Kallades ”neger” får inget skadestånd


24-åringen blev kallad ”neger” av polisen. Men det får han tåla. Man ersätts bara för det lidande som själva frihetsberövandet orsakat, säger Håkan Källgård hos Justitiekanslern, JK.

24-åringen hölls bakom lås och bom i knappt tre veckor i våras, misstänkt för grovt rån, men släpptes utan att åtal väcktes.

Han begärde då ersättning både för att han hållits frihetsberövad och för att polisen i sina signalement använt ordet ”neger”. Frihetsberövandet fick han 17 000 kronor för. ”Neger”-benämningen noll. Den unge mannen har tidigare berättat för Landskrona Posten att uttrycket sårade honom, men ersättning är det inte tal om.

Det är naturligtvis olämpligt. Ordet neger är inte så positivt värdeladdat. Men det är inte skadeståndsgrundande enligt frihetsberövandelagen, säger beredningsjurist Håkan Källgård hos JK.

Hur tror du att hans förtroende för rättsväsendet är efter det här beslutet?

Jag vet inte hur vederbörande reagerar. Jag antar att det inte är så roligt, men han kan inte få någon ersättning enligt frihetsberövandelagen.

Det 24-åringen kan göra, enligt Källgård, är att söka ersättning för kränkning enligt skadeståndslagen, eller anmäla polisen för förtal. Men för att få kränkningsersättning krävs att någon gjort sig skyldig till kränkningsbrott, vilket har konstaterats inte är fallet. Att någon döms för förtal är ovanligt.

Tidningen har sökt 24-åringen utan framgång. Hans advokat avböjer att kommentera.

Fruktansvärt kränkande beslut, självklart skall 24 åringen som kallades för ”neger” få ett ordentligt skadestånd (150 000 kr är rimligt)?

Det var ett bra beslut av JK. Om alla som känner sig kränkta skulle få skadestånd då vore kassakistan snart lika tom som fattigpensionärernas plånbok.

Utpekades som ”neger” – får inget skadestånd

Ingen påföljd för ”neger”

Annonser

2 Responses to Kallades ”neger” får inget skadestånd

  1. annullera skriver:

    Alla ekonomiskt hitkommande från främst vissa länder som känner sig kränkta för både det ena och det andra, har läst på noga och blivit informerade långt innan de kom hit, deras rättigheter i detta land. Skadestånd för kränkning är ett av deras rättigheter som de kan utnyttja fullt ut och som naturligtvis drygar ut deras annars så skrala kassa i form av försörjningsstöd och SFI-bidrag. Varför inte ta vara på rättigheterna som de enligt Svensk lag har rätt till.
    Sverige är ett GULDGRÄVARNAS LAND!

  2. Skotis skriver:

    Var han inte neger då?

%d bloggare gillar detta: