Vänsterpartiet är mest likt SD enligt Folkpartisten David Andersson


Hur bör de etablerade partierna agera om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen? Det är en fråga som diskuterats mycket på senare tid.

”En annan relevant fråga, som ställs mindre ofta, är om det främlingsfientliga partiet kommer att förändras av att sitta i riksdagen. För att besvara de spörsmålen kan det vara rimligt att fundera på om det finns några paralleller i Sveriges historia, något annat parti man kan jämföra Sverigedemokraterna med.

Mellan 1991 och 1994 satt Ny demokrati i riksdagen. Partiet jämförs ofta med Sverigedemokraterna, men det finns avgörande skillnader.

Invandringsfrågan var inte alls lika central för Ny demokrati. I valrörelsen 1991 gick partiet i stället till val på kraftigt sänkta skatter, liberalare alkoholpolitik, liksom udda detaljfrågor som avskaffandet av lapplisor.

En tid efter att Ny demokrati hamnat i riksdagen började partiet försöka exploatera invandrarfientliga stämningar. Det gav dock knappast någon utdelning i opinionsmätningarna, snarare tvärtom. Mot slutet av riksdagsperioden gick nydemokraten Vivianne Franzén till angrepp mot muslimer som var ännu grövre än de Jimmie Åkesson har gjort på senare tid. Men då var Ny demokrati redan passé.

Ny demokrati hade, i motsats till Sverigedemokraterna, inte någon mörk historia. Partiet hade ingen historia alls, vilket var en avgörande svaghet. Det kom in så snabbt i riksdagen att det inte hade tid att granska sina riksdagskandidater. Partiet hade inte heller några fungerande lokala organisationer. Man hade från början endast tänkt ställa upp i riksdagsvalet.

Till slut slets Ny demokrati sönder av inre motsättningar. När Ian Wachtmeister tröttnade och slutade som partiledare utbröt fullständigt kaos. Partiet var chanslöst i valet 1994.

Sverigedemokraterna har en stabilare organisation. Detta är dock inte någon garanti för att slippa stridigheter. Extrema partier brukar ha svårt att hålla ihop. Det visar splittringen mellan Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna, liksom de många bråken och avhoppen inom Vänsterpartiet.

Och förmodligen är det Vänsterpartiet som det är mest naturligt att jämföra Sverigedemokraterna med. Båda partierna har ett mörkt förflutet, men har putsat på fasaden. Lars Ohly kallar sig inte längre kommunist, men det innebär inte att han har slutat att vara det.

Den stora skillnaden mellan de två partierna är att det etablerade samhällets tolerans är mycket större gentemot Vänsterpartiet.

De flesta opinionsbildare verkar vara mycket mer oroade över att Sverigedemokrater kan komma in i riksdagen än att kommunister kan få ministerposter. Jag har svårt att förstå varför”.

David Andersson är författare och redaktör på tidskriften Axess.

David Andersson gör som den största delen av alla svenskhatare, han börjar sin artikel med-

”Det främlingsfientliga partiet SD”

Vänsterpartiet är förmodligen det parti som det är mest naturligt att jämföra Sverigedemokraterna med skriver trögskallen David.

Deras mörka förflutna och den putsade fasaden är grunden till Davids jämförelse.

David ditt eget partis mörka historia (Folkpartiet) glömde du kanske bort i all hast när din tid gick åt till att kasta skit på SD.

David säger namnet Birgit Rodhe dig någonting? Hon var skolminister på 70 talet för Folkpartiet. Tidigare var hon en stolt medlem i den fascistiska organisationen ”Förbundet Det Nya Sverige”.

1938 hade ni valsamverkan med det nazistiska partiet Svensk Socialistisk Samling och erövrade även mandat tillsammans med dem i Uddevalla och Härnösand.

Ni samarbetade i det valet även med fascistiska SNF och tog mandat ihop med dom i bl.a Haparanda, Nybro, Nässjö och Mölndal.

Under valborgsmässofirande i Uppsala 2008 visade styrelseledamoten i liberala ungdomsförbundet för (Fp) Isak Bergdahl upp sina färdigheter när han gjorde hitlerhälsningen till så sossar och skrek ”Sieg Heil!” till dem båda.

Kan visa ytterligare mängder av bevis på samarbete mellan Folkpartister och nazister, men sparar det lagom till valet senare år.

Är det något parti som passar ihop med ”Kommunisterna” så är det just Folkpartiet som bl.a hade Lars Ohly som medlem ett tag.

David din okunnighet går som en röd tråd genom hela Folkpartiet. Varför läser ni inte på om er egen historia och tar reda på fakta, då hade ni sluppit att bli förnedrade hela tiden av bloggare som kan sin sak.

Vilket parti är mest likt SD?

Annonser

3 Responses to Vänsterpartiet är mest likt SD enligt Folkpartisten David Andersson

 1. annullera skriver:

  Spikharry! vilken härlig spark i röven denne författare och redaktör fick:-)))).
  Där ser man hur grundligt han gjorde bort sig, precis som många andra Pk-stollar. Det är nog fler av hans sort som borde läsa på lite bättre!

 2. allemand skriver:

  Sparka på Harry.

 3. soli01 skriver:

  Detta måste väl kallas hästspark – ”dubbelhovning”. 🙂

%d bloggare gillar detta: