Mehdi Ghezali vill ha betalt för att snacka


Mehdi Ghezali har just kommit hem efter att ha suttit fängslad i Pakistan.
Nu vill han sälja sin story, enligt pappan. Flera tidningar ska ha erbjudit Ghezali ersättning. Det handlar om pengar, säger pappan, som också heter Mehdi Ghezali.

”Mehdi Ghezali satt fängslad i Pakistan över en månad tillsammans med 19-åriga Safia Benaouda, hennes sambo Munir Awad och deras tvåårige son.

När svenskarna greps i augusti blev det en stor nyhet både i Sverige och senare även i Pakistan. Att Ghezali redan suttit på Guantánamo angavs av Pakistans säkerhetsstyrkor som ett skäl för misstanken om samröre med terrorister.

Dessutom hade även Munir Awad och Safia Benaouda suttit fängslade på Afrikas horn och sedan släppts.

Pakistansk polis misstänkte att de varit på väg till en talibanledare i Waziristan, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.

Expressen försökte i går få kontakt med honom genom hans pappa. Vi ville få information om varför han befann sig i Pakistan, hur han ser på brottet som han var misstänkt för och hur han blev behandlad.

Men Mehdi Ghezali vill ha betalt för att berätta sin version, enligt pappan.

När Expressen träffar Mehdis pappa säger han så här:
– Jag vill veta en summa, och så får vi se om jag accepterar den eller inte.

Är det pengar vi pratar om?

– Självklart.

Enligt pappan har tidningar redan erbjudit Ghezali betalning mot att han ställer upp på en intervju. Han säger att de har förhandlat om summan i flera dagar. Vilka tidningar eller nyhetsmedium det handlar om vill pappan inte säga.

Behöver han mycket pengar till något speciellt just nu?
– Jag kan inte säga det. Det är privat.

Pappan ser inte något fel med att Ghezali, som har varit misstänkt för terrorbrott, skulle få betalt för en intervju. Han menar att hans son är oskyldig.
– Han är inte skyldig till något brott”.

Mehdi Ghezali mor är finska precis som Safia Benaoudas mor (Helena Benaouda) också är. Kan det vara en av orsakerna som gör dom står så nära varandra och åker på semester gemensamt till Pakistan!!

Redan 2000 började Mehdi Ghezali sina underliga resor då stack han till Saudiarabien för att läsa arabiska.

2001 åker han till England och studerar Islam.

December 2001 grips han i Paki­stan nära gränsen till Afghanistan och överlämnas till amerikansk militär,

2009 på sommaren reser han, enligt personer nära familjen som DN talat med, till Mecka i Saudiarabien. Den 28 augusti i år grips han i Dera Ghazi Khan-distriktet i Pakistan och förs till huvudstaden Islamabad.

Nu vill killen som två gånger varit ”terrormisstänkt” sälja sin berättelse mot en större summa pengar. Undrar vad dom skall användas till?

Finns väl endast en tidning som är villiga att betala det han begär? Vilken tidning jag syftar på har ni säkert redan räknat ut?

Aftonblaskan såklart.. Landets enda tidning vars tidigare chef var rasforskare och flera antisemiter och afa-iter samt pedofiler har dom haft/har? på sin lönelista.

Landets enda tidning som gärna skriver artiklar där det inte finns ett enda bevis. Kan någon annan tidning än denna Blaska vilja betala stora belopp för intervjuver med terrormisstänkta? Tror inte det.

Mehdi Ghezali vill sälja sin berättelse

1979 föds Mehdi Ghezali i Botkyrka. Hans far är algerier och modern är finska.

”Svenskarna” är hemma och folket jublar?

Annonser

4 Responses to Mehdi Ghezali vill ha betalt för att snacka

 1. Blodsven skriver:

  Våra hjärndöda mediahoror pröjsar så gärna för en snyfthistoria, vilken dom sväljer helt med totalt okritiska ögon. Idioterna kommer att göra honom till offer och hjälte eller något annat osannolikt korkat. Tack alla bloggare för att ni redovisar den krassa sanningen, vilken etablissemanget är livrädda för och måste avsky som pesten…Fy fan vilka äckel..

 2. Ladycobra skriver:

  Hej!
  Gå in på Expressen blogg och under Politik ”Journalister mörklägger sanningen” och läs hela Mehdi Ghezalis brottshistoria,Jag skriver under profilen ladycobra, här är ett utdrag.

  I Svenska Dagbladet den 6 december 2002 http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_3705508.asp refereras att myndigheterna i Pakistan lagt ner utredningen mot Ghezali för medverkan i morden på 17 personer (varav 7 vakter). Ghezali och 47 andra misstänkta transporterades i en buss, där vakterna övermannades. Sju vakter och tio andra dödades. Fångarna rymde ut i vildmarken, men flertalet tillfångatogs igen. Byäldste krävde länge att samtliga inblandade fångar skulle straffas med döden, oavsett vem som hållit i vapnen (ungefär samma princip som att Tony Olsson sitter på livstid som medskyldig till de mord som Jackie Arklöf genomförde i Malexander). För 5 miljoner rupier (cirka 800.000 kronor) drog pakistanierna dock tillbaka sina krav. Enligt sharia-lagen är därmed frågan löst, det finns inga målsäganden eftersom de mördades släktingar fått betalt och låtit sig nöja med betalningen. Pengarna ska ha kommit från USA, som alltså räddat Ghezalis liv. När Ghezali på presskonferensen i Örebro fick frågan om hans medverkan i ett fånguppror i Pakistan förnekade han all vetskap om ett sådant. Han fick inga följdfrågor.

 3. Ladycobra skriver:

  Här följer några tidningsurklipp om den ”oskyldige” stackars invandraren från Örebro som kostat arbetande svenskar miljoner kr men som själv aldrig haft ett jobb trots att han är 30 år.

  Mehdi Ghezali
  Mehdi Muhammed Ghezali (i media kallad ”kubasvensken”), född 1979, som är från Örebro, satt häktad av USA mellan februari 2002 och juni 2004 i Guantanamo på Kuba. Vad han var anklagad för var, för allmänheten, okänt. Han rapporterades vara en av de 156 misstänkta al-Qaidasoldater som arresterades av Pakistan under en flykt från [Tora bora]?-bergen under kriget i Afghanistan.
  Samma vår som Ghezali tog studenten åtalades han för stöld, men for till Portugal innan utredningen var klar. Ghezali satt tre år och och sex månader i ett portugisiskt fängelse för bankrån i Albufeira? och för rån av en värdetransport. Rånen utförde han med en grekisk bekant. I fängelset gjorde han sällskap med sin bror [Samu Michael Karim Ghezali]?, dömd för rån i London, och för att ha rest med ett förfalskat belgiskt pass. På hösten år 2000 reste Mehdi Muhammed tillsammans med en svensk kamrat till Saudiarabien för att fördjupa sig inom den islamiska läran. Efter en pilgrimsfärd kom han tillbaka till Sverige våren år 2001, varefter han for till London och fortsatte de islamska studierna. Han var på flykt och hade åtta förfalskade pass på sig när han greps av amerikanska styrkor.

  Ur Contra:

  Ghezali tog studenten 1999, han ska vara utbildad till svetsare. Han misstänktes för en stöld i Karlskoga samma år och eftersöktes av polisen. När polisen kom till bostaden i Örebro hävdade pappan att sonen gjorde militärtjänst i Algeriet. I intervjuerna nu hävdar Ghezali att han aldrig gjort militärtjänst och aldrig använt vapen. Ghezali greps i Algarve redan den 31 juli 1999. Rättegången mot honom inleddes först den 2 juni 2000, men den 12 juni blev han frisläppt och reste tillbaka till Sverige dagen därpå. Uppgifterna om Ghezalis fängelsvistelse är lämnade av svenska UD till den danska Weekendavisen och visar att han satt fängslad i Portugal i drygt tio månader.

  I en av Spaniens största tidningar, El Mundo, den 1 augusti 2002 redovisas Ghezalis aktiviteter i Portugal år 1999 http://www.el-mundo.es/elmundo/2002/07/31/internacional/1028122826.html Enligt El Mundo genomförde Ghezali och greken Stavros Christos Toilos ett bakrån som inbringade 600 000 euro i Albufeira i Portugal, dessutom ska de två ha genomfört en juvelstöld med ett byte på 5 000 euro i Playa de la Galé. El Mundo uppger att de två dömdes till tre och ett halvt års fängelse var, men att Ghezali frigetts efter en knapp tredjedel av straffet (dvs kort tid efter rättegången). Ghezali satt drygt tio månader i portugisiskt fängelse, mellan juli 1999 och juni 2000. Den spanska tidningen hävdar också att Ghezalis fyra år äldre bror (som är finsk medborgare) ska ha gjort sig skyldig till bedrägerier med stulna resecheckar och att han rest på ett förfalskat belgiskt pass och att han tidvis ska ha delat cell med sin bror.

  I Sverige blev han inte kvar länge innan han reste till Medina i Saudiarabien för att söka in på universitetet. Där blev han dock inte antagen och kom tillbaka till Sverige i mars-april 2001 för att kort tid senare resa till London, där han studerade vid sheikh Omar Bakris beryktade koranskola. Omar Bakri Muhammad är bosatt i London och förespråkade enligt en rapport från Försvarets Forskningsinstitut http://www.foi.se/raw/documents/18966_binladenalqaeda.pdf ”användningen av bakterier mot västerlänningar som ockuperar heligt land”. Uttalandet ska ha spridits genom brev som fanns uppsatta i moskéer runt om i Storbritannien liksom på Internet. Enligt samma källa ska han också ha sagt att ”användning av biologiska vapen i självförsvar är tillåtet enligt islam och jag tror att vi för närvarande agerar i ett defensivt jihad.

  Från London bar det av till Pakistan, där Ghezali skulle söka in på vad han kallar universitet, men vad som i praktiken var madrassas, koranskolor. Han säger i intervjuerna att han inte kunde något av språken som talas i Pakistan. När han misslyckats med att komma in på skolorna ska han ha rest med en bekant till Afghanistan och han ska ha varit där den 11 september 2001 och ännu när Norra alliansen med amerikanskt stöd någon månad senare störtade taliban-regimen i Afghanistan.

  Ghezali greps i Pakistan den 18 december 2001. Det var i den del av Pakistan som gränsar mot Tora Bora-bergen i Afghanistan, det senast kända tillhållet för Osama bin Ladin. I samband med en stor offensiv mot bin Ladins fäste i december 2001 flydde åtskilliga personer som befann sig i området till Pakistan. Det förefaller ytterst osannolikt att en person som uppehållit sig i Jalalabad (där Ghezali sagt att han varit) skulle ge sig 15 mil upp och över de höga svårtillgängliga bergen (där det lägsta passet ligger på 3400 meters höjd) för att fly till Pakistan, när det närmaste vägen till Pakistan från Jalalabad är cirka 5 mil lätttillgänglig landsväg. Det var i december Ghezali kom till Pakistan och då är det hårt vinterväder som gör bergen ännu mer svårframkomliga än vanligt. Dessutom rådde massiv beskjutning och bombning av området kring Tora Bora, i motsats till vägen mellan Jalalabad och Khyber-passet som hela tiden var någorlunda framkomlig.

  I Svenska Dagbladet den 6 december 2002 http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_3705508.asp refereras att myndigheterna i Pakistan lagt ner utredningen mot Ghezali för medverkan i morden på 17 personer (varav 7 vakter). Ghezali och 47 andra misstänkta transporterades i en buss, där vakterna övermannades. Sju vakter och tio andra dödades. Fångarna rymde ut i vildmarken, men flertalet tillfångatogs igen. Byäldste krävde länge att samtliga inblandade fångar skulle straffas med döden, oavsett vem som hållit i vapnen (ungefär samma princip som att Tony Olsson sitter på livstid som medskyldig till de mord som Jackie Arklöf genomförde i Malexander). För 5 miljoner rupier (cirka 800.000 kronor) drog pakistanierna dock tillbaka sina krav. Enligt sharia-lagen är därmed frågan löst, det finns inga målsäganden eftersom de mördades släktingar fått betalt och låtit sig nöja med betalningen. Pengarna ska ha kommit från USA, som alltså räddat Ghezalis liv. När Ghezali på presskonferensen i Örebro fick frågan om hans medverkan i ett fånguppror i Pakistan förnekade han all vetskap om ett sådant. Han fick inga följdfrågor.

  I Expressen http://www.expressen.se/expressen/jsp/polopoly.jsp?a=161338 den 18 juli 2004 refereras TT-uppgifter om att Ghezali bott i Algerian House i Jalalabad, ett hus som beskrivs som ett välkänt tillhåll för al-Qaida i Jalalabad. Det var en ”förberedande skola” från vilken det var möjligt att avancera till terrorskolan i ”al-Qaidas hus”. Detta enligt Ahmed Ressam, som greps med 59 kilo sprängmedel i en bil vid Los Angeles flygplats. Ressam uppgav att han träffat fem ”svenskar” i träningslägren i Afghanistan. Rimligen dock inte Ghezali, som kom till Afghanistan långt efter det att Ressam gripits.

 4. annullera skriver:

  Ja det blir bara värre och värre. Man borde bojkotta varenda tidning som skriver hans story. För övrigt håller jag med Blodsven i det han skriver. Media kommer med all sannolikhet att skriva någon dj….la snyfthistoria så att alla dumma, korkade, naiva och blåögda Svenskar skall förfasas och tycka synd om honom.

%d bloggare gillar detta: