Karim Qasimi utvisades, nu är han här igen och söker asyl


Karim Qasimi, 20 år, avvisades till Kabul i april trots att han aldrig varit där. Efter en lång flykt är han nu tillbaka i Göteborg och vittnar om hur han varken kunde få bostad, arbete eller hjälp från biståndsorganisationer i Kabul.

”Är det kallt ute? frågar Karim när han öppnar dörren till lägenheten i Göteborg där han nu bor hos en bekant.

Snön har lagt sig på marken utanför och Karim bjuder på kaffe och pepparkakor. Han mår bra svarar han på den självklara frågan, men kanske inte så bra ändå. Sömnsvårigheterna och minnesbilderna tär på en, säger han.

FRIA har sedan ett år tillbaka följt Karim, som är född i Afghanistan men som flydde till Iran som sexåring med sin moster efter att hans pappa förts bort av talibaner och hans mamma och syster mördats. Livet som papperslös i Iran blev ohållbart och i november 2006 kom Karim som flykting till Sverige. Han läste på gymnasiet och jobbade som diskare när han två år senare fick avslag på sin asylansökan och togs i förvar.

Första gången FRIA träffade Karim var han inlåst på Sahlgrenskas psykiatriska avdelning eftersom han mådde för dåligt för att vara på förvaret. På sjukhuset utförde han ett självmordsförsök och innan avvisningen tog han en överdos tabletter som gjorde att han inte var vid medvetande när det specialchartrade planet lyfte den 3 april 2009.

Många engagerade sig mot avvisningen, bland annat den afghanska ambassaden. Men utan resultat.

Enligt Migrationsverket kan man inte avvisas till provinsen Ghazni, som Karim kommer från, eftersom där råder väpnad konflikt. Däremot ser verket Kabul som ett rimligt alternativ.

På plats i Kabul kan avvisade personer få hjälp av humanitära organisatoner, enligt Migrationsöverdomstolen. Det var också vad gränspolisen sa till Karim vid avvisningen. Någon sådan hjälp fanns inte.

Den man som hade ansvar för att ta emot mig körde mig till en central och dumpade han mig där med mina två väskor.

Den 7 april skickade Karim ett sms till FRIA: ”Jag är helt förvirrad/…/. Det finns ingen organisation som kan ta emot mig. Allting är möjligt att hända mot mig, våldtäkt, rån/…/”. Han sökte upp olika organisationer och efter ett par veckor fick han ett besked från en FN-anställd.

Hon sa att vi kan inte hjälpa dig för FN har meddelat Sverige många gånger att vi inte kan hjälpa tvångsavvisade.

Från svenska ambassaden kunde Karim inte heller få någon hjälp och det enda Röda Korset kunde göra var att erbjuda boende på ett hem för psykiskt sjuka.

Tack vare pengar från bekanta och frivilliga i Sverige kunde Karim betala för hotell och mat, annars hade han tvingats att sova ute.

Jag träffade en annan kille som avvisats från Sverige som var hemlös. Utan pengar kan man inte få jobb och lägenhet. Invånarna i Kabul lider och är så hungriga att de gör vad som helst för att tjäna pengar – även att döda. På det första hotellet jag bodde försvann 3-4 personer som blev kidnappade. Alla är rädda hela tiden, åker man taxi är man rädd att den ska explodera.

I början vågade Karim knappt gå ut själv, men efter ett tag gick han till ett torg där män samlades för att söka jobb.

De hade kommit till Kabul från landsbygden för att söka jobb, men de sa att det var ett helvete. De väntade hela dagarna men fick aldrig något.

Karim gick till svenska ambassaden och erbjöd sig att jobba som tolk för soldater i landet, men fick inget sådant jobb.

Att bo på hotellet var heller inte säkert.

Polisen kom varannan natt ungefär och sökte igenom mina papper och saker och undrade varför jag stannade på hotellet så länge.

Karim bestämde sig för att återigen fly från Afghanistan och sist FRIA skrev om honom befann han sig i Aten, efter att ha gått över landsgränser, smugglats i bussar, gripits av gränspoliser och suttit i grekiskt förvar.

När han släpptes därifrån fortsatte han med tåg genom Europa. På tågstationen i Hamburg stoppade polisen honom och tog honom till ett boende för asylsökande. Men det var inte låst och han kunde ta sig därifrån och fortsätta till Göteborg. Nu kan han bara vänta på att Migrationsverket tar ett nytt beslut.

Jag hoppas att Migrationsverket tänker på vad som händer med de afghaner de avvisar, säger Karim”.

Är som att spotta i motvind, allt kommer tillbaks. Sedan kan man undra vilka förrädare det är som finansierat ”skäggbarnets” återkomst till Sverige.

Han har passerat flera länder med siktet inställt på bidragslandet sverige där invandrare överlag njuter av våra surt förvärvade skattepengar och skrattar bakom våra ryggar.

I Hamburg grep polisen honom, men när förvaret där han bodde glömde låsa dörren drog ”pensionräddaren” snabbare än Lucky Luke och tog sig självlart till Göteborg igen.

Denna gång vill han ha asyl, det blir nog som vanligt han får stanna kvar. Migrationsverket kan dom lika gärna skrota och skicka ut dom anställda att skotta snö vid asylboende runt omkring i landet.

Vi som arbetar och betalar skatt är tvingade att följa regler och lagar, slödder som inte bidrar med något kan strunta i detta.

Det känns för jävligt att vi tvingas finansiera vår egen undergång.

Förbannade politiker-arslen som förstör och krossar allt som våra förfäder byggt upp genom generationer av hårt arbete för att deras nära och kära skulle få det bra.

Karim tillbaka i Göteborg efter hårt kritiserad avvisning

Annonser

10 Responses to Karim Qasimi utvisades, nu är han här igen och söker asyl

 1. BERGET skriver:

  När tillräckligt många av hans sort har kommit hit är det exakt lika dant här, var ska dom fly sen?

 2. Blodsven skriver:

  Han har begripit att landet av mjölk o honung styrs av idiotmyndigheter så som DO, JÄMO, PK-arsel etc..etc..

 3. A-mannen skriver:

  När svenskarna tar tillbaka makten så får han bo vart han vill,dock inte här.

  • Robin_Shadowes skriver:

   Då bygger vi stora uppsamlingsläger inför massutvisningarna. Dom kommer bli tvångsmatade med fläsk – varje dag, kroppsundersökta ända in självaste tvåan (närvarande vakter har givetvis vakt-hundar med sig) – varje dag för att försäkra sig att dom inte döljer förbjudna substanser. I barrackerna kommer finnas mohammed-karikatyrer bakom okrossbart glas. Dom skall yvingas bevittna skändningar av koranen – dagligen. Alla brott mot reglerna kommer betraffas med doppning i grisfett och rullning i hundhår – offentligt inför alla andra fångar.

   • Robin_Shadowes skriver:

    Jag glömde att poängtera att undersökningar i tvåan så skall kvinnliga fångar undersökas av manliga vakter och manliga fångar av kvinnliga diton. 😀

 4. JOG skriver:

  Som svensk blir man skitförbannad när man läser om
  Karim och idioterna som hjälpt honom.Stabiliserar
  mitt blodtryck genom att sticka nålar i en liten
  docka jag döpt till Karim ,hoppas det hjälper.

 5. Robin_Shadowes skriver:

  Min tanke var att skäggbarnet Karim måste vara en riktig playboy med rik farsa som har råd att pröjsa 100000 två gånger på mindre än ett år. Nej, det är säkert Al-Qaida eller talibanerna som har finansierat hans resa. I gengäld skall han sedan bedriva jihad mot dom otrogna och sprida islam i det nya hemlandet.

  • Daarin skriver:

   hej Robin! så mitt hjärta gjort mig tvång att jag skriva till. du har lite rätt att bara rekommendera sån,men när man läser ditt då man gissar att hur du har svårt med sicialnätverk. och din åsikt är helt orimlig min kära. och det visat sig att hur våra regering har fel. kanske du har ett live utan oro och du är mycket i tryggt, men stackars han Karim, hur han lider. om han är inte här så han Gud är vittne. vi bör inte bedömma.

 6. saddamhuissan skriver:

  Någon på Sahlgrenska måste ställas till svars. Att ha tabletter ligan och drälla. När det finns självmords benägna människor. Är helt fel. Nu tror jag om man hade stuckit honom med en nål. Alltså den nästan medvetslösa stackaren hade han snart kommit till livs. Sätt en kriminellare på honom. Så lirka han säker fram sanningen. Nu tar vi det en gång till Karim. Ja jag vet att det är elfte gången. Men kan du berätta osv. Det är så fel att naiva politiker som har sin ekonomiska framtid säkrad. Får uttala sig i sådana härar frågor.

 7. saddamhuissan skriver:

  Och säger till dig Karim precis som jag sa till Mustafa. Hem och slåss för ditt land. Ge skiten på käften. Du får all hjälp du behöver av the Americans. Tänk på dina vänner på din familjen. Jag har förståt att du är shiamuslim. Och då är det extra viktigt att du återvänder och skydda ditt folk. Se på mig gjorde värnplikt för mitt fosterland i 10,5 månad. För att försvara mitt fosterland.Men med handen på hjärtat Karim. Är det inte så att det är en trygg ekonomisk framtid som hägra. Du nämner inget om Röda halvmånen som också arbeta i Afghanistan. Vilket jag tycker du som muslim skulle vara en narturlig källa till kontakt.

%d bloggare gillar detta: