Rasistiskt att kalla invandrare för riskgrupp


Asbest, buller, våldsrisker – och invandrare. Det är punkter som ska bockas av på HSB:s riskinventeringsprotokoll som skickas ut till bostadsrättsföreningar i Skåne.
– Det här är ett förlegat protokoll, snudd på rasistiskt, säger en bostadsrättsförenings ordförande i Lund till Sydsvenskan.

”Checklistan används när arbetsmiljön för exempelvis vaktmästare ska inventeras och innehåller 39 punkter, som ska bockas av med ”godkänt” eller ”anmärkning”.

”Bland punkterna finns asbest, buller, våldsrisker – och invandrare. Det skriver Sydsvenskan i dag.

Det är upprörande, hur har de tänkt egentligen? Och hur ska punkten bedömas? Ska vi fylla i godkänt eller anmärkning om det bor invandrare i huset, säger ordföranden i en bostadsrättsförening i Lund till tidningen.

Enligt HSB Skåne är punkten invandrare olycklig formulerad och ”är på väg bort”.

Punkten används egentligen bara i invandrartäta områden där den kan vara relevant. Syftet är att få veta om det behövs extra språkinsatser, säger HSB Skånes kommunikationschef Katarina Burle till Sydsvenskan.

Fastigos chefsjurist Jonas Stålnacke menar att punkten ”invandrare” handlar om instruktion och utbildning. Han menar att rubriken är illa vald men att det inte rör sig om att man ser invandrare som en arbetsmiljörisk.

Det är naturligtvis inte så att invandrare i sig är en riskfaktor, hela punkten handlar om information och handledning. Rubriken är naturligtvis helt tokig, det ser inte klokt ut”.

HSB tvingas nu självklart be ursäkt offentligt för sin formulering om invandrare som en riskgrupp. PK-styrd media och svenska politker tolererar inte att någon har en negativ åsikt om invandrare.

Har du det då stämplas du omgående som rasist eller främlingsfientlig. Pratade igår med tre andra, handlade bl.a om hur dom gamla har det i dagens sverige. Jag tyckte personligen att äldreomsorgen är under all kritik, döm om min förvåning när den ene stollen frågade om jag var rasist.

Det har gått så långt att ingen längre vågar säga något som på minsta sätt kan tolkas som kränkande mot invandrare.

Vi lever inte i ett demokratiskt land, sverige har blivit en diktatur där folket skall tycka och tänka som övriga PK-ister och politiker.

Invandrare risk på HSB-lista

Annonser

27 Responses to Rasistiskt att kalla invandrare för riskgrupp

 1. Tänkt 2 gånger skriver:

  Ja du, det är väl ganska uppenbart att det är rasism om man har en åsikt som man lägger på ALLA invandrare, snarare än individen. Det fattar du väl själv.

  Att klaga på en specifik person eller umgängeskrets som betett sig illa eller gjort nåt fel, och att de råkar vara invandrare, är inte fel. Men om du klagar på dem för att de är just invandrare, eller för över deras fel/beteenden på alla andra invandrare, då är det rasism. Är det så svårt för alla Sverigedemokrater att förstå?

 2. Johan skriver:

  Håller med. Det verkligt väsentliga i sammanhanget är om fakta alls tillåts i debatter längre.

  Alla företag måste ta ställning till risker. Jag antar att drogmissbrukare också utgör en riskgrupp för HSB. Är det tillåtet ? Varför/varför inte ? Hur får en grupp definieras ? Finns det grupper ? Får man föra statistik ? Kan någonting kategoriseras överhuvudtaget ? Finns fakta egentligen ?

  Personligen anser jag att även politiker borde tvingas ta hänsyn till risker i sin verksamhet.

 3. lololololol skriver:

  Men om det råkar vara så att det är fler invandrare som beter sig illa och fler invandrare som begår brott behöver det väl inte vara rasistiskt att se dem som en riskgrupp?

  Är det så svårt för alla pk-poliser att förstå?

 4. Lasse skriver:

  Man skall var klar över, att flertalet bostadsrättsföreningar, inkl. HSB o. Riksbyggen kollar upp ett ev. nytt medlemskap i en förening.
  Det kan gälla en persons inkomst och sociala CV. Kan även förekomma, att upplysningar inhämtas via olika betalningsregister…Inte helt uteslutet, att föreningens styrelse även inhämtar upplysningar från personens tidigare boende….

  Den som säljer en BRF-lägenhet, har fortfarande möjligheten att själv avgöra till vem han vill sälja.
  Sedan påkommer det förenings styrelse, att bevilja ett medlemskap i föreningen….Styrelsen kan neka ett medlemskap i en förening och den finner oegentligheter i samband med köpet…Kan bli föremål för olika tvister i hyresnämnden/bostadsdomstolen…

 5. Magda skriver:

  Ska jag ha lägenhet tittar jag mig om i området, hur rent där är osv MEN…läser även namn osv på skyltar och är där för många invandrarnamn(vissa är ok..men andra inte)=jag tar inte lägenheten!

  HAR bott granne med en invandrarfamilj som firade ramadan en månad med skrik o gap o fest osv nätterna igenom!
  Själv hade jag ett JOBB att sköta men de hade dom INGEN förståelse för!!!! Slutade med att jag fick sova hos vänner när de är ramadan för att kunna komma vaken till jobbet!!! Kul? NOT!!!

  O sen är det ju rasistiskt i sverige att vilja sköta sitt jobb antar jag!!!

  Fick höra att jag var rasist för jag ville sköta mitt jobb o behövde sova!!!

 6. Bo Karlberg skriver:

  Vad är nytt? Fackföreningar (S) har ju alltid hatat utlänningar. Se på Vaxholmsfallet.

 7. GustavIII skriver:

  Till Tänk två gånger till! Signaturen har tydligen inte tänkt alls! Hur kan det vara rasistiskt att inte gilla invandrare? Dessa är väl inget homogent kollektiv som judar, negrer och zigenare! Signaturen tar det tydligen som underförstått att det handlar om muslimer, men inte där heller kan det vara fråga om rasism, ty en religion är väl ingen ras??!!Hur kan t.ex. kristendomen vara en ras, när man i söndagsskolan sjöng att Jesus älskar alla barnen – röd, vit svart och gul! Invandrarkramarna har bara slutat upp att tänka – trängda mot väggen!

 8. Sven skriver:

  Alltså att folk ändå tycker som ni gör finner jag oacceptabelt, vad ger folk den rättigheten att döma andra? Varför måste vi svenskar se alla invandrare som ett? Visst finns det invandrare som gapar och skriker men likaså finns det även svenskar som beter sig på samma vis. Varför ska vi peka ut just en viss sorts människor (för det är vad invandrare är, för de som glömt)för att vara gapiga och inte kunna bete sig som folk? Hur kommer det säg att svenskar bland oss tänker så? Det är en ren besvikelse för mig som svensk att det finns bland oss folk som tycker som ni gör. Invandrare är människor med kultur, bakrund och vett precis som alla andra människor i världen exempelvis oss svenskar.

 9. jeppe skriver:

  Det framgår väl av statistiken om invandrare är en riskfaktor.

 10. Sven skriver:

  Verkar som om ni har svårt att förstå, det är skillnad på att skylla på ett helt folk för siffror ur statistiska diagramm och skylla på ett helt antal. Kom inte med dåliga ursäkter för det beteende ni har, invandrare kanske kan acceptera det men det gör inte andra svenskar som jag.

 11. Tänkt 2 gånger skriver:

  Citerar:
  ”Men om det råkar vara så att det är fler invandrare som beter sig illa och fler invandrare som begår brott behöver det väl inte vara rasistiskt att se dem som en riskgrupp?

  Är det så svårt för alla pk-poliser att förstå?”

  Det är då relevant om deras beteende beror på att de är invandrare, alltså att deras biologi föranleder de till att bete sig så. Det finns det ingen empirisk forskning som visar.

  Snarare kan man bryta ned statistiken och istället kolla på utbildningsnivå, inkomster, anställningssituation, boendesituation. Då framträder ett tydligare mönster. Socialt utsatta är i allt större grad representerade i brottsstatistik osv, då är det ingen större skillnad på ”invandrare” och svenskar har en liten studie från BRÅ visat. Problemet är bara att många fler invandrare är socialt utsatta jämfört med svenskar som har båda föräldrar födda i Sverige. Det har alltså med klass att göra, inte etnicitet.

  Citat:
  ”Hur kan det vara rasistiskt att inte gilla invandrare? Dessa är väl inget homogent kollektiv som judar, negrer och zigenare! Signaturen tar det tydligen som underförstått att det handlar om muslimer, men inte där heller kan det vara fråga om rasism, ty en religion är väl ingen ras??!”

  Jag har aldrig påstått att det handlar om religion, inte heller i artikeln i SvD nämns religion. Jag menar snarare att det handlar om ”Svenskar” och de ”andra” och då kan man tala om rasism, eller främlingsfientlighet. Om du förnekar det så är det bara löjligt.

 12. Pelle skriver:

  Invandrare är ju ofta en risk just därför att de är invandrare och där det finns en anledning till denna invandring. 🙂

 13. spikharry skriver:

  Socialt utsatta är i allt större grad representerade i brottsstatistik osv, då är det ingen större skillnad på ”invandrare” och svenskar har en liten studie från BRÅ visat”

  Lögnerna fortsätter av icketänkaren.

  ”Problemet är bara att många fler invandrare är socialt utsatta jämfört med svenskar som har båda föräldrar födda i Sverige. Det har alltså med klass att göra, inte etnicitet”

  BRÅ:s senaste studie om som du hänvisar till säger tvärtom.

  (BRÅ 2005) Denna allmänna överrepresentation gäller oavsett socioekonomisk status, det vill säga att överrepresentationen består praktiskt taget oförändrad när man jämför exempelvis förvärvsarbete och yrkesgruppstillhörighet i Sverige, samma sak gäller efter kontroll av kön, ålder och bostadsort.

  Det är till och med så att den största överrepresentationen finns bland förvärvsarbetande invandrare med tjänstemannayrken (126 procent kontra cirka 90 procent för invandrade personer med arbetaryrken eller icke förvärvsarbetande).

  Med andra ord, invandrarnas överrepresentation i registrerad brottslighet kan inte förklaras med en enkel hänvisning till socioekonomiska faktorer.

  Sanningen är illa hörd/läst eller hur Tänkt 2 gånger 🙂

 14. Tänkt 2 gånger skriver:

  Spikharry, det där är ju kvalificerat skitsnack. Har sökt igenom hela rapporten efter sådana formuleringar eller annat som skulle stödja det du försöker ge sken av att ha kopierat därifrån, men det finns inte.

  Dock finns det ett avsnitt om standardisering, alltså det saken gäller, att man delar upp grupperna i lika stora delar när det gäller ålder, kön, utbildningsnivå och inkomst. Då blir skillnaderna mindre. Här är rapporten:
  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051214/e7dae113eb493479665ffe649e0edf57/1brottslsveutland.pdf

 15. Tänkt 2 gånger skriver:

  Glömde en grej också. Dessutom gäller rapporten misstänka personer, alltså inte lagförda (läs dömda) gärningsmän. Det är också ett problem, enligt en rapport av Sarnecki så är benägenheten att misstänka utrikesfödda mycket högre. En annan studie visar att fler brottsundersökningar mot utrikes födda läggs ner, med andra ord finns färre utrikesförda skyldiga under undersökningen, men de räknas ju med i denna rapport ändå. Så, skillnaderna är nog förmodligen mindre.

  Sedan är det värt att påpeka att ca. 90% av alla med utrikesfödda föräldrar är inte misstänka för brott öht. under den 5 års-period undersökningen gäller. Alltså ska vi döma alla invandrare efter vad 10% (misstänkta alltså) gjort? Schysst. Siffran för de med båda föräldrar inrikes födda var 95% om jag inte missminner mig. Skillnaden är tydlig och olycklig, men fortfarande inte så jättestor som debatten får det att verka.

 16. A-mannen skriver:

  När jag var liten fanns det trädkramare(obehagliga palestinasjalsmänniskor utan någon som helst fundamental kunskap om skogsbruk) nu finns det islamistkramare utan någon som helst fundamental kunskap om västvärlden. Flytta till ett bostadsområde med mena folk eller knip käft.

 17. Per-Åke skriver:

  Framgår tydligt och klart i Brottsförebyggande rådets rapport från år 2005 att Harry har rätt som vanligt.

  T2g är ute å cyklar.

 18. Tänkt 2 gånger skriver:

  Okej Per-Åke, om det är så jävla klart och tydligt, kan du hänvisa till sida och rad? Eller stycke?

 19. spikharry skriver:

  Låt fjollan leta själv P-Å. Han hade ju en mindre rapport (som inte finns) 🙂 blodsröda lögner tillhör vanligheterna härinne.

  Deras okunskap gör att dom måste ta till lögner för att hävda sig, tragiskt men ack så sant.

 20. Tänkt 2 gånger skriver:

  Den mindre rapporten är faktiskt just den du påstår stödjer dina påståenden, men som motbevisar de. Jag ljuger inte alls, utan det står i BRÅs publikation. Vill ni så kan jag ta fram rader och sidorna det jag skrivit står på. Har dock redan hänvisat till stycket om Standardisering.

  Är egenvärdet i att vara invandrarälskare större än sanningen?

 21. Robin_Shadowes skriver:

  Jag tycker Tänkt 0 gånger ska flytta till ett område med många MENA-invandrare innan han uttalar sig. T0G träffar bara araber när han köper pizza eller kebab – som vanligt bland dessa kramare alltså.

 22. SG skriver:

  Den här bloggen är för ”Svennig”.
  Lägg till det i ditt protokoll, din fascist!

 23. Tänkt 2 gånger skriver:

  Robin_Shadowes,
  Heh. Kul att du nämner det. Jag bor i Fittja.

  Men, vad var din poäng med att jag ska flytta till ett område med många invandrare? Att jag ska se hur farligt det är? Eller hur de beter sig som vildar?..

  • Robin_Shadowes skriver:

   Föj att ni ska kunna kjama vajandja och ha tjevligt tillsammans. Så att du kan få jiktigt känna på huj bejikande det äj med mångkultuj. Så du fåj upleva huj joligt det äj med muslimej.

 24. Peter skriver:

  Tänkt 2 gånger: Socioekonomiska faktorer är favoritförsvaret för invandringsapologeterna. All invandrarbrottslighet är förlåten eftersom gärningsmännen inte har någon utbildning, anställning eller kapital. Samtidigt har större delen av Sveriges utomeuropeiska invandrare lägre utbildning, mindre relevant arbetserfarenhet och mindre kapital än svenskar i allmänhet.

  Därför undrar jag varför man med en sådan inställning vill ha en fortsatt kravlös massinvandring. Om man kan se ett samband mellan socioekonomiska faktorer och brottslighet så vore det minsta man kan begära att invandrarna inte uppfyller den socioekonomiska riskprofilen. Varför kräver ni inte läskunnighet, startkapital och erfarenhet inom ett yrke som finns i Sverige av uppehållstillståndansökarna?

 25. A-mannen skriver:

  t0g är således en bidragstagande menabelastning för Sverige som jag tycker sos skall bevilja en enkel biljett hem så att han kan gifta sig med sin kusin i bergsbyn. Väl där kommer hans efterkommande att degenerera och börja springa på alla fyra, därmed har naturen tagit tillbaka dessa apskaft till där de hör hemma.(håriga bergsapor i menaland)

 26. Peter Pan skriver:

  Jag håller med om att den politiska korrektheten i Sverige har gått för långt och hämmar fri debatt. Men klassificeringen av ”invandrare” som potentiell arbetsmiljörisk är inte ett exempel på detta. Hade parametern varit ”pensionärer”, ”handikappade” eller ”ungdomar” (också demografiska grupper som kan kräva särskilda behov) så hade DO och diverse intresseorganisationer säkerligen också reagerat.

%d bloggare gillar detta: