentligen skulle haft öppet säger Ronald Henriksson:

Våra anställda måste få en chans till återhämtning, så därför stängde vi då.

Han kan inte dra sig till minnes om han samordnat stängningen med Frälsningsarmén, som man gjort vid något tidigare tillfälle.

På kommunen visste man inte heller om stängningen. Berit Johansson, enhetschef på sociala nämndernas stab, säger:

–Kommunen borde ha informerats.

Inte heller Ragnhild Källberg (FP) kände till att Stadsmissionen haft extrastängt.

Det måste vara ett misstag, det ska inte vara så”.

Om vi vänder på steken och tar bort ”hemlösa” och sätter in ”flyktingar” hade ingenstans att ta vägen under dom sju kallaste dagarna från nyårsafton till och med trettondagen.

”Stadsmissionen har haft sin dagverksamhet stängd i en vecka” på grund av utslitna arbetare samt att Västerås inte vill bidra med mer pengar.

Med 100 procents säkerhet så hade varenda PK-tidning och TV-kanal pumpat ut stora rubriker ”flyktingar” lider i kylan, Västerås kommun säger nej till mer pengar.

Men nu handlar det om hemlösa svenskar då räcker det att VLT har en mindre artikel.

Dom fem dumpade flyktingarna som tvingades går runt i Smålands mörka skogar som senare visade sig vara en stor FET lögn, fick en spridning av sällan skådat slag i media.

Dom politiskt korrekta har sedan lång tid tillbaks tagit ställning för invandrare (även illegala) men spottar hjälpbehövande svenskarna rakt i ansiktet.

Någon som tror att Västerås stad sagt nej till mer pengar om det handlat om blivande ”pensionsräddare” och raketforskare från mellanöstern etc etc?

Extra hemlöst för stans hemlösa

8 Responses to Hemlösa lider i kylan när Västerås stad sparar pengar

 1. Robin_Shadowes skriver:

  Japp, hade det varit skäggebarn som frusit istället för utslagna svenskar så hade det varit annat ljud i skällan. Då hade det regnat bidragsmiljoner över dem, både skatte-medel men även insamlingar via tv4-galor och liknande. Artister som Carola och di Leva hade uppträtt i solidaritet med dom stackars förfrusna skäggbarnen. Detta är vad som väntar OSS om vi har oturen att ramla ur systemen. Inte en jävel kommer bry sig om oss.

 2. JOG skriver:

  Det är så att man får tårar i ögonen när man läser
  det här.Svenskar som har haft otur och som det gått
  litet snett för är tybligen inte värda ett piss i
  landet Sverige.Trots världens högst skattetryck försöker politikerna lura i oss att det finns inga
  resurser att hjälpa våra egna.Men att skicka miljarder
  utomlands till ingen som helst nytta och att ta hit
  drägg som kostar miljarder och att ge eubidrag till
  europas rikaste länder….det går hur bra som helst.
  Vi måste byta ut politikerasen det är det enda raka.

 3. Thomasson skriver:

  ‘Varje dag brukar mellan 50 till 60 personer söka sig till Stadsmissionens lokaler på Sturegatan.’

  50-60 personer!? I Västerås enbart?!

  Ett klart tecken på att vi ska importera fler raketforskare ty det finns gott om lediga lägenheter, jobb och så är det såklart biten med det mångkulturella som Sverige saknar.

  Det är ju uppenbart.

 4. Robin_Shadowes skriver:

  Syftet med att urförsäkra svenskar är säkert att man vill att fler sbenskar skall få ekonomiska problem och bli vräkta. Då blir ju deras bostäder lediga och man kan ta in ännu fler raketforskare att fylla deras lägenheter med. Hyresvärdarna älskar det för det innebär att soc står för fiolerna och hyrorna blir garanterade. Att kåkarna sedan behöver renoveras en gång om året spelar tydligen ingen roll heller. Dom får tydligen subventioner till sånt när det handlar om berikare.

 5. A-mannen skriver:

  Hoppa på första bästa tåg till Sävsjö och skit i biljetten är mina rekommendationer till dessa människor.
  Smålands egen Jesus bor där och gör underverk för sina medmänniskor. Julmaten är väl slut men lite karameller och julgransskakning bjuder han säkert på och hotellrum.

 6. lady jane skriver:

  Lika illa för våra hemlösa svenskar i Stockholm medan
  invandrarnas sociala skyddsnät fungerar till 100 procent från första dagen i Sverige,så finns det knappast ett fungerande skyddsnät för svenskar.
  Våra korrumperade politikeras sätter alltid oss
  svenskar sist ,medan dom slösar bort skattepengarn på
  att hjälpa resten av världen och inte nog med detta
  massimporterar en massa drägg.
  Enda hoppet i dagens läge verkar vara Sverige Demokraterna.

 7. JOG skriver:

  Håller helt med lady jane i hennes analys.Men men det
  är inte helt lätt att rösta på Sverige Demokraterna.
  I kyrkovalet sist när jag skulle rösta så hade man
  tagit bort deras valsedlar,jag frågade en flinande valfuktionär varför.Valsedlarna har väl tagit slut drägglade han fram och plötsligt var jag nästan hotfullt
  omgiven av en 5-6 andra idioter som hade synpunkter
  på mitt röstande.Skrev mina egna valsedlar men blev
  dom godkända sen?I st tomas kyrkan i välligby centrum
  utanför stockholm sista kyrkovalet hände det här.

 8. Rolf Nilsson skriver:

  Nu är det valår igen, det är de år vi ”bombarderas” av politiska vallöften i form av visioner. Partiers olika visioner om hur vårt samhälle ska styras och samtidigt hjälpa alla utsatta börjar nu mer och mer fylla upp tidningar och annan media på bästa reklamplats.
  Fördummande och förljugen lobbyism verkar vara politikers främsta arbetsverktyg varje år det är dags för medborgarna att gå till valurnorna. Det är svårt att se någon demokrati i ett samhälle där ”vanliga” människors egna tankar, upplevelser, reflektioner och lösningar i det närmaste i politikers och tjänstemäns ögon ses som rättshaveri.
  Just i detta fall gäller det den alltid aktuella men cementerade valfrågan om hemlöshet och den sedan länge totalhavererade bostadspolitik som förts och förs i framförallt våra större städer.
  Stefan Nilsson (MP) har skrivit en debattartikel i Dagens samhälle och konstatera där att hemlöshet är ett bostadspolitiskt problem och att bostaden bör bli en mänsklig rättighet. Va? Vilken insikt, men den ger knappast honom något nobelpris. Då liknande utspel är ett av många populistiska valfjäsk och uttalande vi åter igen kommer fyllas med under det kommande året av i så gott som alla valstugor.
  Men jakten efter den relativa makten visar också en annan sida av våra politiker, nämligen en okunskap vad gäller ”rätten till bostad”.
  Denna ”rätt” har vi redan skrivit under på i allas våra mänskliga rättigheter.
  Men då vi inte i närheten lever upp till allas våra mänskliga rättigheter kanske den överenskommelsen inte längre anses vara gällande och måste skrivas om. Då kan vi under tiden detta sker kanske hänvisa till vår egen grundlag (regeringsformen).
  Där står bland annat i sista stycket: ”Det skall särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till bostad och verka för social omsorg och trygghet”. Om inte denna, vår egen grundlag som skall vara vägledande i ett demokratiskt rättssamhälle efterlevs av våra politiker och tjänstemän, vad händer då med övriga lagar? Vi behöver inte gå många meter ut från våra egna trygga hem, alltså vi som inte är hemlösa, för att med egna ögon se alla kränkningar av vår grundlag våra förtroendevalda står för, men inte behöver stå till svars för.
  Det finns utöver detta vissa riktlinjer socialtjänsten har gällande ”rätten till bostad”. Enligt Socialtjänstens allmänna riktlinjer vad gäller bostad finns NÄMLIGEN 5 punkter som ska vara vägledande, och detta inte enbart för nyproduktioner av bostäder.
  1.alla människor har rätt till en bostad med modern utrustning,
  2.alla människor har rätt till en bostad som är väl underhållen,
  3.alla människor, oberoende av ålder eller handikapp, har rätt till en bostad som fyller kraven på god tillgänglighet,
  4.förbättringar i bostadsbeståndet bör inriktas så att de främjar ett jämlikt och integrerat boende och
  5.kvaliteterna ska i den befintliga boendemiljön ska omhändertas varsamt.

  Men som sagt, så verkar det inte finnas någon som helst vilja, varken politisk eller på tjästemannanivå att det inskrivna i vår grundlag eller socialtjänstens riktlinjer efterlevs. Så då har med några enkla pennstreck och mycket lobbyism våra politiker, tjänstemän och frivilligorganisationer kommit överens om en ynklig och godtycklig ”tak över huvudet garanti” som ännu en ickefungerande lösning på hemlösheten som alternativ. Det som är ännu mer skrämmande är att bostadsfrågan tystas ner av bidrag till de myndigheter och organisationer som säger sig vilja hjälpa hemlösa. Detta beror på att organisationerna införskaffar ”platser”åt hemlösa som sedan betals av kommuner och den summa dessa ”iställetförboenden” inbringar i pengar blir avgörande för organisationens överlevnad.

  Rolf Nilsson
  Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa

%d bloggare gillar detta: