Ankarbarn är en mer rättvis benämning


Ensamkommande flyktingbarn i familjehem hos släkt och vänner riskerar att inte få tillräckligt bra stöd, enligt Stockholms stad. Kommunen stramar nu upp kraven när ett nytt avtal tecknas med Migrationsverket.

”Många ensamkommande flyktingbarn som kommer till Stockholm placeras idag i så kallat eget boende- EBO- hos en familj som de är bekanta med. När familjerna sedan utreds av socialtjänsten är det inte alltid de håller måttet som familjehem, enligt socialborgarrådet Ulf Kristersson (M).

Hittills har det inte ställts samma krav på de här familjerna som på andra familjehem. Följden kan bli en dålig introduktion i Sverige och dålig rättsäkerhet för de här barnen, säger socialborgarrådet Ulf Kristersson (M).

När nu Stockholm sluter ett nytt avtal med Migrationsverket om 25 nya platser för ensamkommande flyktingbarn införs ett mellanboende för barnen. Det innebär att familjehemmen godkänns innan barnen placeras i en familj.

Samtidigt startar kommunen en kampanj för att rekrytera nya familjer som vill ta emot barnen. Familjerna erbjuds samtidigt utbildning och stöd av kommunen.

Man kan inte komma ifrån att ett antal barn inte kommer att komma till de familjer de ansökt om. Men det handlar om att vi tar ansvar för att barnen får en bra introduktion i det svenska samhället. Och det tror jag att många familjer i Stockholm kan ge, säger Ulf Kristersson”.

Mediernas dagliga benämning av ensamkommande flyktingbarn gör att väldigt många jag talat med tror att dom inga anhöriga har i landet dom lämnade, eller i landet dom kom till (Sverige).

Det är självklart rena rama struntsnacket. Och medierna hakar på för att svenskar skall tycka synd om alla ”barnen”.

Ann Lundgren (s), ledamot i kommunfullmäktige Göteborg skrev i Göteborgs fria.nu för ett par år sedan:

Publicerad: Fredag 20 april 2007 | 11:22Det finns två grupper av ensamkommande barn. Dels de med släkt i Sverige, som oftast placeras hos sina släktingar, dels de helt ensamma. Göteborg tar idag endast emot dem som har släktingar här”.

”Vi är en av landets mest segregerade städer med mycket invandrarfamiljer och det blir mycket släktplaceringar.”

Undrar när svenska medier skall sluta använda ”ensamkommande flyktingbarn.” det är bevisat att dom har anhöriga både i landet dom lämnar och här i Sverige.

Vore mer ärligt mot alla läsare att kalla dom för ankarbarn, som banar väg för övriga familjemedlemmar.

Visst dom kommer kanske hit som ensamma, men släkt och vänner har dom oftast. Hur kan dom annars placeras hos dom vid ankomsten?

Kraven höjs på hem för ensamma flyktingbarn

Annonser

3 Responses to Ankarbarn är en mer rättvis benämning

  1. Maria skriver:

    Hur ska man annars få svenskar att tycka synd om dessa barn? Ingen massmedia vill bli sågad av den stora massan som tror på eländet. De verkliga ensamma barnen i utsatta länder har inte råd med smugglare och kan ekonomiskt inte ta sig hit. Vi behöver nya regler för uppehållstillstånd på grund av anknytning.

  2. spikharry skriver:

    Lögner behövs uppenbarligen för att folk skall gråta över dessa ankarbarn.

  3. Robin_Shadowes skriver:

    Fast det syns ju tydligt att dessa skäggebarn i verkligheten är vuxna män. Dom visar ju upp dom t o m i SVT och Tv4 i deras nyhets- och morgon-program. Hur någon kan vara så urbota korkad att man bara sväljer förklaringen om barb när man kan se dom med egna ögon. Alla kan för höge farao väl inte vara blinda?

%d bloggare gillar detta: