Omkring 20 misstankar om hedersmord rapporteras till polisen årligen


Sverigedemokraternas väljarstöd bottnar i en plågsamt skev nyhetsvärdering. När USA ockuperar Afghanistan och Irak är det inte afghaner eller irakier som gör motstånd, det är ”muslimer”.

När en liten minoritet med invandrarbakgrund ägnar sig åt så kallat hedersvåld får det större uppmärksamhet än när svenska män dödar i fyllan. ”Deras” våld men inte ”vårt” får nyhetsvärderarens blod att koka, skriver Anders R Olsson.

”Schweizarna vill ha förbud mot minareter, och öppet främlingsfientliga partier blomstrar runt om i Europa. Sverigedemokraternas väljarstöd är enligt den senaste mätningen större än någonsin. Vad beror det på?

Avgörande för SD:s framtid – liksom för islamofobins framtid i Europa – blir inte hur mycket partiets företrädare får säga i ”finmedier” eller hur kritiskt de granskas där.

SD-bilden av hur ”vi” civiliserade västerlänningar hotas av ”dom” våldsbenägna fanatikerna har byggts upp där och vidmakthålls där.

Därmed har man med gott samvete kunnat fortsätta att nyhetsrapportera om en värld i vilken muslimsk tro hör ihop med våld som Bill med Bull. Kristna, judar eller ateister däremot, definieras aldrig i religionstermer när de utövar våld.

Lika viktig för SD är den inrikes nyhetsrapporteringen. För en liten minoritet av de människor som har invandrarbakgrund präglas tillvaron av hedersföreställningar som resulterar i mäns förtryck och misshandel av kvinnor i familjen.

Samtidigt misshandlar och dödar avsevärt fler svenska män – nästan alla på fyllan – ”sina” kvinnor. Räknat i antalet våldsoffer är det ett (minst) tio gånger större samhällsproblem, men likväl blir det aldrig nyheter. Ingen kvinna ihjälslagen av en svensk fyllhund kan få martyrstatus som Pela eller Fadime. Den svenska kvinnan blir bara ännu ett trist fall, på sin höjd notisstoff.

”Deras” våld men inte ”vårt” får nyhetsvärderarens blod att koka. Så länge den etablerade, seriösa och demokratiska nyhetsjournalistiken har en moralisk måttstock för ”muslimerna” och en annan för ”svenskarna” kommer islamofobernas medvind att hålla i sig”.

Naturligtvis är det en nyhetsvärdering på kommersiell grund. Heders­våld säljer. ”Vi” svenska medie­konsumenter kan utan dåligt samvete bli heligt förbannade på det. Fyllevåldet däremot, är ”vårt” samhällsproblem. Vi som har kul med alkohol bidrar alla till alkoholkulturen, så hur upprörda kan vi bli?

Skål för riksdagsmandaten, Åkesson!

Anders R Olsson
journalist och författare

Anders R OlssonÅr 2000 tilldelades han Sveriges Advokatsamfunds journalistpris och 2004 Söderbergska stiftelsernas journalistpris i juridik.

Nu trodde jag att Anders R var insatt i hedersvåld och svenska mäns våld mot kvinnor men hans okunnighet lyser som en stjärna från en kristallklar himmel. Anders borde hålla sig till yttrandefrihet istället för att visa sin totala brist på kompetens när det handlar om hedersvåld.

Från 90 talet fram till idag så har cirka 17-20 kvinnor mördats varje år av sin sambo på grund av svartsjuka, alkohol etc etc. Överlag är det svenska män som ligger bakom dessa mord.

Anders skriver ”Samtidigt misshandlar och dödar avsevärt fler svenska män – nästan alla på fyllan – ”sina” kvinnor. Räknat i antalet våldsoffer är det ett (minst) tio gånger större samhällsproblem”

Tio gånger större problem än hedersvåldet!! Fick ni något bevis till hans okunniga uttalande? nej han har inga bevis.

Det beror helt enkelt på att han fejkar och ljuger, sedan tillskrivs vi som inte delar hans okunnighet som ”islamofober” vilket är ett vanligt argument när kunskapnivån och debatt förmågan är bortflugen.

Är svenska män 10 gånger värre än muslimska män när det handlar om våld mot kvinnor som Anders påstår? Ni gissade rätt, han har fel.

Polisen i Sverige har kännedom om elva hedersrelaterade mord. Dessutom rapporteras årligen tjugo misstankar om hedersmord till polisen, bristande bevisning gör att dessa fall läggs ner, vilket är vanligt då det är fruktansvärt svårt att bevisa bl.a kast från balkong eller fönsterfall.

Notera också att många hedersmord inte anmäls i Sverige, gärningsmannen sticker till sitt hemland och erkänner där istället då straffen inte på långa vägar är lika hårda i deras länder som i Sverige.

Utöver det antal hedersmord som begås årligen i Sverige, fäller polisen årligen ca trettio fall av misshandel och omkring åtta hot. Till detta antal sker inrapporteringar om hot och fall av misshandel varje vecka, men i de flesta fall är bevisningen för knapp för att kunna ledas till åtal.

Alla typer av våld mot kvinnor är förkastlig och skall sjävklart fördömas kraftfullt. Men att som Anders påstår att svenska män är värre än muslimer är lögnaktigt då det på grund av ett svårt bevisläge nästan är en omöjlighet att få någon dömd för hedersmord.

Socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) skrev i SvD den 19 mars 2007

”det hedersrelaterade våldet är speciellt då det sanktioneras av omgivningen och utförs med ett socialt syfte samt att det drabbar människor med en svag ställning. Problemet misstänks vara större än vad brottsstatistiken visar”.

En kartläggning av hedersrelaterat våld publicerades 2009-04-14.

Var tionde 15-årig flicka i Stockholm och fyra procent av pojkarna lever med hedersrelaterade problem som hårt begränsar deras liv. Hedersproblem var den grundläggande orsaken för mer än hälften av alla flickor som under 2006 omhändertogs enligt Lagen om vård av unga (LVU §2).

Undersökningen är en enkät bland 2.300 niondeklassare på 36 skolor i Stockholm – både kommunala och fristående. Enkäten ger underlag för att säga hur utbredda de hedersrelaterade livsbegränsningarna är.

Till projektet har knutits en styrgrupp bestående av Ulf Kristersson, socialborgarråd (ordförande), Kristina Alvendal, integrationsborgarråd, Lotta Edholm, skolborgarråd, Margareta Linderoth, länskriminalen i Stockholm, Joachum Göts, utbildningsförvaltningen, Soley Aksöz, projektledare i Järvalyftet och Fredrik Jurdell, socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Nog trodde jag att Anders R Olsson som fått priser från Sveriges Advokatsamfunds journalistpris och 2004 Söderbergska stiftelsernas journalistpris i juridik, kunde mer om detta ämne.

Men tragiskt nog se verkar han inte veta något alls om hedersvåld. Hela hans artikel är vinklad så den skall passa PK-eliten åsikter.

Dessutom kastade han skit på SD:are i syfte att förminska dom. Istället gjorde han bort själv ordentligt. Men man kan nog inte kräva mer av en vänsterskribent.

Anders för minskar hedervåldet och detta gynnar inte några andra förutom muslimerna såklart. Vi övriga kallas för islamobofer då vi inte håller med honom i alla hans lögner.

”’Muslimskt’ våld är alltid värre än svenska fylleristers”

Omkring tjugo misstankar om hedersmord rapporteras till polisen årligen i Sverige

Kartläggning av hedersrelaterat våld publicerad 2009-04-14

Står mycket intressant fakta i rapporten hör ovan som alla borde läsa.

153 kvinnor dödades under 2000-talet av sin man eller ex-man

Englands polisväsende satsar brett på resurser och utbildning för att kunna lösa hedersbrott. Till skillnad från Sverige.

Annonser

3 Responses to Omkring 20 misstankar om hedersmord rapporteras till polisen årligen

 1. Ned Edwards skriver:

  Oavsett anledning, är våld mot kvinnor våld mot kvinnor. ”Hedersvåld” och svenskar som slår och dödar sina kvinnor har samma resultat. Å andra sidan är hedersvåld snarare undantag än regel inom den islamiska kulturen, men det vill du och dina likasinnade inte lyssna på.

 2. odovakar skriver:

  Bra belysning av ämnet.

  • spikharry skriver:

   Tackar.

   All vinkling till muslimernas fördel anser media vara okey, fast dom vet med sig själva att dom ljuger.

%d bloggare gillar detta: