Han vill stoppa ”SD” men skämmer ut sig iställetVALET 2010 Sverigedemokraterna kan få en vågmästarroll i riksdagen efter nästa val. Men genom att övriga partier gemensamt bildar ett ”anti-parti” som alltid röstar tvärtemot SD kan partiets inflytande kvittas bort, skriver Martin Peterson, docent i filosofi.

”Mycket talar för att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen 2010. Inget riksdagsparti säger sig vilja samarbeta med dem. Detta är givetvis utmärkt. Problemet är att ordet ”samarbete” är oprecist.

Även ett parti som inte deltar i ett regeringssamarbete kan utöva mycket makt. I valet är det lätt att föreställa sig ett scenario där de två huvudalternativen får strax under 50 procent samtidigt som Sverigedemokraterna klarar spärren på 4 procent.

En statsminister som för sin politiska överlevnad är beroende av Sverigedemokraternas passiva stöd kan vara frestad att erbjuda reformer inom något för Sverigedemokraterna viktigt området, i utbyte mot fortsatt passivt stöd.

Bara vetskapen hos den sittande statsministern att han eller hon klarar sig endast så länge man har Sverigedemokraternas passiva stöd riskerar att aktivt påverka den förda politiken. För att förvissa sig om fortsatt passivt stöd (det vill säga i praktiken fortsatt regeringsinnehav) kommer den sittande statsministern vara frestad att kasta lagom många köttben åt sitt passiva men helt essentiella stödparti.

Hur ska vi då förhålla oss till Sverigedemokraternas sannolika intåg i riksdagen? Jag vill lyfta fram ett enkelt men fullt genomförbart förslag, som effektivt skulle lösa problemet.

Mitt förslag går i korthet ut på att för varje mandat som Sverigedemokraterna får i riksdagen avsätter de övriga partierna lika många av sina egna mandat, i proportion till sin storlek. Dessa mandat används för att bilda ett ”anti-parti”.

Detta anti-parti är informell sammanslutning av riksdagsledamöter som har som uppgift att rösta precis tvärtemot Sverigedemokraterna, oavsett hur dessa röstar. På så sätt kan Sverigedemokraternas inflytande neutraliseras, utan att de parlamentariska styrkeförhållandena mellan övriga partier rubbas.

Ett anti-parti som neutraliserar Sverigedemokraterna kan bara skapas om de etablerade partierna uppbådar tillräckligt med förtroende för varandra. Detta borde dock inte vara något problem. Det nuvarande kvittningssystemet har fungerat under lång tid.

Ytterligare en positiv effekt uppstår om de etablerade partierna redan före valet deklarerar att de avser ”kvitta ut” Sverigedemokraterna: Då skulle intresset för dem i media avta.

Låt mig avslutningsvis påpeka att det förslag jag förespråkar på intet sätt är odemokratiskt”.

MARTIN PETERSON

docent i filosofi, universitetet i Eindhoven.

Martin Peterson! När svenska folket gjort sitt val 2010 och röstat in SD i parlamentet. Tycker du det är demokratisk att stoppa SD till varje pris trots att kanske 400 000 personer röstsat på dom?

Vad du och dina övriga gelikar eftersträvar är att införa diktatur, där allt som SD föreslår skall krossas helt och hållet.

Varför är ni PK-ister så otroligt rädda för demokratiska SD? är det att sanningen skall komma fram under hösten 2010 som skrämmer er så till den milda grad att ni tar till allt fler odemokratiska beslut.

Du kallar dig själv docent i filosofi, universitetet i Eindhoven. Artikeln du skrev kommer att få motsatt effekt, tack vare dig fick SD några tusentals fler röster. Men PK-stollar verkar inte förstå vad dom håller på med.

Du och övriga PK-ister är den största faran för en stor del av alla svenskar. Ni vill tumma på regler och paragrafer för att få stopp på lokomotivet SD men allt ni gör är förgäves.

Anti-parti” kan stoppa SD

Annonser

7 Responses to Han vill stoppa ”SD” men skämmer ut sig istället

 1. Wino skriver:

  Jag säger då det, docent i filosofi, i Eindhoven?

  Undrar just om docenten hoppas att på detta sätt bli upptäckt av PK-politikerna och kanske belönas med en professur på någon av Sveriges många bonn-universitet, så att han kan få komma hem?

  Örebro tex, som blev utskrattade av UHÄ när de ville bli Universitet? Men då slog stadsminister GP näven i bordet och förklarade att där hade han minsann själv gått, varför det visst var universitetsklass på sätet.
  Som tack fick han en hedersdoktorshatt. Häpp!

 2. Nizze skriver:

  Lysande bra idé att fixa ännu ett åparti som tar röster från PK-isterna. Hoppas dom landar på 3,99% och det skulle betyda att SD får ännu några mandat till i Riksdagen. Bravo.

 3. Ullis skriver:

  If you can’t beat them,
  Join them!

 4. betongolle skriver:

  Man slutar aldrig att förvånas hur jävla dumma i huvudet folk kan bli.Men vi som ska rösta kan somna med ett brett , fett hånflin ikväll igen.SD kommer att spara massor av pengar av sin valbudget som inte kommer att behövas så länge som docenten å hans polare släpps fram i media ha ha

 5. NIsse skriver:

  Otroligt, tydligen gäller inte demokrati i sverige?! Fast det har man ju fattat, Sossarna+LO har alltid agerat efter deviset ”Makten framför allt”…

 6. mrperfect72 skriver:

  Kan fungera tills SD har 51% eller faar stoed av naagot/naagra andra partier, ex. FP och M som i Tyskland 1933-> http://en.wikipedia.org/wiki/German_federal_election,_March_1933

 7. Hasse 51 skriver:

  Nä men seriöst : ny dem fick 11% första ( och enda gången) och jag ser/vill tro att går detta ”min” väg är nog inte 15%+ nån omojlighet eller ? Får man bara fram budskapet på ett riktigt sätt ska det väl inte vara några bekymmer ! Och blir det ett valresultat på 13-15% ja då kan nog inte ens Ohly vända J.Åkesson ryggen. Hasse

%d bloggare gillar detta: