Lurade Försäkringskassan på 7.8 miljoner


En fullt frisk man i 50-årsåldern misstänks för att ha bluffat till sig  7,8 miljoner kronor i bidrag av Försäkringskassan..

Den enda medicin som han har skulle väl vara Alvedon, säger Karl-Arne Ockell, utredningschef på Hallandspolisens bedrägerirotel.

Mannen från Varberg sitter nu anhållen misstänkt för grovt bedrägeri mot Försäkringskassan, samt grovt bidragsbrott.

2004 blev mannen beviljad över 400 timmar i månaden i assistansersättning av Försäkringskassan. Det är drygt två heltidstjänster.

Mannen påstod för en läkare att han inte kunde röra sig, vilket gjorde det omöjligt att klara sig själv.

Eftersom han inte ville anlita ett assistansbolag anställde han sina barn som personliga assistenter. Det får man inte om barnen bor i samma hushåll.

Då skilde sig mannen från sin fru och barnen skrev sig hos sin mamma, berättar Karl-Arne Ockell.

Från 2004 fram till dags datum har Varbergsbon fått ut 7,8 miljoner kronor i bidrag. Av dem har 3,5 miljoner gått till att betala löner till barnen som har byggt upp smärre förmögenheter.

Resten av pengarna har mannen investerat och polisen har säkrat tillgångar i svenska banker på 2,3 miljoner kronor. 1,3 miljoner har han skickat utomlands till två olika länder. Han tar sig fram med två exklusiva bilar.

Han kommer inte att kunna visa upp några som helst skador för en specialist, säger Karl-Arne Ockell, vars rotel har bedrivit både yttre och inre spaning mot mannen under hösten.

På onsdags eftermiddagen genomförde polisen en husrannsakan hos mannen. Nu sitter han anhållen och inlåst. Även ett av barnen har anhållits, misstänkt för grovt bedrägeri.

Ytterligare barn väntas inom kort gripas på annan ort, misstänkta för grovt bedrägeri.

Barnen har skrivit upp timmar, från måndag till söndag, att de varit hos sin pappa dygnet runt. På kvällar och morgnar har det skrivits upp dubbelbemanning.

– Men barnen har inte alltid bott i Varberg. De har arbetat och studerat. En har gått på en skola 140 mil från sin pappa, berättar Karl-Arne Ockell.

Den misstänkta bluffen upptäcktes i samband med att Försäkringskassan skulle göra ett hembesök. Då öppnade inte mannen dörren.

Senare kom ändå en läkare på besök och då låg mannen i sängen med täcket uppdraget till näsan och sa att han inte kunde röra sig.

Men här på polisstationen har han rört sig bra, påpekar Karl-Arne Ockell, som var med och förhörde den så kallade ”kaninmannen” som misstänks för ett liknande bedrägeri.

Där påstod en familj från Halland att deras son var handikappad och lyckades få ut runt fyra miljoner kronor i bidrag.

Kaninmannen satt framför mig och kunde inte stå eller gå. Då visade vi en film för advokaten och honom där han gick omkring och bar ett barn i famnen. I det här nya fallet är det i stort sett samma sak, men exakt vad vi har för bevis nu vill jag inte gå in på, säger Karl-Arne Ockell.

Straffet för grovt bedrägeri är lägst sex månaders fängelse och högst sex år.

Verkar som Försäkringskassan inte har någon kontroll alls när mångmiljonbelopp skall betalas ut.

Att han skickade pengarna utomlands gör att man självklart känner av radrarvarnaren igen.

”Berikarna” är:

Chirin Mestan

Chadie Mestan

Alekber Mestan

Han misstänks ha bluffat till sig 7,8 miljoner kronor

Fram tills mannen anhölls på onsdagen har han fått ut sammanlagt 7,8 miljoner kronor i bidrag

Annonser

4 Responses to Lurade Försäkringskassan på 7.8 miljoner

 1. allemand skriver:

  Halvdöda människor är lätt att jaga, så det håller FK på med. Uppenbara falsarier det tar mer än fyra år att upptäcka.

 2. Berra skriver:

  Man kan ju undra varför det här bedrägeriet inte har upptäckts tidigare,under sossarnas tid.Det är ju bra med alliansen att dom upptäcker mer och mer bedrägerier inom FKassan,det är synd bara att dom här bedragarna förstör för dem som verkligen är sjuka

 3. Josef Boberg skriver:

  Undantag bekräftar ju alltid principen ❗ = dom allt överskuggande flesta blir blåsta av Försäkringskassanvet Josef B. 😉

 4. Robin_Shadowes skriver:

  Muslimer och zigenare däremot vågar dom inte jaga för då får dom både polis, politiker, media och framförallt DO på halsen.

%d bloggare gillar detta: